Οκτωβρίου 24, 2017

Βαλκανικές Ειδήσεις επί τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Με βάση τα ως τώρα αποτελέσματα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του Κοσσυφοπεδίου, οι «πολιτικοί αναλυτές», αναγνώρισαν «Νίκη» του Ίσα Μουσταφά και της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου, (LDK), κατά τον πρώτο γύρο στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής. Ο συνασπισμός των «Ουτσεκάδων» ηττήθηκε και μειώθηκαν οι ψήφοι της «Αυτοδιάθεσης». (Κίνημα Vetevendosje). Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η LDK κέρδισε από τον πρώτο γύρο στο Πετς, στο Λιπιάνιν, στο Κόσσοβο Πόλιε και στη Βυτίνα, και ο υποψήφιος της πέρασε στο δεύτερο γύρο της 19ης Νοεμβρίου σε δέκα δήμους. Οι ίδιοι «πολιτικοί αναλυτές», τονίζουν ότι η κατάρρευση του Δημοκρατικού Κόμματος οφείλεται στις διαμάχες μεταξύ των υποστηρικτών της πολιτικής του Χασίμ Θάτσι και του Ραμούς Χαραντινάι και ότι, «όλες οι μεγάλες αλβανικές Φάρες επέδειξαν ενότητα μόνο στην περίπτωση της Φάρας Γιασάρι».Αντίθετα οι Σέρβοι «μαύρισαν» όλους τους «εναλλακτικούς» και «μεταρρυθμιστές» υποψήφιους της «Κοινωνίας των Πολιτών», και συμπαρατάχθηκαν με τους υποψηφίους της Σερβικής Λίστας επιδεικνύοντας «ενότητα» και «σταθερούς δεσμούς με τη Σερβία».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του εσωτερικού σερβικού διάλογου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι στα τέλη Οκτωβρίου, «θα πραγματοποιηθεί στη Νομική Σχολή συνάντηση στη διάρκεια της οποίας οι καθηγητές θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχι».

ΣΟΦΙΑ. Η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνα Ζαχάριεβα , σε συνέντευξη της για τη Βουλγαρική Ραδιοφωνία είπε ότι «η Βουλγαρία και η Ελλάδα είναι έτοιμες να βοηθήσουν την πΓΔΜ να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ». «Μιλήσαμε με την Ελλάδα και είμαστε έτοιμοι να στείλουμε εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», είπε. Όταν ρωτήθηκε «αν η Μακεδονία μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ με αυτό το όνομα, η Ζαχάριεβα είπε ότι αυτό δεν θα ήταν δυνατόν και ότι μια λύση για το όνομα πρέπει να βρεθεί. Η Ζαχάριεβα είπε ακόμα ότι «η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ έχει ένα πολύ σαφές σχέδιο για μεταρρυθμίσεις» και ότι υπάρχουν σχέδια για κοινή συνεδρίαση με τη βουλγαρική κυβέρνηση στο εγγύς μέλλον.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Ισμαήλ Καραμάν, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι καλές σχέσεις Σερβίας-Τουρκίας θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι η Σερβία έχει υγιή θεμέλια πάνω στα οποία μπορεί να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη και δυναμική οικονομική ανάπτυξη, και ότι η περιφερειακή συνεργασία οδηγήσει σε περισσότερες θέσεις εργασίας και επενδύσεις.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Το Δημοκρατικό Μέτωπο θα πραγματοποιήσει σήμερα πορεία διαμαρτυρίας για την 2η επέτειο των πρώτων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που οργανώθηκαν από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου. Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Μετώπου αποφάσισαν να διακόψουν το Μποϋκοτάζ του Κοινοβουλίου και θα παραστούν στην ώρα του Πρωθυπουργού στις 26 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Dnevne Novine». Επίσης προσανατολίζεται στην επιστροφή ο ανεξάρτητος βουλευτής Αλεξάνταρ Νταμιάνοβιτς που αποχώρησε από το Λαϊκό Κόμμα. Από την «άλλη» αντιπολίτευση , την φιλοευρωπαϊκή το «Ενωμένο Μαυροβούνιο», (UCG), κάλεσε όλους τους βουλευτές της αντιπολίτευσης σε σύσκεψη στην οποία πρέπει να συμφωνηθούν και να υπογραφούν από όλους «οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να ικανοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να πορευτεί η χώρα προς την κατεύθυνση μιας δημοκρατικής της πολιτικής κρίσης». Το Δημοκρατικό Μέτωπο θα επιστρέψει στο Κοινοβούλιο για να υποβάλει ερωτήσεις στον πρωθυπουργό που σχετίζονται με ποινή φυλάκισης που επεβλήθη στον Μίλαν Κνέζεβιτς. Ωστόσο, δεν εξήγησε αν θα συνεχίσει το μποϋκοτάζ, μετά τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις.

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Βουλγαρική Στατιστική Υπηρεσία, το χρέος της Βουλγαρίας ανέρχεται στα 13.91 δισεκατομμύρια ευρώ, ή στο 29.03% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Το τελικό έλλειμμα του προϋπολογισμού, για το 2016, ήταν 18.33 εκατομμύρια ευρώ, ή ποσοστό 0.04% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

ΣΚΟΠΙΑ. Παρά την χθεσινή αργία το Διοικητικό Εφετείο συνεδρίασε και άκουσε 19 από τις 28 εφέσεις κατά των απορριπτικών αποφάσεων της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Χθες ανακοινώθηκε η απόρριψη των 11 ενώ η διαδικασία και η ανακοίνωση των αποφάσεων θα ολοκληρωθεί σήμερα.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Μικτή Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας του Κοινοβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης απέρριψε την πρωτοβουλία του Ντένις Μπετσίροβιτς από το SDP να ζητηθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών έκθεση σχετικά με την πρόοδο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στη διαδικασία της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Ανώτατο Δικαστικό και Εισαγγελικό Συμβουλίο απέρριψε την έφεση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Γκόραν Σαλίχοβιτς ο οποίος θα προσφύγει και στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του SNSD στη Βουλή των αντιπροσώπων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Στάσα Κόσαρακ , δήλωσε ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών, Ντένις Ζβίζντιτς , θα πρέπει να αναγνωρίσει την ήττα της αποτυχημένης κυβέρνησης συνασπισμού και να παραιτηθεί, διότι δεν έχει πλέον την υποστήριξη της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου.

ΤΙΡΑΝΑ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άρχισαν μποϋκοτάζ του Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου