Σεπτεμβρίου 24, 2017

H 24η Σεπτεμβρίου στην ιστορία

787. Η 7η Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας. Η Ειρήνη η Αθηναία αναστήλωσε τις εικόνες.

1566. Ο Σελίμ Β ‘εγινε Σουλτάνος στην Κωνσταντινούπολη.

1621. Ο μέγας Αταμάνος των Λιθουανών πέθανε από εξάντληση στο Φρούριο του Χοτίνου, που πολιορκούσαν οι Οθωμανοί.

1688. Κατά τον Μεγάλο Πόλεμο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία Αυτοκρατορικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Νις.

1706. Η Σουηδία και η Σαξονία υπέγραψαν την ειρήνη του Αλτρανστάατ με την οποία η Σουηδία παραιτήθηκε από το πολωνικό στέμμα και αναγνώρισε τον Πολωνό βασιλιάς Στανισλάς.

1806. Στις 24 Σεπτεμβρίου/6 Οκτωβρίου, επανήλθε στον θρόνο Κωνσταντινουπόλεως, ως φίλος της Γαλλικής πολιτικής , ο εξόριστος στο Άγιο Όρος Γρηγόριος Ε΄.

1863.Στο Βελιγράδι, ιδρύθηκε η Μεγάλη Σχολή που είχε Φιλοσοφική ,Νομική και Πολυτεχνική Σχολή. Το 1905, προστέθηκαν η Ιατρική, η Θεολογία και η Γεωπονική Σχολή.

1869 . Μια χρηματιστηριακή Μαύρη Παρασκευή. Oι «κερδοσκόποι» Τζέι Γκουλντ και ο Τζέιμς Φισκ επιχείρησαν να ελέγξουν την αγορά χρυσού, και ανεβάσαν κατά 23 δολάρια την τιμή της ουγκιάς. Οι δύο κερδοσκόποι εκτιμάται ότι κέρδισαν περίπου 11.000.000 δολάρια . Μετά από εντολή του πρόεδρου Οδυσσέα Γκραντ το Γενικό Λογιστήριο έριξε στην αγορά κρατικό χρυσό. Ακλούθησε «πανικός» και κατακόρυφη πτώση στην τιμή του χρυσού. Οι τιμές του χρυσού έπεσαν κατακόρυφα. Ακολούθησε οικονομική κρίση με απότομη και δραματική πτώση των χρηματοοικονομικών αγορών.

1872.Στη Βουλγαρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως διαβάστηκε το μήνυμα του Έξαρχου Ανθίμου που απαντούσε στην απόφαση της Συνόδου της Κωνσταντινουπόλεως που καταδίκαζε τον φυλετισμό, και τον ανακήρυττε σχισματικό και την εκκλησία του ως «καινοφανή φυλετική παρασυναγωγή».

1908. Οι Κρητικοί κήρυξαν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

1915. Μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου, στις 24 Σεπτεμβρίου/7Οκτωβρίου ορκίστηκε η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη με υπουργό εξωτερικών το Δημήτριο Γούναρη.Με διάταγμα του βασιλιά Φερδινάνδου της Βουλγαρίας αρχιστράτηγος του βουλγαρικού στρατού διορίστηκε ο αντιστράτηγος Νίκολα Ζέκοφ

1921.Η Ύπατη Αρμοστεία στη Σμύρνη μετονομάσθηκε σε Ελληνική Διοίκηση Μικρασίας.

1925. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας κατέθεσε αίτηση στην κοινωνία των Εθνών για χορηγήσει προσφυγικού δάνειου 3 000 000 αγγλικών λιρών.

1929. Η Σοβιετική κυβέρνηση καθιέρωσε το επαναστατικό ημερολόγιο με τι οποίο καταργήθηκαν το Σάββατο και η Κυριακή.

1932. Ενόψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου διέταξε το Στρατό να λάβει έκτακτα μέτρα για την τήρηση της τάξης.

1941 .Στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου, στο Λονδίνο , προσυπέγραψαν την «Χάρτα του Ατλαντικού», που είχαν συμφωνήσει ο Ρούσβελτ με τον Τσώρτσιλ, οι αντιπρόσωποι του Σταλιν. Πλην της Σοβιετικής Ένωσης υπέγραψε και η Ελεύθερη Γαλλία του Ντε Γκώλ καθώς και οι εξόριστες κυβερνήσεις του Βελγίου, της Τσεχοσλοβακίας, της Ελλάδας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας και του βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας. Η διακήρυξη υποσχόταν οικονομική και κοινωνική ασφάλεια. Οι Γιουγκοσλάβοι Παρτιζάνοι του Τίτο κατέλαβαν το Ούζιτσε και το κράτησαν για μερικές ημέρες.

1949 . Στην Ουγγαρία, καταδικάστηκε σε θάνατο ο Λάζλο Ραζκ, πρώην βοηθός γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος , και υπουργός Εξωτερικών και που κατηγορήθηκε για «τιτοϊσμό».

1965 . Η τρίτη κυβέρνηση αποστατών υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, με οριακή πλειοψηφία (152-148) , χάρη στην υποστήριξη της Ε.Ρ.Ε. και την αποσκίρτηση άλλων 8 βουλευτών του Κέντρου. Για "επαίσχυντη εξαγορά" μίλησε ο Γεώργιος Παπανδρέου.

1966 . Ο Γεώργιος Παπανδρέου κατάγγελλε τον αρχηγό Γ.Ε.Σ. αντιστράτηγο Γρηγόριο Σπαντιδάκη που εξέδωσε διαταγή «περί αντιμετώπισης του κομμουνιστικού κινδύνου», στην οποία η Ένωση Κέντρου εμφανιζόταν ως φερέφωνο της Αριστεράς.

1971.Η βρετανική κυβέρνηση απέλασε 90 Σοβιετικούς διπλωμάτες για υποτιθέμενη κατασκοπεία.

1973 . Η Γουινέα-Μπισσάου κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία (εθνική εορτή).

1979 .Μεταφέρθηκε στην Τύνιδα από το Κάιρο η έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία που υπόγραψε η Αίγυπτος με το Ισραήλ. 1984. Επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη του Ανδρέα Παπανδρέου.

1986. Η εφημερίδα του Βελιγραδίου «Vecernje Novosti» δημοσίευσε το μνημόνιο της Σερβικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

1997 .Αλβανία και Γιουγκοσλαβία συμφώνησαν για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

2000 . Με 73,5% υπέρ, οι Γάλλοι ενέκριναν τη μείωση της θητείας του Προέδρου από 7 σε 5 έτη. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έχασε τις προεδρικές εκλογές στη Σερβία. Στις βουλευτικές, το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας κέρδισε 58 έδρες έναντι 44 του Σοσιαλιστικού).

2001. Με τηλεοπτικό διάγγελμα ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν πρόσφερε τον εναέριο χώρο της Ρωσίας στις ΗΠΑ για χτυπήματα κατά του Αφγανιστάν.
Το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε τη συμφωνία με την την αλβανική μειονότητα.

2002 . Η προερχόμενη από την Ανατολική Γερμανία Άνγκελα Δωροθεα Μέρκελ ανάλαβε την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.
Το Ιράκ επέτρεψε την πρόσβαση στους επιθεωρητές όπλων στη Βαγδάτη.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παρουσιάσε έκθεση, ότι δήθεν το Ιράκ διλεθετε πυραύλους, ικανούς να πλήξουν τη Βρετανία.Με ψήφους 14-0, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμά του καλεί το Ισραήλ να τερματίσει τον αποκλεισμό του Αραφάτ στη Ραμάλα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου