Αυγούστου 13, 2017

Η Διακήρυξη για την επιβίωση των Σέρβων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, Αύγουστος 13. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ σε άρθρο που έγραψε για την Κυριακάτικη «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» ανεφερε ότι η «Διακήρυξη για την επιβίωση του Σερβικού Εθνους» , θα είναι , «ένα πρόγραμμα για μακροπρόθεσμη και συστηματική δράση προς όφελος όλων των Σέρβων».

«Η Σερβική Δημοκρατία και η Σερβία θα καταλήξουν σε μια λογική δήλωση και μετά θα τα δώσουν όλα για την υλοποίησή της».
Ο Ντόντικ επανέλαβε ότι η δήλωση δεν θα στρέφεται εναντίον κανενός και ότι οι πολιτικές ηγεσίες στο Βελιγράδι και τη Μπάνια Λούκα επιθυμούν να βελτιώσουν τη θέση των Σέρβων, κυρίως στις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, και εθεσε το ερώτημα:
«Γιατί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα αδιαφορεί για τη δύσκολη θέση των Σέρβων στις περιοχές όπου έχουν γίνει μειονότητα;» και γιατί, «οι αρχές στις οποίες στηρίζεται ένα σύγχρονο κράτος και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων , δεν ισχύουν για τους Σέρβους;».

Ο Ντόντικ επίσης αναρωτήθηκε : «Ποιοι φοβήθηκαν από την ανακοίνωση της Σερβίας και της Σερβικης Δημοκρατίας για δράση προς την κατεύθυνση της επιβίωσης του σερβικού έθνους και του σερβικού λαού και γιατί υπήρξε συναγερμός εναντίον μιας τέτοιας δήλωσης;».

Ο κ. Ντόντικ ανέφερε ότι «η δήλωση δεν πρόκειται να είναι κάτι νέο αλλά αποτελεί εσωτερικό ζήτημα των Σέρβων και κυρίαρχο δικαίωμά τους να πάρουν αποφάσεις για τη μοίρα τους;» και επανέλαβε ότι η δήλωση θα αναφέρεται στο γεγονός ότι παρά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Σλοβενία δεν αναγνωρίζουν στους Σέρβους , το καθεστώς της εθνικής μειονότητας, και στο ότι η Κροατία πρέπει να επιλύσει το ζήτημα των κλεμμένων περιουσιακών δικαιωμάτων, όπου 40.000 διαμερίσματα Σέρβων έχουν καταπατηθεί. Στους Σέρβους στην Κροατία οφείλονται 50.000 συντάξεις και δεν έχουν πληρωθεί οι αποταμιεύσεις τους είτε σε γιουγκοσλαβικά δηνάρια είτε σε ξένο νόμισμα και δεν έχει καταβληθεί αποζημίωση για τις περιουσίες που κλάπηκαν η καταστράφηκαν», σημείωσε ο Ντόντικ.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας τόνισε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους Σέρβους στην Κροατία να χρησιμοποιούν το κυριλλικό αλφάβητο και ότι όλες οι προσπάθειες για να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση των Σέρβων και την ακύρωση της σερβικής γλώσσας στο Μαυροβούνιο θα πρέπει να σταματήσουν.

Ο Ντόντικ σημείωσε ότι αν και οι Σέρβοι στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχουν το δικό τους κράτος, η κατάστασή του είναι σε κίνδυνο αφού συνεχίζονται οι προσπάθειες για κατάργηση της Σερβικης Δημοκρατίας και τόνισε ότι το Σεράγεβο είχε 157.000 Σέρβους και τώρα έχει μόνο 1.333.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας τόνισε ότι ενώ οι Σέρβοι προσπαθούν να προστατεύσουν τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους, και το δικαίωμα στη διατήρηση της ταυτότητας τους , και πολλοί, ακόμα και την ΕΕ, με επιπολαιότητα κατηγορούν τους Σέρβους ότι έχουν εθνικιστικές φιλοδοξίες. Την ίδια στιγμή, που θέλουμε μια δήλωση για να εξασφαλίσουμε νόμιμα πολιτιστικά και μειονοτικά μας δικαιώματα, μας λένε ότι το έγγραφο αποκτά την χροιά του εθνικισμού», τόνισε ο Ντόντικ .

«Η Προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της γλώσσα, και πάνω απ 'όλα το κυριλλικό αλφάβητο θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα διαμορφωθεί η δήλωση για την επιβίωση των Σέρβων», εξήγησε ο Ντόντικ, που αναφέρθηκε στους αγώνες των Σέρβων για ανεξαρτησία και ελευθερία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 200 χρόνων, υπενθυμίζοντας το Συνέδριο των Σερνων της Τιμισοάρα του 1790, το πρώτο βήμα στην σύγχρονη ιστορία που εκφράστηκε η επιθυμία των Σέρβων για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου