Αυγούστου 19, 2017

Η 19η Αυγούστου στην Ιστορία

636 . Οι Άραβες νίκησαν το Βυζαντινό στρατό, (περίπου 25.000 άνδρες υπό τον Αρμένιο στρατηγό Βάχαν), στη μάχη του ποταμού Γιαρμούκ στη Συρία. Η μάχη του Γιαρμούκ αποτέλεσε την πιο καθοριστική μάχη που διεξήχθη μεταξύ των βυζαντινών και των Αράβων και επιβεβαίωσε την κατάρρευση της βυζαντινής άμυνας στις νοτιοανατολικές επαρχίες και εξασφάλισε τον αραβικό έλεγχο της Συρίας και της Παλαιστίνης.

1691. Μετα την ανάκτηση από τους Τούρκους του Βελιγραδίου (1690), έγινε
η μάχη της «Αλμυρής Πέτρας», (Σλάν-κάμεν) στη Βοϊβοντίνα. Ο Αυτοκρατορικός στρατός, υπό τη διοίκηση τον μαρκήσιου του Μπάντεν-Μπάντεν Λουδοβίκου νίκησε 50.000 Τούρκους, που διοικούσε ο Βεζύρης Φαζήλ Μουσταφά Κιοπρουλού, που σκοτώθηκε στη μάχη. Στο στρατό του Μπάντεν-Μπάντεν, υπηρετούσαν 10.000 σέρβοι με επικεφαλής τον Γιοβάν Μοναστέρλια.


1716. Κατά την  Πολιορκία από τους Οθωμανούς  της Κέρκυρας στο πλαίσιο  του  έβδομου  Βενετοτουρκικού  πολέμου,  (1714-1718), το πρωί της 19ης Αυγούστου οι Τούρκοι εξαπέλυσαν επίθεση στα τείχη. 3000 γενίτσαροι έτρεψαν σε φυγή τους Γερμανούς μισθοφόρους που εγκατέλειψαν την εξωτερική πλευρά των οχυρών και υποχώρησαν πέραν της Τάφρου.
1812. Κατά τον Πόλεμο για τον έλεγχο του δολαρίου η αμερικανική φρεγάτα «USS Constitution» βύθισε την βρετανική « HMS Guerrière», στα ανοικτά των ακτών της Nova Scotia.

1849 . Κατεστάλη με την σύμπραξη των Αγγλόφιλων της Κεφαλληνίας η ένοπλη εξέγερση κατά της βρετανικής Κατοχής της Σκάλας που είχε εκδηλωθεί στις 16 Αυγούστου και συνελήφθησαν ως πρωταίτιοι ο ιερέας Γρηγόρης Ζαπάντης και ο Θοδωρής Βλάχος που δικάστηκαν αργότερα και απαγχονίστηκαν.

1860 .Ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι αποβιβάστηκε στο Πόρτο Σάλβο στην Καλαβρία

1878 . Μετά από σκληρές μάχες μα τους μουσουλμάνους τα αυστριακά στρατεύματα εισήλθαν στο Σαράγεβο σε εφαρμογή της απόφασης του Συνεδρίου του Βερολίνου.

1910 .Στην Τσετίνιε τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαυροβούνιο.

1916. Οι Βούλγαροι μπήκαν στο Σιδηρόκαστρο.


1922. Το πρωί της 19ης Αυγούστου/1ης Σεπτεμβρίου ,
η 1η Μεραρχία του υποστράτηγου Αθανάσιου Φράγκου,
είχαν συνενωθεί στο Ουσάκ με αξιωματικούς και οπλίτες
της IV Μεραρχίας, υπό τον Επιτελάρχη του Δημαρά, ταγματάρχη Τσολάκογλου.
Οι υποχωρούντες άνδρες του Τρικούπη και του Διγενή ακολουθούμενοι από άμαχους πρόσφυγες ελληνικής και αρμένικης καταγωγής, μετέβαλλαν δυο φορές την κατεύθυνσή τους, προκειμένου να αποφύγουν τις εχθρικές δυνάμεις που τους καταδίωκαν.
Μια φάλαγγα 1.500 ανδρών με 82 αξιωματικούς υπό την ηγεσία του υποστράτηγου Δημ. Δημαρά και του συνταγματάρχη Περικλή Καλλιδόπουλου παραδόθηκε στο όρος Μουράτ Νταγ, έχοντας μείνει χωρίς τροφή και πυρομαχικά. Στη Σμύρνη άρχισε η εκκένωση των πολιτικών και στρατιωτικών αρχείων

1927. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνώρισε τη Σοβιετική Εξουσία.

1928. Στις 19 Αυγούστου 1928 έγιναν από την Κυβέρνηση Ελευθέριου Βενιζέλου βουλευτικές εκλογές με ψηφοδέλτιο και πλειοψηφικό. Το «Κόμμα Φιλελευθέρων» έλαβε 477,502 ψήφους , (46,94%) και εξέλεξε 178 βουλευτές. Το «Λαϊκό Κόμμα» του Παναγή Τσαλδάρη έλαβε 243,543 ψήφους και εξέλεξε 19 βουλευτές. Το «Κόμμα των Ελευθεροφρόνων» του Ιωάννη Μεταξά έλαβε 53,958 ψήφους η 5,30% και εξελέγη ο Μεταξάς
1934. Δημοψήφισμα στην Γερμανία. 38.394.848 Γερμανοί ποσοστό 89,93% Συμφώνησαν ο Χίτλερ να γίνει Φίρερ, του γερμανικού Εθνους συγκεντρώνοντας τα αξιώματα του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

1936. Λίγο έξω από τη Γρανάδα στα περίχωρα του Βιθνάρ , εκτελέστηκε από αγνώστους και θάφτηκε σε τάφο που δεν έχει βρεθεί ο ομοφυλόφιλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

1940.Στο Βουκουρέστι άρχισαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών από το Βασίλειο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για την επιστροφή της Δοβρουτσάς στη Βουλγαρία.

1942. Στρατηγός Φρίντριχ Πάουλους εξέδωσε τη διαταγή για την επίθεση στο Στάλινγκραντ.

1945 . Στο Βιετνάμ, υπό την ηγεσία του Χο Τσι Μινχ ξεκίνησε η «Αυγουστιάτικη επανάσταση» των Βιετ Μινχ ενάντια στην γαλλική κατοχή.

1952. Ο Αμερικανός πρεσβευτής Πιουριφόι, σε δηλώσεις του στον Τύπο ανακοίνωσε οτι οι επόμενες εκλογές, που έγιναν στις 16 Νοεμβρίου 1952, θα διεξήγοντο με πλειοψηφικό σύστημα.

1953. Πραξικόπημα στο Ιράν. Η CIA και η Secret Intelligence Service ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μοσαντέκ που εθνικοποίησε το ιρανικό πετρέλαιο και επανέφεραν στον θρόνο τον σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί και την BP.

1960 . Η σοβιετική δικαιοσύνη καταδίκασε τον πιλότο Φράνσις Γκάρι Πάουερς, του αμερικανικού U2, που κατερρίφθη σε 10 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία.

1964. Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις επανήλθαν στο ΝΑΤΟ, αλλά
οι Έλληνες αξιωματικοί του στρατηγείου Σμύρνης δεν επέστεψαν στην Τουρκία.

1966 . Η Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία συμφώνησε καταβάλει 15.500.000 αιγυπτιακές λίρες ως αποζημίωση για τις περιουσίες των Αιγυπτιακών που κατασχεθήκαν .

1968. Στη Σόφια ξεκίνησε η δίκη των μαοϊκών. 1969 .Ο Σπύρος Μαρινάτος έκανε ανακοινώσεις για την ανακάλυψη του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη.

1974. Η εκτέλεση στη Λευκωσία του αμερικανού πρέσβη και αρχιτέκτονας της τουρκικής εισβολής Ρότζερ Ντέιβις μαζί με την Κύπρια γραμματέα Αντουανέτ Βαρνάβα 

1981. Το επεισόδιο του Κόλπου της Σύρτης. Μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ κατέρριψαν δυο λιβυκά.

1987.Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων Γκορμπατσόφ ο Ζίβκωφ κάνει ανασχηματισμό στη Βουλγαρία. Υπουργός Οικονομίας και προγραμματισμού ο Στόγιαν Οβτσάροφ), Υπουργός Εξωτερικών ο Αντρέι Λουκάνοφ.

1991. Στη Σοβιετική Ένωση έγινε το πραξικόπημα των ηλιθίων της ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ και του ΚΚΣΕ που συνέλαβαν τον πανύβλακα Γκορμπατσώφ.

1992.Στην Αλβανία, άρχισε η δίκη 18 πρώην ανώτατων κομμουνιστών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και της Νετζμίγε Χότζα, χήρας του Εμβέρ.

1994. Ο σμήναρχος ε.α. Θωμάς Βρακάς πέταξε επί 2 ώρες με ψεκαστικό αεροπλάνο πάνω από την Αλβανία και έριξε προκηρύξεις εναντίον του καθεστώτος Μπερίσα.

1999 . Στο Βελιγράδι, η αντιπολίτευσης οργάνωσε μεγάλο συλλαλητήριο μπροστά από τη Συνέλευση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και ζήτησε δημοκρατικές αλλαγές στη Σερβία και την παραίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

2002. Δολοφονήθηκε στη Βαγδάτη ο άσπονδος εχθρός του Γιασέρ Αραφάτ, Αμπού Νιντάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου