Οκτωβρίου 28, 2017

H 28η Οκτωβρίου στην Ιστορία

312. Ο Κωνσταντίνος Α΄ νίκησε τον Μαξέντιο στην μάχη της Μιλβίας γέφυρας και έμεινε ο μόνος δυτικός αυτοκράτορας.

969.Οι στρατιώτες του Βυζαντινού στρατηγού Μιχαήλ Βούρτζη εισήλθαν στην Αντιόχεια. Η άλωση της πόλης ολοκληρώθηκε τρεις ημέρες αργότερα.

1492. Ο Χριστόφορος Κολόμβος κατά το πρώτο ταξίδι του στον Ατλαντικό αποβιβάστηκε στην Κούβα.

1524. Ο Φρειδερίκος ο Πρωτος της Γαλλίας άρχισε την πολιορκία της Παβία.

1599. Στη μάχη του Σέλενμπεργκ, ο στρατός του Μιχαήλ του Γενναίου της Τρανσυλβανίας νίκησε τον ουγγρικό στρατό του καρδινάλιου Ανδρέας Μπάθορι.

1628. Οι Ουγενότοι της Λα Ροσέλ αφού άντεξαν 14 μήνες πολιορκίας, παραδόθηκαν στον καθολικό Βασιλιά της Γαλλίας και τον Καρδινάλιο Ρισελιέ.

1836. Περού και Βολιβία σχημάτισαν Ομοσπονδία.

1884. Εκλογές στην Γερμανία για το 6ο Ράιχσταγκ της γερμανικής αυτοκρατορίας.

1918. H Τσεχοσλοβακία έγινε ανεξάρτητη.

1922. Περίπου 40.000 Μελανοχίτωνες με επικεφαλής τον Μπενίτο Μουσολίνι της μεγάλης πορείας έφτασαν στη Ρώμη. Ο πρωθυπουργός Φάκτα παρουσίασε το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, στον βασιλέα Βίκτωρα Εμμανουήλ Γ' το διάταγμα κήρυξης της Ρώμης σε κατάσταση πολιορκίας, που του έδινε τη δυνατότητα αντιμετώπισης των μελανοχιτώνων με την αστυνομία και τον στρατό. Ο βασιλιάς αρνήθηκε να το υπογράψει, και ο Μουσολίνι έγινε πρωθυπουργός, δύο ημέρες αργότερα. Το Φασιστικό καθεστώς διήρκεσε μέχρι τον Ιούλιο του 1943.

1929. Η Μαύρη Δευτέρα πριν τη Μαύρη Τρίτη στο Κραχ της Γουόλ Στριτ. Ο Ντόου Τζόουνς έπεσε κατά 12.82% , έχασε 38.33 μονάδες και έκλεισε στις 260.64.

1937. Στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, η δημοκρατική κυβέρνηση μεταφέρθηκε στην Βαρκελώνη.

1940.Το ΟΧΙ του Μεταξά και των Ελλήνων. Οι Ιταλικές δυνάμεις είχαν επιτεθεί πριν εκπνεύσει το ιταλικό τελεσίγραφο.

1946.Δημιουργήθηκε στην Τσούκα των Αντιχασίων το Γενικό Αρχηγείο Ανταρτών. 2 μήνες μετά μετονομάστηκε σε Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

1956. Κατά την εξέγερση της Βουδαπέστης ο διαγραφής από το κομμουνιστικό κόμμα Ιμρε Νάγκυ ανέλαβε και πάλι πρωθυπουργός  αντικαθιστώντας τον Αντρέα Χεγκέντους.

1962. Μετά το μαύρο Σάββατο. Η Ανάσταση. Η Κρίση των πυραύλων της Κούβας έληξε με τη δήλωση του Νικήτα Χρουστσώφ ότι διέταξε την απομάκρυνση των Σοβιετικών πυραύλων από το νησί. Με δημοψήφισμα, οι γάλλοι ενέκριναν την εκλογή προέδρου με καθολική ψηφοφορία.

1971. Η Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε υπέρ της ένταξης της Βρετανίας στην ΕΟΚ.

1982. Στις γενικές εκλογές στην Ισπανία , ο «Φελίππε» (Γκονζάλες), και το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα κέρδισαν τις εκλογές, με 48,1%.

1996 .Συναντήθηκαν στην Αθήνα οι πρόεδροι Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν και κατέληξαν σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της ΟΔ, Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας.

2000 .Στο Κοσσυφοπέδιο, διοργανώθηκαν από τη Διοίκηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών , (UNMIK), αυτοδιοικητικές  εκλογές τις οποιές κέρδισε η Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου του Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου μποϊκοτάρισαν τις εκλογές.

2007. Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής.

2008 . Ο πράκτορας Σαακατσβίλι εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νότιας Οσετίας. Άρχισε η εξαήμερη ρωσο-γεωργιανή σύγκρουση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου