Οκτωβρίου 16, 2017

Ο Σεργκέι Λαβρόφ για το «Ανταρτοδικείο» της Χάγης

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε από το Σότσι όπου γίνεται το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νέων και Φοιτητών, ότι «το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, θα έπρεπε να είχε κλείσει προ πολλού», και ότι «αποδείχτηκε ότι δεν ήταν δικαστήριο αλλά ότι «ήταν «πολιτικοποιημένo», και εργάστηκε με προκατάληψη και μονομέρεια» και ότι «Περίπου το 80% των υποθέσεων ήταν εναντίον των Σέρβων».
Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε μάλιστα στον πρώην διοικητή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, που σήμερα είναι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, και ο οποίος αθωώθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το 2012.
Τον Φεβρουάριο του 1993, η Ρωσία του Γέλτσιν ψήφισε για την απόφαση 808 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία ιδρύθηκε το διεθνές δικαστήριο Το ICTY θα κλείσει στο τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά ο υφιστάμενος μηχανισμός, θα ολοκληρώσει τις εκκρεμείς υποθέσεις.
Η Ρωσία δεν πρόβαλε βέτο το Δεκέμβριο του 2010 στο αμερικανικό ψήφισμα σχετικά με τον μηχανισμό των Διεθνών Δικαστηρίων. (MICT). 
Το ICTY ήταν το πρώτο δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου που δημιουργήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και το πρώτο διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου μετα τα δικαστήρια της Νυρεμβέργης και του Τόκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου