Σεπτεμβρίου 13, 2017

Σερβία: Διάγγελμα Βούτσιτς για Χαραντινάι

Ο πρόεδρος της Σερβίας με τηλεοπτικό διάγγελμα του χθες στις 20.00 μμ, δικαιολόγησε τη συμμετοχή των Σέρβων στην κυβέρνηση του Χαραντινάι ,
αλλά είπε ότι η Σερβία «δεν θα αλλάξει γνώμη» για τον Χαραντινάι, και τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι αντιπροσωπεύουν την ουσία της πολιτικής για το «παρόν, και το μέλλον» της Σερβίας.

Ο κ. Βούτσις εξήγησε τις πιθανές επιλογές που είχαν μπροστά τους οι Σέρβοι στο Κόσσοβο, και απέρριψε τις νέες εκλογές, επειδή το 6-8% του πληθυσμού δεν μπορεί να γίνει πλειοψηφία, αλλά και τη συνεργασία με την «Αυτοδιάθεση».

Ο κ.Βούτσιτς μίλησε και για τη νέα φάση του διαλόγου Βελιγραδίου και Πρίστινας που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, και ο οποίος «θα γίνει σε πολλά επίπεδα, μέσα από ομόκεντρους κύκλους», και για τον οποίο χρειάζεται «σοβαρή, και υπεύθυνη, στρατηγική με σαφείς στόχους».
Είπε ακόμα ότι θα δημοσιεύσει μια έκθεση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι ώστε να γίνουν σαφή στη κοινή γνώμη, «τα αποτελέσματα από τα τελευταία τρία χρόνια».
Ο κ.Βούτσιτς είπε ακόμα για πρώτη φορά δεν υπήρξε νέα δραματική μείωση του αριθμού των Σέρβων που ζουν στο Κόσσοβο , και ότι σε «αυτά τα τέσσερα χρόνια κανένας Σέρβος δεν υπήρξε θύμα εθνοτικών συγκρούσεων».
Ο κ.Βούτσιτς είπε ότι είναι υπερήφανος για την πολιτική που προστατεύει τους πολίτες στο Κόσσοβο, και ότι «το ζήτημα της πολιτικής δεν είναι ούτε οι συκοφαντίες ούτε οι προσβολές» και είπε ότι κάθε φορά που τον καλούν στις Βρυξέλλες «αισθάνεται ναυτία» γιατί δεν περιμένει τίποτα καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου