Οκτωβρίου 29, 2017

H 29η/16η Οκτωβρίου στην Ιστορία

539 π.Χ. - Ο Κύρος Β΄ της Περσίας που κατέλαβε τη Βαβυλώνα επέτρεψε στους Εβραίους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

312. Ο Μέγας Κωνσταντίνος, μετά τη νίκη του στη μάχη της Γέφυρας Μιλβία, εισήλθε στη Ρώμη και έγινε θριαμβευτικά δεκτός . Το σώμα του Μαξέντιου «αλιεύτηκε» από τον Τίβερη και το αποκεφάλισαν.

437.Ο αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ουαλεντινιανός Γ΄ παντρεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη τη Λικίνια Ευδοξία, κόρη του ξαδέλφου του, Θεοδοσίου Β', ενώνοντας τους δύο κλάδους της Θεοδοσιανής Δυναστείας.
1268 . Ο τελευταίος των Χοενστάουφεν, ο δεκαεξάχρονος υιός του Κονράδου IV , Κορραδίνος, (Κονράδος V), εκτελέστηκε δι' αποκεφαλισμού από τον Κάρολο Α΄ τον Ανδεγαυό. Μαζί του αποκεφαλίστηκε και ο μαρκήσιος του Μπάντεν Φρειδερίκος.

1390. Έγινε στο Παρίσι η πρώτη δίκη για μαγεία, στην οποία καταδικάστηκαν να καούν ζωντανοί τρείς μάγοι.

1762 . Η Μάχη του Φράιμπουργκ . Η τελευταία μάχη του επταετούς πλέμου. Ο πρίγκιπας Ερρίκος της Πρωσίας, νικώντας τον στρατό των Αυστριακών έδωσε στην κυριαρχία της Πρωσίας το μεγαλύτερο μέρος της Σαξονίας.

1888.Υπογράφηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για την ελεύθερη διέλευση μέσω της Διώρυγας του Σουέζ κατά τη διάρκεια πολέμου και ειρήνης.

1912. Κατά τον Πρώτο  Βαλκανικό  Πόλεμο , στην Ανατολική Θράκη, άρχισε
η  μάχη της Αρκαδιούπολης, (Λουλέμπουργκάς), μεταξύ 100.000 Βουλγάρων και 130.000 Τούρκων.

1914. Εναρξη της πρώτης μάχης του Υπρ.

1918. Στασίασαν τα πληρώματα του γερμανικού στόλου. Το Κροατικό Κοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση για την αναστολή όλων των συνταγματικών δεσμών  με την Αυτοκρατορία της Αυστρίας και το Βασιλείο της Ουγγαρίας.

1921. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αρχισε η δεύτερη δίκη των Σάκο και Βαντσέτι

1922. Ο βασιλιάς Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μπενίτο Μουσολίνι.

1923. Ο Κεμάλ κατάργησε την Οθωμανική Αυτοκρατορίας και ανακηρυξε το Τουρκικό Κράτος

1924. Η Γαλλία αναγνώρισε τη Σοβιετική Ένωση.

1929. Η μαύρη Τρίτη των χρηματαγορών. Το Κραχ της Γουόλ Στριτ.
Η κατάρρευση των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, προκάλεσε  τη "μεγάλη κρίση" που κλόνισε  συθέμελα την αμερικανική και παγκόσμια  οικονομία. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε στις ανεπτυγμένες χώρες στο επίπεδο των αρχών του αιώνα, και έχασαν τη δουλειάς τους 26 εκατομμύρια εργαζόμενοι.

1930. Ο Βενιζέλος και Ατατούρκ υπέγράψαν στην Άγκυρα το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας, Ουδετερότητας, Συνδιαλλαγής και  Διαιτησίας, με το οποίο διακηρυσσόταν η ανάγκη φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες .Ήταν η κορωνίδα της ρεαλιστικής πολιτικής που ακολούθησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την Μικρασιατική Καταστροφή τον Αύγουστο του 1922. Ταυτόχρονα υπογράφηκαν, το Πρωτόκολλο για τους Ναυτικούς Εξοπλισμούς, το Σύμφωνο Εγκαταστάσεως και η Σύμβαση Εμπορίου.



1933. Στην Ισπανία ο Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα ίδρυσε την Φάλαγγα..


1938. Η αποχαιρετιστήρια παρέλαση των ξένων εθελοντών των διεθνών ταξιαρχιών στη Βαρκελώνη, που συμμετείχαν στον Ισπανικό εμφύλιο, κατά την οποία μίλησε η «Πασιονάρια». (Η Ντολόρες Ιμπαρούρι).

1944. Ο  Κόκκινος Στρατός εισέβαλε στην Ουγγαρία. Στην Ολλανδία  η 1η πολωνική θωρακισμένη Μεραρχία απελευθέρωσε την  πόλη της Μπρέντα.
Η Ομιλία του Πουστοθανάση στη Λαμία.

1948. Η σφαγή του χωριού Σαφσάφ στην Παλαιστίνη. Ισραηλινοί στρατιώτες που εισέβαλαν στο παλαιστινιακό χωριό Σαφσάφ στη Γαλιλαία έσφαξαν όλους τους χωρικούς που παραδόθηκαν.

1952. Στη Σόφια ξεκίνησε η δίκη για κατασκοπεία του καθολικού επίσκοπου Ιβάν Ρομανόφ, ο οποίος καταδικάστηκε τελικά σε 12 χρόνια φυλακή.


1956. Έναρξη της κρίσης του Σουέζ. Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας και το Σινά, και γρήγορα προέλασε προς τη Διώρυγα του Σουέζ. Την ιδια ημέρα, με το πρωτόκολλο της Ταγγέρης, η διεθνής πόλη Ταγγέρη έγινε έδαφος του Μαρόκου.

1959. Το πρώτο δυστύχημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ελικοφόρο DC-3 (Ντακότα), με κυβερνήτη τον απόστρατο σμήναρχο της Πολεμικής Αεροπορίας Αναστάσιο Καλοβυρνά, έπεσε φλεγόμενο μεταξύ Αυλώνας, (Κακοσάλεσι) και Μαλακάσας . Το αεροπλάνο εκτελούσε την πτήση 214 προς Θεσσαλονίκη, με τριμελές πλήρωμα και 15 επιβάτες, και απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 17:10. Σύμφωνα με τους τότε κανονισμούς πτήσης, ο κυβερνήτης είχε την υποχρέωση μέχρι τις 17:25 να έλθει σε επαφή με το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας και να ενημερώσει για την πορεία του.
Η επαφή δεν έγινε μέχρι την προκαθορισμένη ώρα, αλλά ο αρμόδιος αξιωματικός της Τανάγρας δεν ανησύχησε, καθώς υπέθεσε ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στην αντίστοιχη καθυστέρηση της απογείωσης του αεροπλάνου. Όταν, όμως, πέρασε και η 6η απογευματινή χωρίς να ληφθεί σήμα από τη Ντακότα, σήμανε συναγερμός. Οι άνδρες της τοπικής Χωροφυλακής μετέβησαν πρώτοι στην περιοχή του δυστυχήματος. Ακολούθησαν οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ένα από τα φτερά του αεροπλάνου είχε αποκοπεί και ότι βρισκόταν σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την άτρακτο του . Η κυβέρνηση Καραμανλή επικαλέστηκε τις άσχημες καιρικές συνθήκες, για το δυστύχημα ενώ η Ένωση Ιπταμένων Πολιτικής Αεροπορίας θεώρησε υπεύθυνη την ιδιοκτησία της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δηλαδή τον Αριστοτέλη Ωνάση, για ελλιπή συντήρηση των αεροσκαφών και την υπεραπασχόληση του ιπτάμενου προσωπικού. Το επίσημο πόρισμα, που εκδόθηκε αρκετούς μήνες αργότερα, θεώρησε ως βασικό αίτιο του δυστυχήματος τη βλάβη του κινητήρα κατά τη διάρκεια της απογείωσης.



1961. Οι εκλογές βίας και νοθείας. 4.640.512 ψηφοφόροι, νεκροί και αποθαμένοι, αλλά και μερικά δένδρα, προσήλθαν στις κάλπες. Νικητής η Ε.Ρ.Ε. με 50,81% και 176 έδρες. Η Ένωσις Κέντρου ήταν δεύτερο κόμμα με 33,66% και 100 έδρες και το ΠΑΜΕ με 14,63% έλαβε 24 έδρες.
Την ίδια ημέρα η Συρία αποσύρθηκε από την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία με την Αίγυπτο.



1964. Η Ενωμένη Δημοκρατία της Τανγκανίκας και Ζανζιβάρης άλλαξε το όνομά της στην Τανζανία.
.
1965. Στο Παρίσι έγινε η απαγωγή του Μπέν Μπάρκα, που εξαφανίστηκε και δεν βρέθηκε ποτέ.


1976. Ο Έριχ Χόνεκερ εξελέγη πρόεδρος της Λαοκρατικης Γερμανίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου