Αυγούστου 22, 2017

Η 22α Αυγούστου στην Ιστορία

1531. Στο έδαφος της σημερινής Ουκρανίας , νότια του ποταμού Δνείστερου, διεξήχθη η μάχη του Ομπερτίν μεταξύ της Μολδαβίας της οποίας το στρατό διοικούσε ο Βοεβόδας Πέτρου και του Στρατού του Πολωνικού Βασιλείου που διοικούσε ο χατμάνος Γιαν Ταρνόφσκι. Ο Μολδαβοί είχαν 7000 νεκρούς. Οι Πολωνοί πήραν στην κατοχή τους την Ποκουτία που ειχαν προσαρτήσει οι Μολδαβοί.

 1572. Στο Παρίσι  έγινε απόπειρα δολοφονίας από τους Καθολικούς κατά του Ουγενότου ναυάρχου Κολινί, ο οποίος τραυματίστηκε στον αριστερό βραχίονα. Μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο του Μπετισί, όπου ο χειρουργός κατόρθωσε να του αφαιρέσει τις σφαίρες από τον αγκώνα . Ο βασιλιάς εξοργίστηκε, και εστειλε τον προσωπικό του γιατρό στον Κολινύ, τον περίφημο Αμβρόσιο Παρέ, Ουγενότο, και διέταξε να εγκατασταθεί βασιλική φρουρά στο σπίτι του ναυάρχου. Η βασιλική οικογένεια επισκέφθηκε τον τραυματία κι ο Κάρολος ορκίστηκε να τιμωρήσει τους δράστες της απόπειρας. 

1696. Η ναυμαχία της Ανδρου ανάμεσα στους στόλους της Βενετίας και του Πάπα από τη μια μεριά και των Τούρκων από την άλλη. Που έληξε χωρίς απώλειες και για τις δυο πλευρές.

1716.Το Θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος που έσωσε την Κέρκυρα. Μετά από 50 ημέρες πολιορκίας από τους Τούρκους, (στην οποία διακρίθηκαν μαχόμενοι στα τείχη υπό τον Σάξονα κόμη Σούλεμπουργκ , ο Φραγκίσκος και ο Βίκτωρ, (Νικηφόρος) Καποδίστριες) , η καταιγίδα της προηγούμενης νύχτας προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον Οθωμανικό στόλο και οι Τούρκοι αποφάσισαν εσπευσμένα στις 11/22 Αυγούστου 1716 την αποχώρηση τους στο Βουθρωτό. Οι Κερκυραίοι απέδωσαν το θαύμα στον Άγιο Σπυρίδωνα .Στους Ενετούς περιήλθε μεγάλη ποσότητα πολεμικού υλικού και αιχμαλωτίστηκαν οι Οθωμανοί στρατιώτες που λόγω της σύγχυσης εγκαταλείφθηκαν στο νησί. Οι Ενετοί όρισαν να τιμάται η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα στις 11/22 Αυγούστου , πραγματοποιώντας λιτανεία του σκηνώματος του, δώρισαν στον Ναό μια ασημένια κανδήλα και χορηγούσαν κάθε χρόνο το έλαιο που χρειαζόταν.

1795. Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 22 Αυγούστου, 1795 ενέκρινε το Σύνταγμα της Γαλλικής Δημοκρατίας που εγκρίθηκε από το λαό με δημοψήφισμα στις 6 Σεπτεμβρίου.

1818. Ο Μέγας Δουξ της Βάδης Καρολος Χέχμπεργκ προκειμένου να εξασφαλίσει τη λαϊκή υποστήριξη για τον διάδοχό του Λουδοβίκο χορήγησε στο Μεγάλο Δουκάτο, ένα φιλελεύθερο Σύνταγμα, που συνέταξε ο Κάρολος Φρειδερίκος Νεμπένιους, με το οποίο συγκροτούντο Άνω και Κάτω Βουλή που η συγκατάθεσή τους ήταν αναγκαία για να επιβληθούν φόροι και νόμοι. Το αποτέλεσμα ήταν πολιτικά σημαντικό πολύ πέρα από τα στενά όρια του Δουκάτου.

1849. Ο Αυστριακός στρατός έκανε την πρώτη αεροπορική επιδρομή στην ιστορία. Έριξαν από αερόστατο εμπρηστικές βόμβες στην Βενετία.

1859. Λόγω της ήττας από την Γαλλία και την απώλεια της Λομβαρδίας , την οικονομική κατάρρευση και την αστυνομική βία σε όλη την επικράτεια των Αψβούργων, ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ απέλυσε τον υπουργό του Αλέξανδρος Μπάχ, τερματίζοντας την περίοδο της «απολυταρχίας του Μπαχ».

1864 .Οι εκπρόσωποι των χωρών που υπέγραψαν τη Σύμβαση της Γενεύης για τη μεταχείριση των τραυματισμένων στρατιωτών στον πόλεμο, επέλεξαν ως σύμβολο για τη νέα ανθρωπιστική οργάνωση τη σημαία του Τάγματος του Ναού, τον Ερυθρό Σταυρό σε λευκό φόντο.

1926 .Το Κίνημα του επικεφαλής των «Δημοκρατικών Ταγμάτων» Γεωργίου Κονδύλη για την ανατροπή του Θεόδωρου Πάγκαλου,που παραθέριζε στις Σπέτσες και την επαναφορά του (φαυλοκρατικού) δημοκρατικού πολιτεύματος .Στις 03.00 της 22ας Αυγούστου, ρίχτηκαν δύο κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό .Αυτό ήταν το σύνθημα των κινηματιών οι οποίοι στις επόμενες τρεις ώρες κατέλαβαν όλα τα επίκαιρα κτίρια, τα στρατόπεδα γύρω από την Αθήνα καθώς και τα αεροδρόμια Φαλήρου και Τατοΐου. Τις πρωινές ώρες το κίνημα πλέον είχε επικρατήσει αναίμακτα.

1931.Στο θέατρο Περοκέ που έπαιζε την επιθεωρησιακή οπερέτα «ΚΑΤΕΡΓΑΡΑ» των Κίμωνα Καπετανάκη και Μίμη Κατριβάνου. που οι εφημερίδες του Βενιζέλου την αποκαλούσαν «κίτρινο θέατρο»,«δημοκρατικοί» Μπράβοι, του Βενιζελικού Παρακράτους πυροβόλησαν για να σκοτώσουν τον Βασίλη Αυλωνίτη. Το Βενιζελικό καθεστώς ανέσυρε μια αστυνομική διάταξη του 1895 περί ελέγχου του περιεχομένου των θεατρικών έργων και τα Αστυνομικά Τμήματα άρχισαν να στέλνουν έγγραφα στα θέατρα της περιοχής τους που έπαιζαν επιθεωρήσεις, ζητώντας να αφαιρεθούν οι σκηνές που σατίριζαν «πολιτικά εν γένει και επίσημα πρόσωπα». Η «Ακρόπολις» στο φύλλο της 19ης Αυγούστου έγραφε ότι δόθηκε προθεσμία τεσσάρων ημερών για το «ψαλίδι» και προειδοποιούσε τους υπεύθυνους των θεάτρων ότι εάν δεν συμμορφώνονταν «προς τας υποδείξεις» θα ακολουθούσε ποινική δίωξη. Ο Βενιζέλος ήταν στη δύση του .Η κατάσταση ήταν έκρυθμη μετά το οικονομικό κραχ του 1929, και η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου και των Φιλελευθέρων ήταν έντονη.
Τα 2 μεγάλα σκάνδαλα της εποχής ήταν η υπερτιμολόγηση του ψωμιού και η νοθευμένη κινίνη. Το σκάνδαλο του βενιζελικού Κινίνου είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις, όπως και το σύνθημα «Κάτω οι κλέφτες». Το θέατρο Περοκέ ήταν κατάμεστο όπως κάθε βράδυ. Ο 27χρονος τότε, Βασίλης Αυλωνίτης, είχε βγει στην σκηνή που ονομαζόταν «από τους υπουργούς βγήκαν τα κολοκύθια» και σατίριζε τον Βενιζέλο και τον Γενικό Διευθυντή του Χημείου του Κράτους Γαλόπουλο για το σκάνδαλο της κινίνης. Ενώ ο Αυλωνίτης ήταν στη σκηνή. σηκώθηκαν από τις πρώτες θέσεις 4 άντρες. Όρμησαν στη σκηνή, έριξαν κάτω τα σκηνικά και ο ένας εξ αυτών έβγαλε περίστροφο και πυροβόλησε τον Αυλωνίτη, αλλά η σφαίρα βρήκε τον τεχνικό του θεάτρου Παναγιώτη Μωραΐτης. Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν και τραυματίστηκαν ο λογιστής, ενας ηλεκτρολόγος και μια ηθοποιός. Τους Μπράβους τους έπιασε ο κόσμος που τους παρέδωσε στην Αστυνομία. Το Περοκέ μετά από λίγες μέρες, συνεχισε κανονικά τις παραστάσεις του αλλά η επιθεώρηση είχε λογοκριθεί προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια σκηνικά. Ο Αυλωνίτης έκανε χρόνια να ξαναβγεί σε αθηναϊκή σκηνή.

1941. Τα Γερμανικά στρατεύματα έφτασαν προ των πυλών του Λένινγκραντ και άρχισε η πολιορκία της Πόλης.

1942 .Η Βραζιλία κήρυξε τον πόλεμο στην Γερμανία και την Ιταλία, αλλά όχι στην Ιαπωνία.

1944. Σε αντίποινα για την απαγωγή του Στρατηγού Κράϊπε εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 30 Κρητικοί στο χωριό Βρύσες και 19 στο χωριό Καρδάκι.

1952. Ξεκίνησε στο Αεροδικείο Αθηνών, η Δίκη των Αεροπόρων.Πρόεδρος Αεροδικείου ηταν Σμήναρχος Γ. Κουντούρης, αεροδίκες οι σμήναρχοι Γ. Δούκας και Κ. Μαργαρίτης (αργότερα Α/ΓΕΑ) και οι αντισμήναρχοι Γ. Αντωνάκος (αργότερα Α/ΓΕΑ) και Ε. Κανελλάκης. Βασιλικός Επίτροπος ο αντισμήναρχος Κ. Παπαγεωργόπουλος. Στη δίκη δεν προσήχθησαν ο Δόκιμος Ίκαρος Ν. Ακριβογιάννης που τον εστειλαν στην Αλβανία και τον εκτέλεσαν οι Αλβανοί και ο Χρήστος Δάδαλης, που πέθανε κατά την ανάκριση με άγνωστο τόπο ταφής του.

1962 .Στις 22 Αυγούστου 1962 ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ έγινε στόχος  δολοφονικής επίθεσης της ΟΑΣ, που διοργανώθηκε από την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και τον Αντισμήναρχο Ζαν Μαρί Μπαστιέν -Τιρί. Ενώ η μαύρη προεδρική  Citroën DS 19 περνούσε μεσα από το Πετί-Κλαμάρ ,( 8χλμ έξω από το Παρίσι) δεχτηκε πυρά αυτόματων όπλων . Ο Ντε Γκώλ και η συνοδεία του που περιελάμβανε και  τη σύζυγό του, δεν έπαθαν τίποτε. Ο αρχηγός της  συνομωσίας Ζαν Μαρί Μπαστιέν -Τιρί , εκτελέστηκε δια τυφεκισμού μετά την καταδίκη το 1963, και ήταν το τελευταίο πρόσωπο που εκτελέστηκε  δια τυφεκισμού στη Γαλλία .Απόπειρα δολοφονίας του Γάλλου προέδρου Σαρλ ντε Γκωλ .

1973. Στις ΗΠΑ δημοσιεύτηκε η επιστολή του Προέδρου Νίξον με την οποία αποδεχόταν την παραίτηση του υπουργού εξωτερικών Ουίλιαμ Ρότζερς που είχε υποβληθεί στις 16 Αυγούστου. Έτσι άνοιξε ο δρόμο για να γίνει υπερυπουργός  ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας  Χένρι Κίσινγκερ .



1982. Το ΠΑΣΟΚ έδωσε τις συντάξεις Εθνικής Αντίστασης στους ΕΑΜόβουλγαρους.

1993.Πυροσβεστικό «Καναντέρ» κατέπεσε στη Ροδινή Αχαΐας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο χειριστές.

1996. Φρίκη στο Βέλγιο από την αποκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησής καιδολοφονίας 16 παιδιών από κύκλωμα παιδεραστών με επικεφαλής το Μαρκ Ντιτρού.

2001.Στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ αποφάσισε την αποστολή 3.800 στρατιωτών από 12 χώρες στην πΓΔΜ, για τον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου