Αυγούστου 17, 2017

Η 17η Αυγούστου στην Ιστορία

986. Κατά την πρώτη εκστρατεία του Βασίλειο Β΄ κατά του Σαμουήλ Κομητόπουλου ο βυζαντινός στρατός υπέστη σοβαρή ήττα στη μάχη στις Πύλες του Τραϊανού, στην περιοχή της Σόφιας.

1386. Ο Αλβανός πρίγκιπας Καρολος Τόπια έκλεισε συμμαχία με τη Δημοκρατία της Βενετίας οποία ανέλαβε να τον βοηθήσει εναντίον των Τούρκων, ενώ ο Τόπια υποσχέθηκε προστασία για τους έμπορους της Βενετίας στη χώρα του.

1552. Στο Βελιγράδι, τυπώθηκε από τον Τραϊανό Γκούντουλιτς το πρώτο Ευαγγέλιο στην Κυριλλική.

1585. Κατά τον Ογδοηκονταετή Πόλεμο άρχισε η Πολιορκία της Αμβέρσας από τους Ισπανούς,

1717 . Οι Τούρκοι παρέδωσαν το φρούριο του Βελιγραδίου στον Ευγένιο της Σαβοΐας.

1743. Η Αυτοκράτειρα της Ρωσίας Ελισάβετ με τη Συνθήκη του Άμπο ή του Τούρκου επέλυσε τα χρονίζοντα συνοριακά προβλήματα με τη Σουηδία, αποσπώντας τη νότια Φινλανδία δια διαπραγματεύσεων.

1786 . Πέθανε στο Πότσδαμ ο Φρειδερίκος ο Μέγας της Πρωσίας.


1787. Ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ Α’ (1774-89) κήρυξε τον Πόλεμο στη Ρωσία. Οι  επιχειρήσεις  των Τούρκων άρχισαν  στον Δνείστερο, στο «θέατρο» της Ουκρανίας, και στόχευαν  στην  ανακατάληψη της Κριμαίας. Κατά τον 6ο  Ρωσοτουρκικό πόλεμο   οι Ρώσοι, που συμμάχησαν με τους Αυστριακούς, επιβεβαίωσαν τη στρατιωτική υπεροχή τους και υποχρέωσαν την Οθωμανική αυτοκρατορία στην υπογραφή της συνθήκης του Ιασίου. 

1812. Έληξε νικηφόρα για τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη η μάχη του Σμολένσκ.

1833.Απαγορεύθηκαν οι συναλλαγές με τουρκικά  νομίσματα στην Ελλάδα

1892. Υπογράφηκε η γαλλο-ρωσική συμμαχία.

1909. Η κυβέρνηση Κυριακούλη Μαυρομιχάλη χορήγησε αμνηστία στους αξιωματικούς που έκαναν την επανάσταση στο Γουδί.

1916. Το Βενιζελικό κίνημα της Εθνικής Άμυνας στη Θεσσαλονίκη .Οι Βούλγαροι κατέλαβαν τη Φλώρινα και τη Βεύη.

1922. Άρχισε η καταστρεπτική για τον ελληνικό Στρατό, μάχη στο στενό του Αλή Βεράν, ανάμεσα στα υψώματα "Κιουτσούκ" και "Μπουγιούκ Αντά.

1935. Ο Υπουργός Εσωτερικών του Ράιχ Βίλχελμ Φρικ, εξέδωσε το διάταγμα για την απαγόρευση του Τεκτονισμού.Μετά το τέλος του Πολέμου συνελήφθη, δικάστηκε στην Δίκη της Νυρεμβέργης και καταδικάστηκε σε θάνατο με απαγχονισμό.

1943. Έληξε η μάχη της Σικελίας. Η 7η στρατιά των ΗΠΑ υπό τον στρατηγό Πάττον έφτασε στη Μεσσήνη. Λίγες ώρες αργότερα έφθασε και η βρετανική 8η Στρατιά υπό τον Μοντγκόμερυ. 40.000 Γερμανοί και 62.000 Ιταλοί στρατιώτες πρόλαβαν να περάσουν στην Καλαβρία με μικρές απώλειες.

1944. Δυνάμεις του Ε.Δ.Ε.Σ. συγκρούστηκαν με τους Γερμανούς στην περιοχή Παραμυθιάς-Πάργας. Στη μάχη της Μενίνας υποχώρησαν οι Γερμανοί. Μεγάλο μπλόκο στην Κοκκινιά (Νίκαια). Εκτελέστηκαν 138 που αναγνωρίστηκαν ως Κομμουνιστές.

1945. Οι ηγέτες του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ινδονησίας Αχμέντ Σουκάρνο και Μοχάμαντ Χάτα κήρυξαν την ανεξαρτησία της Ινδονησίας από την Ολλανδία και τη δημιουργία μιας ενωμένης Δημοκρατίας της Ινδονησίας. 

1946. Στη Σόφια άρχισε η δίκη στελεχών του VMRO. 22 άτομα κρίθηκαν ένοχοι για «σχηματισμό τρομοκρατικής ομάδας για την ανατροπή της εξουσίας», και δύο από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο. 

1952. Η Ελλάδα και η Τουρκία ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικά γυμνάσια  στο Αιγαίο Πέλαγος

1964. Με απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου, αποδεσμεύτηκαν από το ΝΑΤΟ και τέθηκαν υπό ελληνική διοίκηση οι στρατιωτικές, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που δεσμεύονταν από τη Συμμαχία.

1974. Το πρωί της 17ης Αυγούστου 1974 έβρισκε την Κύπρο εδαφικά και πολιτικά ακρωτηριασμένη. Παρά την εκεχειρία οι Τούρκοι επιτέθηκαν και κατέλαβαν έπειτα από επτάωρη αντίσταση το χωριό Πυρόι , που υπερασπίστηκαν 30 άνδρες της 31 ΜΚ υπό τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Ανδρέα Γεωργιάδη.
Τα Τουρκικά στρατεύματα έκαναν εκκαθαριστικές εναντίον ανταρτών στην Καρπασία.

1987.Ο Ρούντολφ Ες, ο αναπληρωτής του Αδόλφου Χίτλερ, αυτοκτόνησε σε ηλικία 93 ετών στη φυλακή Σπαντάου του Βερολίνου, όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στην οποία είχε καταδικαστεί στη δίκη της Νυρεμβέργης το 1946.

1988 . Από βόμβα που τοποθετήθηκε σε στρατιωτικό αεροπλάνο σκοτώθηκε ο πακιστανός δικτάτορας, στρατηγός Μοχάμεντ Ζία ουλ Χακ. Μαζί με τον πρόεδρο του Πακιστάν σκοτώθηκε και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ.

1990 .Έκλεισε η τηλεπικοινωνιακή αμερικανική βάση στη Νέα Μάκρη που λειτουργούσε από το 1953. Μετά την ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου των Σέρβων, για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την αυτονομία των Σέρβων στην Κροατία, οι ειδικές δυνάμεις της Κροατικής αστυνομίας επιτέθηκαν στα αστυνομικά τμήματα στους σερβικούς δήμους Όμπροβατς και Μπένκοβατς. Οι Σέρβοι απάντησαν με οδοφράγματα στους δρόμους.

1999. Σεισμός με επίκεντρο στην πόλη Ιζμίτ της Τουρκίας , με μέγεθος 7,6 Ρίχτερ και καταστρεπτικότερα 9 στην Κλίμακα Μερκάλι, προκάλεσε τον θάνατο 17.127 ατόμων και τον τραυματισμό 43,959.

2001. Δυσαρεστημένο με την κυβέρνηση Τζίντζιτς, το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας, αποφάσισε να αποσύρει τους εκπροσώπους του από την κυβέρνηση. Ήταν η αρχή μιας σοβαρής κρίσης στην κυβέρνηση της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας (DOS), που ανέτρεψε το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

2007. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ζήτησε στις 17 Αυγούστου 2007 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, στις 16 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενος ως εθνικό θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, την οικονομία και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου