Νοεμβρίου 16, 2017

Ρουμανία: Η μάχη της Λαϊκής Κυριαρχίας με τη Λάουρα και το Κράτος Δικαίου

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας (CCR) ανέβαλε σήμερα την ανακοίνωση της απόφασης του για την προσφυγή του Πρόεδρου της Γερουσίας Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου σχετικά με τη νομιμότατα των ενεργειών της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς σχετικά με τη νησίδα Μπελίνα του Δούναβη.

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Βάλερ Ντορνεάνου είπε ότι η υπόθεση είναι «πολύπλοκη και πολύ δύσκολη», ότι οι δικαστές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τον φάκελο της υπόθεσης . Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 23 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου είχε ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να προσδιορίσετε εάν υπάρχει νομική και θεσμική σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς στην περίπτωση της νησίδας Μπέλινα.

Η Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς άσκησε διώξεις σε βάρος υπουργών για τη νομιμότητα των διαταγμάτων 858/2013 και 943/2013, με τα οποία η διοικητική αρμοδιότατα για τη νησίδα μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Τελεορμάν.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Τουντορέλ Τόαντερ που επίσης ήταν παρών έχει καταθέσει παρέμβαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας από τους δικαστές να διευκρινήσουν εάν κατά το Σύνταγμα η νομιμότητα των διοικητικών πράξεων εξετάζεται από τα διοικητικά δικαστήρια ή από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Η κ. Λάουρα, που ήταν παρούσα και η οποία διεκδικεί το ρόλο του ρυθμιστή του πολιτεύματος, και της οποία τον διορισμό απαιτούσε από το 2012, το Κράτος Δικαίου, είπε στους Συνταγματικούς Δικαστές , ότι (εάν τολμήσουν) να δεχθούν τη θεσμική σύγκρουση, όπως ζήτησε ο κ. Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου οι υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι θα απαλλάσσονται από κάθε ποινική ευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου