Οκτωβρίου 30, 2017

Σερβία:Ο Καυγάς με τον Μπράιαν

Όπως υποσχέθηκε το Προεδρικό Γραφείο , η «Vecernje Novosti» του Βελιγραδίου πληροφορήθηκε και δημοσίευσε το Σαββατοκύριακο τους «καυτούς διαλόγους» του Προέδρου Βούτσιτς με τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών Μπράιαν Χόιτ Γι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας υπήρξε «βαθιά διαφωνία για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου», και «εκφράστηκαν εντονότατες πιέσεις για να εγκαταλείψει η Σερβία τις στενές σχέσεις της με τη Ρωσία».
Οι πηγές από το περιβάλλον του κ. Βούτσιτς είπαν ότι το μήνυμα Γι ήταν ότι η Σερβία θα πρέπει να «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα του Κοσσόβου»,
και ο Βούτσιτς του είπε,«Εσείς δεν σεβαστήκατε την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας πριν από εννέα χρόνια», και «δεν έχασε την ευκαιρία να πει στον Αμερικανό ότι η Πρίστινα έχει παρεμποδίσει την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών».
«Κάποιοι φωνάζουν επειδή, για τεχνικούς λόγους, η είσοδος των Σέρβων δικαστών στο δικαστικό σύστημα του Κοσσυφοπεδίου καθυστέρησε κατά δύο μέρες , ενώ η Πρίστινα δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωση για τον σχηματισμό της Κοινότητας Σερβικών Δήμων για 1.625 ημέρες, και αυτό για σας είναι μια χαρά», είπε ο Βούτσιτς.
Σχετικά με τη θέση του Βελιγραδίου προς τη Μόσχα, ο Γι προέβλεψε ότι η Σερβία δεν θα μπορέσει να περπατήσει προς την Ευρώπη και ο πρόεδρος της Σερβίας απάντησε ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, «αλλά και με την Κίνα, την Ινδία, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».
Ο κ. Γι μίλησε και για «την εικόνα των μέσων ενημέρωσης στη Σερβία» και τη λειτουργία του κράτους δικαίου, και ο Βούτσιτς του είπε ότι «οι καταγγελίες είναι ανοησίες», και του επεσήμανε ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης της Σερβίας έχουν λάβει πολλά χρήματα από ξένους δωρητές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η «Vecernje Novosti» τονίζει ότι το ο κ. Γί προειδοποίησε τον πρόεδρο της Σερβίας ότι αν συνεχίσει να αψηφά τις εντολές για να διακόψει η χώρα του τις «πολλές δραστηριότητές» με τη Ρωσία, θα καταλήξει σαν τον Καραμανλή, τον Ιβο Σανάντερ, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και το Νίκολα Γκρουέφσκι .
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε χθες ότι
αναμένει να εκδηλωθεί «εκστρατεία εναντίον της κυβέρνησης και του Προέδρου της Σερβίας», και τόνισε ότι «κάποιοι έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στο παρελθόν, για να τον ανατρέψουν», αλλά «μέχρι στιγμής η επένδυση τους δεν έχει δώσει αποτελέσματα».
Ο κ. Βούτσιτς απάντησε και σε ερωτήσεις για τον κ. Γι και είπε ότι, «του μετέφερε σοβαρά μηνύματα, που δεν είναι νέα, αλλά τα παρουσίασε σε αυξημένο τόνο, και για αυτό και εγώ, προστατεύοντας το κυριαρχικό δικαίωμα της Σερβίας και των Σέρβων πολιτών να αποφασίζουν για το μέλλον τους, του απάντησα μια οκτάβα υψηλότερα».
Ο Πρόεδρος της Σερβίας αναφέρθηκε και ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, και είπε υπάρχει μόνο ένας διεθνούς δίκαιο, και ότι η διεθνής κοινότητα έχει δείξει την υποκρισία της γιατί το υπερασπίζεται σε σχέση με τους Καταλανούς ενώ στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου το παραβίασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου