Αυγούστου 09, 2017

Η 9η Αυγούστου στην ιστορία

378. Οι Βησιγότθοι νίκησαν τους Ρωμαίους στη μάχη της Αδριανούπολης, και ο αυτοκράτορας της ανατολής Ουάλης έπεσε μαχόμενος. Ο Γρατιανός τον αντικατέστησε με τον Θεοδόσιο.

681. Κατά την 16η συνεδρίαση της έκτης Οικουμενικής Συνόδου της Κωνσταντινουπόλεως, ο Κωνσταντίνος Δ΄ αναφέρθηκε στο χανάτο της Βουλγαρίας, όπως είχε συμφωνηθεί μετά την ήττα του βυζαντινού στρατού στο Δούναβη .

907. Οι Μαγυάροι νικήσαν τους Γερμανούς στην μάχη της Μπρατισλάβα, Διαλύθηκε η Μεγάλη Μοραβία.

1363. Κρήτες και Βενετοί τιμαριούχοι, που επαναστάτησαν κατά της «Γαληνότατης», ανακήρυξαν την αυτόνομη και ανεξάρτητη, «Δημοκρατία του Αγίου Τίτου», έχοντας ως πρότυπο του ονόματος τη «Δημοκρατία του Αγίου Μάρκου».

1500. Ο τουρκικός στόλος υπό τον Κεμάλ Ρείς εμφανίστηκε προ της Μεθώνης και άρχισε την από θαλάσσης πολιορκία της.

1588.Σφοδρή καταιγίδα που κράτησε πέντε μέρες, παρέσυρε την ισπανική Αρμάδα στις σκωτικές ακτές.

1805. Η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Σουηδία και το Βασίλειο της Σαρδηνίας -Πιεμόντε συγκρότησαν το τρίτο συνασπισμό εναντίον της Γαλλίας.

1828. Υπογράφηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου , μετά από τριήμερες διαπραγματεύσεις, (6-9 Αυγούστου), από τον ναύαρχο Εδουάρδο Κόδριγκτων και τον Μωχάμετ Άλη η Σύμβαση της Αλεξάνδρειας που προέβλεπε την απελευθέρωση με εξαγορά των αιχμαλώτων Ελλήνων και καθορίστηκε ο τρόπος εκκένωσης της Πελοποννήσου από τα αιγυπτιακά στρατεύματα.

1830. Η γαλλική εθνοσυνέλευση παραχωρεί το Στέμμα της Γαλλίας στον «πολίτη βασιλιά» Δούκας της Ορλεάνης, ως Λουδοβίκο-Φίλιππο.

1849. Οι δυνάμεις της Αυστρίας με την βοήθεια της Ρωσίας κατέστειλαν την Ουγγρική Δημοκρατία.

1877. H ρωσική κυβέρνηση πρότειν επίσημα στον Κάρολο της Ρουμανίας να συμμετάσχει στον Ρωσο-τουρκικό πόλεμο.

1886. Στη Σόφια εκδηλώθηκε πραξικόπημα του ρωσικού Κόμματος κατά του πρίγκιπα Αλέξανδρου Μπάττενμπεργκ , ο οποίος συνελήφθη στο παλάτι του στη Σόφια, αναγκάστηκε να υπογράψει την παραίτηση του και μεταφέρθηκε στο Ράχοβο στον Δούναβη , τον επιβίβασαν στο γιότ του και τον μετεφεραν στο Ρένι όπου τον παρέδωσαν στους Ρώσους. Στη Σόφια συγκροτήθηκε προσωρινή κυβέρνηση, υπό τον μητροπολίτη Κλήμεντα του Τάρνοβο. Το πραξικόπημα δεν υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης Στέφαν Σταμπούλοφ που οργάνωσε αντιπραξικόπημα στο Πλόντβιβ υπό τον Σάββα Μουτκούροφ και επανέφερε τον Αλέξανδρο Μπάττενμπεργκ στις 17 Αυγούστου.

1914.Κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο βυθίστηκε αύτανδρο το πρώτο γερμανικό υποβρύχιο (U 15).

1920. Εφαρμόστηκαν οι προβλέψεις της Συνθήκης του Νεϊγύ που επιβλήθηκε στην Βουλγαρία, μετά την ήττα της στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

 1943. Άνοιξε το Αεροδρόμιο της Νεράιδας, περίπου 22 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας, στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, που κατασκεύασαν από κοινού η SOE και το KKE, και προσγειώθηκε η πρώτη Ντακότα, που παρέλαβε την αντιπροσωπεία του ΕΑΜ, (Τσιριμώκος, Ρούσος, Τζήμας, Κ.Δεσποτόπουλος), τον Κομνηνό Πυρομάγλου του ΕΔΕΣ και το Γ. Καρτάλη της ΕΚΚΑ και τους μετέφερε στη Μέση Ανατολή. Στην προσγείωση ήταν παρών και ο Σιάντος. Από το αεροδρόμιο της Νεράιδας αναχώρησε και η αντιπροσωπεία του Βουνού για τον Λίβανο το 1944. Απαγχονισμός στην Κλαδοράχη Φλωρίνης 15 ομήρων σε αντίποινα για τον φόνο ενός γερμανού μοτοσικλετιστή σε ενέδρα αντιστασιακής ομάδας στον δημόσιο δρόμο Φλώρινας – Κλαδοράχης την προγουμενά ημέρα.

1944. Οι Γερμανοί κύκλωσαν από τα ξημερώματα τους συνοικισμούς Δουργουτίου, Κατσιπόδιου και Ν.Κόσμου (Φάρου) και κάλεσαν όλους τους άντρες μέχρι 60 ετών να συγκεντρωθούν έξω από το εργοστάσιο του Καίσαρη στη Λεωφόρο Συγγρού, μπροστά από την αρμένικη εκκλησία και στη πλατεία του Φάρου. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 1200 άτομα. Εκτελέστηκαν επί τόπου 70 άτομα που αναγνωρίστηκαν ως κομμουνιστές στη πλατεία του Φάρου και άλλα 44 στο εργοστάσιο Καίσαρη. Στη Μάνδρα της Αττικής εκτελέστηκαν 50.

1945. Οι ΗΠΑ έριξαν τη δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Περίπου 60.000 άτομα σκοτώθηκαν αμέσως και πάνω από 80.000 τους επόμενους μήνες.

1946. Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Βουλγαρίας ενέκρινε ψήφισμα για την πολιτιστική αυτονομία στην περιοχή του Πιρίν.

1950. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ πρότεινε στο Συμβουλίο της Ευρώπης, τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, στον οποίο θα έπρεπε να συμμετέχει και η Γερμανία.

1951. Ο πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος εξέφρασε την κατάπληξή του για την ύπαρξη του ΙΔΕΑ στο στράτευμα.


1953. Αρχισε ο χορός του διαβόλου για την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη. Στις 9.41 π.μ., της Κυριακής σημειώθηκε η πρώτη κύρια προσεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ με επίκεντρο το Σταυρό Ιθάκης. Ο σεισμός προκάλεσε δυο νεκρούς και καταστροφές σε σπίτια στην Ιθάκη και στην Πύλαρο της Κεφαλονιάς, ενώ υπήρξαν ), δεκάδες τραυματίες.

1954. Σε απάντηση στην απειλή της Σοβιετικής Ένωσης και του Ανατολικού Μπλοκ η Γιουγκοσλαβία, συνυπέγραψε με την Ελλάδα και την Τουρκία στο νησάκι Μπλεντ της Σλοβενίας την 20ετή βαλκανική συμμαχία αμοιβαίας πολιτικής συνεργασίας και βοήθειας για μια περίοδο 20 ετών. Η αναθέρμανση των σχέσεων της Γιουγκοσλαβίας με τη Σοβιετική Ένωση μετά το 1956, έκανε τη συμμαχία έχει χάσει τη σημασία της, αν και ποτέ δεν ακυρώθηκε επίσημα.

1956. Η αιμοδιψής βασίλισσα της Αγγλίας, με την δική της υπογραφή έστειλε άλλους 3 φλογισμένους έλληνες πατριώτες στον θάνατο. Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ ,Ανδρέας Ζάκος (25 χρονών), Χαρίλαος Μιχαήλ (21 χρονών), και Ιάκωβος Πατάτσος, (22 χρονών), απαγχονίστηκαν. στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας από τις αγγλικές αρχές κατοχής .

1960. Η Μαρία Κάλλας έφτασε στην Αθήνα, για να μετάσχει στο φεστιβάλ Επιδαύρου .

1964. Συνεχίζονται οι τουρκικοί βομβαρδισμοί στην Κύπρο. Στις 2 το απόγευμα της 9ης Αυγούστου του 1964, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Πολύκαρπος Γιωρκάτζης έστειλε απεγνωσμένο τηλεγράφημα προς τον Πέτρο Γαρουφαλιά: «Ηθικόν καταπίπτει επικινδύνως, ανάγκη δυναμικής επεμβάσεως Ελλάδος, άλλως καταστροφή ανεπανόρθωτος». Αλλά η Ελλάδα δεν έσπευσε να επέμβει δυναμικά. Αρκέσθηκε να στείλει ένα σμήνος με αεροπλάνα «Χάρβαντ», που επέστρεψε αμέσως.

1974.  Άρχισε ο νέος γύρος της Διασκέψεως της Γενεύης, που συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος με την συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Γ. Μαύρου, Τουρκίας, Τ.Γκιουνές και Μεγάλης Βρετανίας Τζ. Κάλαχαν και των κ. κ. Κληρίδη και Ντενκτάς ως εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων.


1980. 13 νεκροί στην Αθήνα από τον καύσωνα.

1991. Στην Ιταλία, ξεκίνησε ο επαναπατρισμός 12.000 Αλβανών λαθρομεταναστών

1993. Ο Κωνσταντίνος Ντεγκρέτσια ξεκίνησε κρουαζιέρα στην Ελλάδα

1995. Ο Κωνσταντίνος Ντεγκρέτσια δήλωσε ότι θεωρεί άκυρο το δημοψήφισμα του 1974, αλλά εντούτοις αποδέχεται και το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.

1999.Ο Γιέλτσιν απέλυσε τον (μεταβατικό) Πρωθυπουργός Σεργκέι Στεπάσιν και διόρισε στη θέση του τον Βλαντίμιρ Πούτιν,για να τα βγάλει περα με την κρίση στον Καύκασο.

2001.Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των Σκοπίων αποφάσισε την επιβολή μέτρων κατά των αλβανών ανταρτών και διέταξε τον βομβαρδισμό των ανταρτών στο Τέτοβο.

2008.Τουλάχιστον 2.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας Τσκινβάλι, από τις συγκρούσεις επιθέσεις των γεωργιανών δυνάμεων, που συνεχίζονται. Για «γενοκτονία»μίλησε ο Ρώσος πρεσβευτης στο ΝΑΤΟ. Στο Πεκίνο Συνελήφθησαν πέντε ξένοι υπήκοοι, (Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Καναδοί), που διαδήλωναν υπέρ του ανεξάρτητου Θιβέτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου