Αυγούστου 30, 2017

Βαλκανικές Ειδήσεις επί τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της «Αυτοδιάθεσης» Αλμπίν Κούρτι δήλωσε ότι ο διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας που υποστηρίζεται από την ΕΕ «απέτυχε» , είναι «Νεκρός» και δεν πρέπει να συνεχιστεί. «Ο διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας έχει διακοπεί για περισσότερους από έξι μήνες. Γιατί πρέπει να επανεκκινήσουμε ενα διαλόγο που είναι ήδη νεκρός»; , διερωτήθηκε.

ΣΚΟΠΙΑ. Το Συμβούλιο των Εισαγγελέων της πΓΔΜ διόρισε ως προσωρινή Γενική Εισαγγελέα τη Λιλιάνα Σπασόφσκα μετά την απομάκρυνση από τη θέση του Μάρκο Ζουρλέφσκι από τη Βουλή στις 17 Αυγούστου. Η Σπασόφσκα ήταν η εισαγγελέας στη δίκη των Αλβανών τρομοκρατών της λίμνης Σμίλκοβο.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Εισαγγελέων, Πέταρ Aνέφσκι ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτηση του, «για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους».

ΜΠΑΝΙΑΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας κάλεσε τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ντούσκο Σνιέγκοτα να παραιτηθεί, διότι παρέβη το καθήκον του, και ανακοίνωσε ψευδή και ανακριβή στοιχεία για να υποστηρίξει τις επιδιώξεις του Κόμματος του. Ο Σνιέγκοτα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έδωσε ψευδή στοιχεία για το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2016, τα οποίο δεν ήταν 45 εκ. BAM αλλά περίπου 225.

ΜΠΑΝΙΑΛΟΥΚΑ. Η «Συμμαχία Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών»,(SNSD) , η «Λαϊκή Συμμαχία», (DNS) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που στηρίζουν την πλειοψηφία του Ντόντικ, ανακοίνωσαν ότι στην επόμενη συνεδρίασή της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας θα εκδοθεί διακήρυξη που θα ακυρώνει την απόφαση του 2005 για την ευρω-ατλαντική πορεία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και θα υιοθετήσει διακήρυξη για το καθεστώς της στρατιωτικής ουδετερότητας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Σερβίας.

ΜΠΑΝΙΑΛΟΥΚΑ . Ο σέρβος συμπρόεδρος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μλάντεν Ιβάνιτς, δήλωσε ότι η ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ δεν θα αποφασιστεί από τη σημερινή γενιά των πολιτικών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε τους ηγέτες της Κροατίας να δώσουν περισσότερη προσοχή στην κατάσταση της σερβικής μειονότητας στη χώρα τους, και τόνισε ότι Σερβία δεν έχει κανένα λόγο να ντρέπεται για το παρελθόν, και ότι θέλει μόνο ειρήνη και σταθερότητα.
Η «Συμμαχία των Σέρβων της τέως Γιουγκοσλαβίας» ανακοίνωσε ότι η Κροατία εφαρμόζει μια εχθρική πολιτική προς τους Σερβους και η δήλωση ου Στιεπαν Σούτσιτς, ότι «όλα τα κακά της περιοχής προέρχεται από Σερβία», αποτελεί απόδειξη αυτής της πολιτικής.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ .Ο Υπουργός ασφαλείας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Μέτικιτς είπε ότι η δήλωση του Πρόεδρου της Τσεχίας ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη θα μπορούσε να γίνει βάση του Ισλαμικού Κράτους ήταν ανεύθυνη. Ο Μέτκιτς που συναντήθηκε με το διευθυντή της USAID στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη Πήτερ Ντάφυ , είπε ότι η αντιμετώπιση του «Ριζοσπαστισμού» είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου και ότι σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμπεριληφθούν όλα τα θεσμικά όργανα και η ευρύτερες δυνάμεις της Κοινωνίας.

ΣΟΦΙΑ. Άρχισε χθες κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Κοζλοντούι η κατασκευή ενός αποθετηρίου πυρηνικών αποβλήτων, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη με 73 εκατομμύρια ευρώ. Το αποθετήριο θα λειτουργεί για 60 χρόνια. 

ΣΟΦΙΑ. Βούλγαροι τελωνειακοί κατάσχεσαν στο Λέσοβο , στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα, 51 κιλά ηρωίνης αξίας περίπου 1 εκ. ευρώ που τα μετέφερε τουρκικό φορτηγό. Οι συνοριοφύλακες συνέλαβαν δυο τούρκους πολίτες, οδηγούς του φορτηγού καθώς και δυο μετανάστες από το Ιράκ, που κρυβόντουσαν σο φορτηγό . 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η σερβική αστυνομία εντόπισε δέκα παράνομους μετανάστες από το Αφγανιστάν κοντά στη συνοριακή διάβαση με τη Βουλγαρία και συνέλαβε ένα άτομο ως διακινητή .

ΣΟΦΙΑ. Συνελήφθη ως ο «εμπρηστής της Κρέσνας» ο 30χρονος βοσκός Κωνσταντίν Μίτεβ, που ομολόγησε την ενοχή του. Η Εισαγγελία του Μπλαγκόεβγκραντ ανακοίνωσε ότι ο εμπρηστής , πέταξε το αποτσίγαρό και προκάλεσε ζημιές περίπου 3.3 εκ. λέβων.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η οικονομολόγος Νάντα Βίντοβιτς κατήγγειλε ότι η Σερβία πούλησε σιωπηλά τις πηγές νερού για 60 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση, και χωρίς να συμφωνούν οι πολίτες και επεσήμανε ότι το νερό ως κοινό αγαθό δεν έπρεπε να έχει πωληθεί ποτέ.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Αμερικανός πρέσβης Ντόναλντ Λου απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στην απερχόμενη υπουργό άμυνα Μιμί Κοντέλι.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ . Νέος επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη θα είναι ο Αμερικανός Μπρούς Μπάρτον που θα αναλάβει καθήκοντα στις 3 Σεπτεμβρίου.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα συγκάλεσε τη νέα Βουλή για τις 9 Σεπτεμβρίου.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λουζλίμ Μπάσα δήλωσε ότι τα σχολικά βιβλία αντί να δίνονται δωρεάν , ακρίβυναν κατά 33%.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Κίνημα Πολιτών «URA» ανακοίνωσε ότι ο «Κοινός υποψήφιος» της αντιπολίτευσης θα ήταν η καλύτερη επιλογή, και ότι καλύτερο θα ήταν να βρεθεί μια γυναίκα. Για τις Κοινές λίστες υποψηφίων στις εκλογές απάντησαν αρνητικά. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του κ. Κριβοκάπιτς δια του μουσουλμάνου αντιπροέδρου του Αλμίρ Ρεμπρόνια ανακοίνωσε, ότι η συνεργασία με το Δημοκρατικό Μέτωπο δεν είναι δυνατή, λόγω των σημαντικών πολιτικών και προγραμματικών διαφορών, και ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν θα υποστηρίξει ούτε τον προεδρικό υποψήφιο του Τζουκάνοβιτς ούτε του Δημοκρατικού Μετώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου