Οκτωβρίου 21, 2017

Η 21η Οκτωβρίου στην Ιστορία

1096. Η σφαγή 20.000 σταυροφόρων του «λαού» του Πέτρου του Ερημίτη Πλέον, σε ενέδρα των Σελτζούκων υπό τον Κιλίτζ Αρσλάν Α'. Μόνο 3000 γλύτωσαν.

1097.Οι Σταυροφόροι, με επικεφαλής τον Γοδεφρείδο του Μπουιγιόν, τον Βοϊμόνδο Α' του Τάραντα και τον Ρεϋμόνδο Δ' της Τουλούζης, άρχισαν την πολιορκία της Αντιόχειας.

1520. Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος που επιχειρούσε τον πρώτο περίπλου της υδρογείου βρήκε το πέρασμα στην περιοχή της Παταγονίας της Νοτίου Αμερικής που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό ωκεανό, που ονομάζεται ο «Πορθμός του Μαγγελάνου».

1639. Η ναυμαχία της Μάγχης. Στα πλαίσιο του Ολλανδικού πόλεμου που διαπλέχθηκε με τον τριακονταετή, οι Ισπανοί απέστειλαν ισχυρή ναυτική δύναμη με 70 πλοία για να υποτάξουν τους Ολλανδούς. Στη Ναυμαχία της Μάγχης οι Ολλανδοί υπό τον ναύαρχο Μάαρτεν Τρόμπ βύθισαν 43 ισπανικά πλοία και έχασαν ένα. Το 1648, οι Ισπανοί αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Ολλανδικού κράτους.

1792. H κατάληψη του Μάϊντς (Mainz), από τον γαλλικό δημοκρατικό στρατό και ίδρυση της βραχύβιας «Δημοκρατία του Μάϊντς» από τους εκεί Ιακωβίνους της λέσχης των «Φίλων της Ελευθερίας και της Ισότητας που κράτησε ως τον Ιούλιο του 1793.

1805. Ο βρετανικός στόλος υπό τη διοίκηση του αντιναύαρχου Οράτιου Νέλσον νίκησε τον γαλλικό και ισπανικό στόλο στη Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ. Ο νικητής Νέλσων σκοτώθηκε κατά τη μάχη.

1866. Έγινε το δημοψήφισμα για την ενσωματώνεται στην Ιταλία της περιοχής του Βένετο, μετά την παραχώρησή της από τη Γαλλία στις 19 Οκτωβρίου.

1885.Στην Κοπεγχάγη απέτυχε η απόπειρα δολοφονίας με περίστροφο του πρωθυπουργού Ιακώβ Σκαβένιους Εστρουπ.

1908. Στο Μαυροβούνιο συνελήφθησαν φοιτητές του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου που σχεδίαζαν τη δολοφονία του μονάρχη του Μαυροβουνίου Νίκολα Πέτροβιτς.

1912. Οι Βούλγαροι νίκησαν τους Οθωμανούς στη μάχη του Κάρτζαλι και κατέλαβαν την περιοχή. Την ίδια ημέρα ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Πρέβεζα. Το Πρωτόκολλο Παράδοσης της Πρέβεζα υπογράφηκε στις 3 τα ξημερώματα της 21ης Οκτωβρίου στην Νικόπολη, μεταξύ του Συνταγματάρχη Παναγιώτη Σπηλιάδη , του εκπροσώπου του Τούρκου Διοικητή της πόλης , Ταγματάρχη Mehmet Asaf διερμηνέα Σελιαλεντίν και των Προξένων της Αγγλίας, της Ρωσίας και της Αυστρίας Καλ. Κονεμένου, Δ. Σκέφερη και J. Meischner. Το μεσημέρι της 21ης Οκτωβρίου, ο Σπηλιάδης εισήλθε έφιππος στην σημαιοστολισμένη Πρέβεζα, κάτω από τις ζητωκραυγές των Ελλήνων κατοίκων της πόλης. 810 Τούρκοι, με επί κεφαλής 2 ανώτερους και 56 κατώτερους Αξιωματικούς, είχαν παραταχθεί στην παραλία με τα όπλα στο έδαφος. Ανάμεσά τους ήταν και 150 περίπου Αλβανοί αντάρτες, με επί κεφαλής δέκα φυλάρχους , φανατικούς μισέλληνες, που αν και ήταν γνωστοί, ωστόσο δεν πειράχτηκαν. Από τους αιχμαλώτους έγινε γνωστό ότι όχι μόνο αγνοούσαν τις ήττες του Στρατού τους σε όλα τα μέτωπα, αλλά από τις εφημερίδες τους μάθαιναν ότι είχαν φτάσει μέχρι την Θήβα και ότι σε ναυμαχία είχαν καταλάβει τον «Αβέρωφ»!

1916. Ο σοσιαλιστής δημοσιογράφος Φρίντριχ Άντλερ, ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος δολοφόνησε τον πρωθυπουργό της Αυστρίας Καρλ φον Στουργκ. Καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά του δόθηκε αμνηστία .Το 1918 του δόθηκε χάρη. Πέθανε το 1960.

1937.Ισπανικός εμφυλιος . Κατάληψη της Γκιγιόν από τις δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο.

1938. Κατά τον δεύτερο Σινο-ιαπωνικό πόλεμο, οι Ιάπωνες μετά από αρκετούς μήνες πολιορκίας κατέλαβαν την Καντόνα.

1939.Συμφωνία Χίτλερ-Μουσολίνι για τη μετεγκατάσταση της μειονότητας των ισπανοεβραϊων στο Νότιο Τιρόλο.

1940. Κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ Για ποιον χτυπά η καμπάνα.

1941. Ολοκληρώθηκε η τριήμερη σφαγή από τους Γερμανούς στο Κραγκούγιεβατς της Σερβίας , (19-21 Οκτωβρίου) , περισσότερων από 5.000 αμάχων. Μέχρι σήμερα έχουν διασταυρωθεί τα ονόματα μόνο 2,796 θυμάτων.

1944. Μετά από μάχη τριών εβδομάδων η πόλη του Άαχεν κατελήφθη από τις αμερικανικές δυνάμεις. Οι σοβιετικοί στρατιώτες διέπραξαν σφαγές κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ανατολική Πρωσία.

1945. Εκλογές στη Γαλλία. Ψήφισαν. για πρώτη φορά οι γυναίκες .Απογραφή στην Τουρκία. Ο πληθυσμός ήταν 18.871.203, και η Κωνσταντινούπολη είχε 1.071.686 κατοίκους.

1948. Στα Ηνωμένα Έθνη απορρίφθηκε η Σοβιετική πρόταση για την καταστροφή όλων των πυρηνικών όπλων.

1950. Τα κινεζικά στρατεύματα άρχισαν την κατοχή του Θιβέτ.

1956. Ο Γκομούλκα εκλέχθηκε πρόεδρος Εργατικού Κόμματος και ανέλαβε την εξουσία στην Πολωνία.

1960 . Υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ της Δ.Ε.Η. και της Γιουγκοσλαβικής «Ελεκτροπρίβρεντα» για τη σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών.

1969. Ο Βίλλυ Μπράντ εξελέγη καγκελάριος της πρώτης ομοσπονδιακής κυβέρνησης Σοσιαλιστών-Φιλελευθέρων της Δυτικής Γερμανίας. Ο εθνικιστής στρατηγός Μοχάμετ Σιάντ Μπάρε κατέλαβε την εξουσία στη Σομαλία με πραξικόπημα και την ανακήρυξε σε σοσιαλιστικό κράτος, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη στενών σχέσεων με την ΕΣΣΔ. Έμεινε στην εξουσία μέχρι το 1991.

1971.Το Κονγκό μετονομάστηκε σε Ζαΐρ. Ανακοινώθηκε η απονομή στον Πάμπλο Νερούδα του Βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας για μια ποίηση που ζωντανεύει το πεπρωμένο και τα όνειρα μιας ηπείρου με τη δύναμη στοιχείου της φύσεως».

1972. Το αεροσκάφος «ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ» (YS-11A) της Ολυμπιακής Αεροπορίας που εκτελούσε την πτήση από την Κέρκυρα με 49 επιβάτες και 4μελές πλήρωμα, κατέπεσε σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο Ελληνικού στη θαλάσσια περιοχή της Βούλας, στο ύψος του νοσοκομείου του ΠΙΚΠΑ. Ο κυβερνήτης , ένα λεπτό πριν την πτώση τού αεροσκάφους ανέφερε στον Πύργο Ελέγχου ότι μπροστά από το αεροσκάφος βρισκόταν σύννεφο. Έκτοτε δεν έγινε καμία επαφή. Εικάζεται ότι το αεροσκάφος απώλεσε απότομα και για άγνωστους λόγους ύψος, και , καθώς ήταν έτοιμο να προσγειωθεί, κατέπεσε στη θάλασσα, χωρίς οι πιλότοι να καταφέρουν να αντιδράσουν. 37 από τους επιβαίνοντες πνίγηκαν, ενώ 16 κατάφεραν να σωθούν φτάνοντας στην ακτή.

1991. Με απόφαση της Προεδρίας της Γιουγκοσλαβίας ο Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός Στρατός αποσύρθηκε από την Σλοβενία.

1994.Οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα υπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας η Πιονγιάνγκ θα πάγωνε το πυρηνικό της πρόγραμμα.

1997. Στο Μαυροβούνιο ανακοινώθηκε επίσημα η νίκη του Μίλο Τζουκάνοβιτς στις προεδρικές εκλογές της 19ης Οκτωβρίου, αφού έλαβε 174,745 ψήφους έναντι 169,257 του, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου