Αυγούστου 16, 2017

Ο πληθωρισμός στα Βαλκάνια

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή της Βουλγαρίας επιβραδύνθηκε στο 1,3% τον Ιούλιο, από 1,9% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατα 0,3% τον Ιούλιο.
Οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, αυξήθηκαν κατά 2,5% στο δωδεκάμηνο , ενώ οι τιμές των κατοικιών, του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αέριου και των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 3,4%.
Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή της Βουλγαρίας αυξήθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο .

Στη Σερβία ο δείκτης των Τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 3,2% τον Ιούλιο από 3,6% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση. Από μήνα σε μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,4% τον Ιούλιο.Οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών μειώθηκαν κατά 2,0% από μήνα σε μήνα, ενώ το κόστος ένδυσης και υπόδησης μειώθηκαν κατά 1,1%. Οι τιμές του στον τομέα της αναψυχής και πολιτισμού αυξήθηκαν κατά 3,5%, ενώ τα αλκοολούχα ποτά και οι τιμές των τσιγάρων αυξήθηκαν κατά 2,8% . Η Κεντρική τράπεζα της Σερβίας, (NBS), δήλωσε οτι ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνει εντός της ζώνης του 1,5% -4,5%.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Στο Μαυροβούνιο, λόγω τουριστικής σεζόν ανέβηκαν οι τιμές. Η στατιστική υπηρεσία κατέγραψε μηνιαία αύξηση 5,8% στις τιμές στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Μαυροβουνίου ανέβηκε στο 2,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, μετά την αύξηση κατά 2,1% ένα μήνα νωρίτερα. Οι τιιμές στα Έπιπλα και οικιακές συσκευές τιμές αυξήθηκαν κατά 0,9%, ενώ οι τιμές των Μεταφορών και των Κινητών αυξήθηκαν κατά 0,4%. Οι τιμές των ειδών ιματισμού και των υποδημάτων μειώθηκαν κατά 0,8% , ενώ το κόστος για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά μειώθηκε κατά 0,1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου