Νοεμβρίου 17, 2017

Η Μογκερίνι τσακώθηκε με τον Χαραντινάι

Η ΕΕ ακύρωσε τη Συνέντευξη Τύπου η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί
μετά τη συνεδρίαση ΕΕ-Κοσσόβου στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσίγιαντσιτς είπε ότι ο λόγος για την ακύρωση οφείλεται σε προγραμματισμένες υποχρεώσες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοφωνου της Cia “Radio Free Europe” η ατμόσφαιρα από την έναρξη της συνεδρίασης ήταν τεταμένη και η ένταση κορυφώθηκε όταν ο Χαραντινάι επέμεινε στην ενισχυμένη αμερικανική εμπλοκή στο διάλογο με το Βελιγράδι.
«Η Μογκερίνι μετά αποχώρησε από τη συνεδρίαση και δεν επέστρεψε» ανέφερε το “Radio Free Europe".

Ο Χαραντινάι, που συνοδευόταν από τον Υπουργός των εξωτερικών Μπεντζέτ Πατσόλι και την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντουράτα Χότζα είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι αφοσιωμένο και εργάζονται για τις μεταρρυθμίσεις για το Κάτους Δικαίου, και την οικονομική ανάπτυξη και επιδιώκει να επιτύχει μέχρι το τέλος του 2018 το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για προσχώρηση στην ΕΕ. 
Είπε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να είναι σαφής και ανοικτή και υπογράμμισε τη σημασία της απελευθέρωσης των θεωρήσεων διότι βίζα «το Κοσσυφοπέδιο παραμένει η τελευταία και μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς ελευθερία κινήσεων».

Ο Χαραντινάι τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του και ότι η συμφωνία οριοθέτησης με το Μαυροβούνιο αντιμετωπίζεται από την Νέα Κρατική Επιτροπή, της οποίας τα πορίσματα και η τελική έκθεση θα πρέπει να αναλυθούν και στη συνέχεια να ληφθούν αποφάσεις.
Είπε ακόμα ότι η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς θα πρέπει να γίνεται χωρίς εμπόδια.
Ο Χαραντινάι τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και δεσμεύεται για την οικοδόμηση σχέσεων Καλής Γειτονίας , συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, με την οποία αναπτύσσεται ο διάλογος για εξομάλυνση των σχέσεων.
Ο Χαραντινάι τόνισε ότι η διαδικασία του διαλόγου πρέπει να μεταρρυθμιστεί, και να συντομευτεί με στόχο ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, την αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ των δύο κρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου