Αυγούστου 29, 2017

Βαλκανικές Ειδήσεις επί τροχάδην

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Υπάτη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε χθες ότι την Πέμπτη θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, οι πρόεδροι του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, Χασίμ Θάτσι και Αλεξάνταρ Βούτσιτς για τη συνεχίσουν το διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και πρόσθεσε ότι «αναμένεται να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για την επίτευξη τελικής συμφωνίας». Η κ. Μογκερίνι που μ ιλούσε προς τους ευρωπαίους πρέσβεις είπε επίσης ότι στα Βαλκάνια, φέτος, «υπήρξε αυξανόμενη ένταση», «σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και σε διαφορετικά μέρη,» αλλά, πρόσθεσε, «στο τέλος της ημέρας, οι εταίροι μας στα Βαλκάνια κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τη δέσμευση τους, «να προχωρήσουν στο δρόμο προς την ΕΕ».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπέδιου.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η «Αυτοδιάθεση» και η «Δημοκρατική Ένωσης του Κοσσυφοπεδίου», (LDK), άρχισαν χθες ένα κύκλο διερευνητικών συνομιλιών σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια συμφωνία στήριξης κυβερνητικού συνασπισμού. Ο ηγέτης της LDK, Ισα Μουσταφά δήλωσε ότι οι Ομάδες εργασίας έχουν συναντηθεί ήδη τρείς φορές χωρίς να υπάρχει πρόοδος στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Ο Μουσταφά τόνισε ότι κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα είναι « η κατάργηση της βίζας για το Κοσσυφοπέδιο, η συμφωνία οριοθέτησης τω Συνόρων με το μαυροβούνιο, ο διάλογος με τη Σερβία, και μετασχηματισμός της δύναμης Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου, (KSF), σε κανονικό στρατό».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν ζήτησε από την κυβέρνηση της Αλγερίας να ψηφίσει κατά της αποδοχής του Κοσσυφοπεδίου στην ΟΥΝΕΣΚΟ στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση της οργάνωσης .

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός του Συνασπισμού των «Ουτσεκάδων», (PAN), Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε ότι είτε στο τέλος αυτής της εβδομάδας είτε την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Βουλή για την εκλογή του προέδρου και των αντιπροέδρων. Είπε επίσης ότι βρίσκονται σε τελικό στάδιο οι προσπάθειες του για την συγκρότηση κυβέρνησης με ευρεία βάση χωρίς αποκλεισμούς, και υποσχέθηκε ότι θα είναι έτοιμος να παρουσιάσει την κυβέρνηση του σε δυο εβδομάδες.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβικής Ένωσης Οικογενειών των Αγνοουμένων Ντράγκαν Πιέβατς, ανακοίνωσε ότι από τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία παραμένει άγνωστη η τύχη 4,075 Σέρβων, Από αυτούς 1.700 εξαφανίστηκαν στην Κροατία, 580 στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, 1.662 στην Βοσνία –Ερζεγοβίνη και 97 ήσαν στρατιώτες του JNA. Ο επικεφαλής της Σερβικής Επιτροπής Αγνοουμένων Βέλικο Ονταλόβιτς, , αποχώρησε από συνέντευξη στο Ζάγκρεμπ για τους αγνοουμένους επειδή ο Κροάτης αναπληρωτής υπουργούς για τους βετεράνους του πολέμου Στιέπαν Σούτσιτς είπε ότι, «όλα τα κακά της περιοχής προέρχεται από Βελιγράδι.»

ΜΠΑΝΙΑΛΟΥΚΑ .Το υποθηκοφυλακείο του Ντομπόι της Σερβικής Δημοκρατίας έλαβε αίτημα του Δημοσίου της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης για την καταχώριση ως δημόσιας κρατικης περιουσίας των στρατοπέδων «βοεβόδας Ραντομίρ Πούτνικ», και «3η Μάη».

ΠΑΛΕ .Ο Πρόεδρος Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε, ότι οι αποφάσεις σχετικά με την καταχώριση της στρατιωτικής περιουσίας της Σερβικής Δημοκρατίας στο όνομα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης συνιστούν νομιμοποίηση κλοπής και ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν έχει κανένα δικαίωμα σε αυτή την περιουσία.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης Ιγκόρ Τσίρναντακ, που ανήκει στους Σέρβους που συμπαθούν τα ΝΑΤΟ, συναντήθηκε με την Πρεσβευτή των ΗΠΑ Μωρίν Κόρμακ και συζήτησαν την πολιτική κατάσταση στη Β-Ε, την ενεργοποίηση του Σχεδίου Δράσης για την Ένταξη στο ΝΑΤΟ, τη συμπλήρωση του Ερωτηματολόγιου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα σχέδια των ΗΠΑ για την περιοχή. Ο κ. Τσίρναντακ, δήλωσε ότι σε ότι αφορά στο ΝΑΤΟ , υπάρχει συμφωνία μόνο για το σχέδιο δράσης για ένταξη και για τίποτα άλλο.

ΜΠΑΝΙΑΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος του Κόμματος «USP» Νέναντ Στέβαντιτς, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση της Σερβικής , όσο δεν υλοποιεί τις αποφάσεις που είναι επιζήμιες για τη Σερβική Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της εγγραφής των στρατιωτικών ακινήτων στο όνομα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα διόρισε ως αρχηγό του Αλβανικού Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων τον αντιστράτηγο Βαρντούλ Κολλτσάκου που αντικαθιστά τον Ιερώνυμο Μπάζε. Ο στρατηγός Κολλτσάκου έχει υπηρετήσει στο ΝΑΤΟ και υπήρξε επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών από το 2015.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Ντράγκι Ρασκόφσκι σε συνέντευξη τύπου παρουσίασε νε σκάνδαλο της κυβέρνησης του Γκρουέφσκι. Βρήκαν 78 υπαλλήλους για τους οποίους οι αποφάσεις για την απασχόλησή τους είχαν υπογραφεί από τον προηγούμενο Γενικό Γραμματέα, Κυριλ Μποζινόβσκι, οι οποίοι ήσαν «αργόμισθοι» και «στοίχισαν στον προϋπολογισμό του 2016 πάνω από 800.000 ευρώ».

ΣΚΟΠΙΑ. Ο κ.Ζάεφ κατά την επίσκεψή του στο Μπέροβο είπε ότι η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση , (SDSM) θα επιλέξει τους υποψηφίους της, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εν εξελίξει δημοσκοπήσεων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το σερβικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τροποποιήσεις στο νόμο περί γεωργικής γης, για να περιορίσει την εκποίηση γεωργικής γης σε αλλοδαπούς και σε πολίτες της ΕΕ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο πρόεδρος της Ένωσης Σιτοπαραγωγών Βούκοσαβ Σάβκοβιτς ανακοίνωσε ότι η ξηρασία έχει προκαλέσει ζημιές τουλάχιστον 600 εκ. ευρώ στις καλλιέργειες και ότι οι καταστροφές ήσαν μεγάλες στο καλαμπόκι, τα φασόλια, τη σόγια, τα τεύτλα και λιγότερο στον τον ηλίανθο.

ΜΠΑΝΙΑΛΟΥΚΑ . Ο νέος μητροπολίτης Ντάμπαρ-Βοσνίας, Χρυσόστομος δήλωσε ότι του η αποστολή του σε μια από τις παλαιότερες και πιο ένδοξες Μητροπόλεις όπου οι Σέρβοι αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές, θα είναι να συμβάλει ώστε οι ανθρωποι να γυρίσουν στις εστίες τους και να αποκατασταθεί η περιουσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Ο μουσουλμάνος συμπρόεδρος της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, απάντησε στη δήλωση του Τσέχου Προέδρου ότι η Βοσνία -Ερζεγοβίνη λόγω της εθνοτικής σύνθεσης, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε βάση του «Ισλαμικού κράτους» και είπε ότι είναι «αβάσιμη», και «μακριά από την πραγματική κατάσταση ».

ΠΙΕΝΤΟΡ. Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, της Σερβικης Δημοκρατίας Νέντζο Τρίνινιτς είπε ότι η Συνθήκη της Κοινότητας Μεταφορών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μπορεί να υπογραφεί και σήμερα και ότι τα πάντα εξαρτώνται από το Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

ΣΟΦΙΑ. Ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας Εμίλ Καρανικόλοβ δήλωσε ότι το κράτος θα πάρει τον έλεγχο του στρατιωτικού εργοστασίου «Ντουναρίτ» ,ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί και πως οι εργάτες δεν θα χάσουν τη δουλειά τους.

    ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλγαρικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο συνολικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Βουλγαρία βελτιώθηκε τον Αύγουστο κατά 0,5%, σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Το αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως στο βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα στους τομείς των λιανικών πωλήσεων και των υπηρεσιών. Στη Βιομηχανία μειώθηκε κατά 2,2 μονάδες, αλλά, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, η παραγωγική δραστηριότητα παραμένει σταθερή και δημιουργεί ευνοϊκότερες προσδοκίες για τους επόμενους τρεις μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στο οποίο ανήκουν 6.400 εταιρείες που παράγουν το 82% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, οι εμπορικές επιχειρήσεις κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη φέτος .Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Υπηρεσίες με 18% και ακολουθούν οι Κατασκευές με 10%. 

  ΜΠΟΥΝΤΒΑ. Η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν θα πραγματοποιηθεί, διότι συνασπισμός της αντιπολίτευσης που κέρδισε τον Δήμο δεν έχει πιά πλειοψηφία διότι ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Στέβαν Τζάκοβιτς , που τον έπεισε το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών, (DPS) διατυπωσε θεσμικές διαφωνίες με τον Δήμαρχο. Ο Δήμαρχος Ντράγκαν Κράποβιτς δήλωσε ότι «κάποιος θέλει να δώσει τη διακυβέρνηση της πόλης στο DPS χωρίς εκλογές».

ΠΟΝΤΓΟΡΙΤΣΑ. Η ηγεσία του Δημοκρατικού Μετώπου έκανε χθες νέα έκκληση προς όλα τα Κόμματα και τους φορείς της αντιπολίτευσης για ενιαία δράση για διαμόρφωση των συνθηκών για ελεύθερες εκλογές και για ανατροπή του καθεστώτος Τζουκάνοβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου