Νοεμβρίου 15, 2017

Αλβανία:Η μάχη για τη νομιμότητα

Το Αλβανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την απόλυση του επικεφαλής της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής Κλεμέντ Ζυγκούρι, γα παράβαση καθήκοντος επειδή δεν αποφάσισε την απόλυση του δημάρχου Μαλακάστρας Αργκόν Καπλανάι ο οποίος έχει ποινικό μητρώο, και ο οποίος υποστηρίχτηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα.
Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή συζήτησε την υπόθεση στις 3 Νοεμβρίου, και αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι ο νόμος δεν αναφέρεται σε καταδικαστικές αποφάσεις αυτού του είδους που έγιναν πάνω από μια δεκαετία πριν.
Ο Αργκόν Καπλανάι καταδικάστηκε στην Ιταλία το 2004 για κλοπή και του επιβλήθηκαν δύο χρόνια φυλακή.
Ο Ζυγκούρι, εξελέγη ως πρόεδρος της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, ως αποτέλεσμα της πολιτικής συμφωνίας του Έντι Ράμα με τον Λουλζίμ Μπάσα, τον Μάιο , ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θεωρεί την καταδίκη του Καπλανάι στην Ιταλία ως ασυμβίβαστη με τη νομοθεσία που αποκλείει τους ανθρώπους με ποινικές καταδίκες από το κατέχουν δημόσια αξιώματα.

Εν τω μεταξύ η πρώην υπηρεσιακή αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Λεντίνα Μάντια προσήλθε στην εισαγγελία για τη διαφθορά και κατέθεσε στοιχεία για 3014 άτομα που προσλήφθηκαν παράνομα στο δημόσιο, κατά παράβαση του άρθρου 88 του εκλογικού κώδικα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Ο εισαγγελέας Πετρίτ Φούσα άσκησε τις σχετικές ποινικές διώξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου