Οκτωβρίου 27, 2017

Η 27η Οκτωβρίου στην Ιστορία

1492. Ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάστηκε στην Κούβα.

1553. Κάηκε στην πυρά, λίγο έξω από τη Γενεύη από τους Καλβινιστές, ο αιρετικός Ισπανός, Μιχαήλ Σερβέτος, που αμφισβητούσε το δόγμα του τριαδικού θεού και ήταν «εικονομάχος» .


1612.Συνθηκολόγηση των πολωνικών στρατευμάτων στη Μόσχα. Απέτυχε το σχέδιο του πολωνού βασιλιά Σιγισμούνδου Γ’ , να γίνει  αυτοκράτορας της Ρωσίας.


1806.Τα στρατεύματα του Ναπολέοντα μπήκαν στο Βερολίνο μετά τη νίκη επί των Πρώσων στη μάχη της Ιένας.

1807.Ο καγκελάριος του Καρόλου Δ ' της Ισπανίας και ο Ναπολέων υπέγραψαν στα ανάκτορα του Φοντενεμπλώ τη συμφωνία που επέτρεπε τη διέλευση των γαλλικών στρατευμάτων από το ισπανικό έδαφος για να εισβάλουν στην Πορτογαλία.

1848. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης της Βενετίας κατά των Αυστριακών η ηρωική έξοδος από το Forte Marghera της Βενετίας 2000 «Ιταλών πατριωτών», υπό τον Αντόνιο Ολίβι, που επιτέθηκαν στους Αυστριακούς για να απελευθερώσουν το κατεχόμενο από τις 18 Ιουνίου 1848, Μέστρε.


1870. Κατά τον  Γάλλο-Πρωσικό πόλεμο παραδόθηκε το Μετς στους Πρώσους.

1881. Εκλογές στην Γερμανία για το Ράιχσταγκ. Το Καθολικό Κέντρο έβγαλε 100 θέσεις βουλευτές, ενώ η καγκελάριος Μπίσμαρκ  έχασε και έβγαλε μόνο  52 έδρες .



1912.Η Βουλγαρική 7η Μεραρχία της Ρίλας έφθασε προ της Θεσσαλονίκης.

1914. Βυθίστηκε από πρόσκρουση σε νάρκη το βρετανικό θωρηκτό HMS Audacious.


1938. Η  Γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε και ανακοίνωσε την απέλαση όλων  των Εβραίων με πολωνική ιθαγένεια. Το ίδιο βράδυ, η Γκεστάπο άρχισε τις  συλλήψεις και την μεταφορά των Πολωνοεβραίων στα σύνορα.

1943. Εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού στην Αγυά Κυδωνίας , οι Αντώνης Μπετεινάκης, Μανόλης Γιακουμάκης, Γιάννης Ζωγραφάκης, Μιχάλης Πατεριανάκης, και Παναγιώτης Μπέρκης, που καταδικάστηκαν από το Γερμανικό στρατοδικείο Χανίων ως υπεύθυνοι για την αντιστασιακή, «Εθνική Οργάνωση Κρήτης» .

1944. Οι Γερμανοί αποσύρθηκαν από τον Λαγκαδά και την Κοζάνη. Κατά την αποχώρηση τους που ήταν ανενόχλητη και μέχρι τότε αναίμακτη, έπεσαν στο λόφο του Αη-Λια, εξω από την πόλη όπου οι Γερμανοί είχαν φυλάκιο 11 Αλεξιπτωτιστές της 2ας Βρετανικής ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών και σκότωσαν τους 8. Μια θυσία εντελώς άσκοπη. Την ίδια ημέρα στη Σλοβακία οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Μπάνσκα Μπιστρίτσα, την «πρωτεύουσα» της «ελεύθερης Σλοβακίας», αλλά η ένοπλή «Σλοβακική Εθνική Εξέγερση», που ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου 1944 κατά των Γερμανών και του καθεστώτος του Γιόζεφ Τίσο, συνεχίστηκε με ανταρτοπόλεμο, μέχρι που το σοβιετικός στρατός κατέλαβε τη Σλοβακία, το 1945.

1946.Ψήφιση του Συντάγματος της 4ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

1951.Μετά την άρνηση του Αλεξάνδου Παπάγου, αρχηγού του Ελληνικού Συναγερμού που είχε κερδίσει τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, ο Νικόλαος Πλαστήρας έγινε για τρίτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η Κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα σχηματίστηκε με τη συνεργασία του δευτέρου κόμματος της ΕΠΕΚ και του τρίτου κόμματος των Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου. Η τελευταία κυβέρνηση Πλαστήρα αποφάσισε τη συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας και την εκτέλεση του Μπελογιάννη.

1953. Έγινε στη Νότια Αυστραλία «επιτυχής δοκιμή» της βρετανικής πυρηνικής βόμβας.

1956. Υπογράφηκε η Συνθήκη για το Σάαρ μεταξύ της Δυτικής Γερμανίας και της Γαλλίας, για την επιστροφή του Σάαρ στη Δυτική Γερμανία από την 1η Ιανουαρίου το 1957. 1958. Αναίμακτο πραξικόπημα στο Πακιστάν του στρατηγού Αγιούμπ Χαν.

1960. Ο Καραμανλής εγκαινίασε το Καυταντζόγλειο Στάδιο.

1962. Η Κουβανική κρίση των πυραύλων έφθασε στο αποκορύφωμά της . Πάνω από την Κούβα, κατατρίφθηκε από σοβιετικό αντιαεροπορικό πύραυλο ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος U-2 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ο πιλότος Ρούντολφ Άντερσον σκοτώθηκε. Το «μαύρο Σάββατο», 27 Οκτωβρίου του 1962 ήταν η ημέρα, που ο κόσμος έφτασε πιο κοντά σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά πυρηνικό.

1964.Μιλώντας σε φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, ο Γεώργιος Παπανδρέου είπε ότι η ένωση Ελλάδας-Κύπρου ήταν εξασφαλισμένη, με δεδομένη την ευμενή στάση Αμερικανών και Βρετανών.



1965. Κατά τη διάρκεια του Β 'Συνόδου του Βατικανού, η Καθολική Εκκλησία έχει απέρριψε  τον  αντισημιτισμό και απάλλαξε τους  Εβραίους από  κάθε συλλογική ευθύνη για τη σταύρωση του Ιησού Χριστού, και τόνισε ότι οι Εβραίοι δεν πρέπει να θεωρούνται ως καταραμένοι από τον Θεό.

1971. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό άρχισε η εφαρμογή της πολιτικής της «Ζαιριζασιόν» τυ στρατηγού Μομπούτου Σέσε Σέκο, και η χώρα ονομάστηκε Ζαΐρ 1969.Καταστροφικός σεισμός έπληξε τη Μπάνια Λούκα, στη Γιουγκοσλαβία. 1981.Το σοβιετικό υποβρύχιο С-363 προσάραξε στις ανατολικές ακτές της Σουηδίας.

1988 . Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν αποφάσισε την κατεδάφιση της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, μετά τον εντοπισμό σοβιετικών συσκευών υποκλοπής στα μπετό του κτιρίου.

1991 . Ο Ντουντάεφ εξελέγη πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατία της Ισκερίας (Τσετσενίας), και το Τουρκμενιστάν κήρυξε την ανεξαρτησία του από την ΕΣΣΔ.Στην Πολωνία διεξήχθησαν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. 

1995. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι καταδικάστηκε ερήμην για διαφθορά.

1997. Μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο . Ο δείκτης Dow Jones έπεσε κατά 554,26 μονάδες φθάνοντας τις 7.161,15.

1998 . Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ ανέβαλε  επ’ αόριστο, την ενεργοποίηση της εντολής στρατιωτικής δράσης εναντίον στόχων στη Γιουγκοσλαβία μετά την απόσυρση από τις σερβικές αρχές του στρατού του Κοσσυφοπεδίου στους στρατώνες και τη μείωση των αστυνομικών δυνάμεων στην επαρχία αυτή.

1999. Στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Εριβάν, ένοπλοι εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο, και σκότωσαν τον πρωθυπουργό Σαρκισιάν , τον πρόεδρο του κοινοβουλίου , τους δύο αντιπροέδρους και 2 υπουργούς.

2001. Η Σουηδική εφημερίδα «Expressen» δημοσίευσε συνέντευξη του Κρίστερ Πέτερσον , ο οποίος δικάστηκε και αθωώθηκε για τη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε το 1986, στην οποία ο Πέτερσον ομολόγησε ότι ήταν ο δράστης τους εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου