Αυγούστου 15, 2017

Η 15η Αυγούστου στην Ιστορία

718. Ο στρατός του Λέοντα του  Ίσαυρου, με την  βοήθεια της Υπερμάχου Στρατηγού επιτέθηκε στους πολιορκητές Άραβες και έλυσε την  πολιορκία.  Το Βυζαντινό ναυτικό με υγρό πυρ κατέτριψε τα αραβικά πλοία. Κατά των Αράβων, επιτέθηκαν και οι Βούλγαροι  που συμμάχησαν με τον Λέοντα.  

797. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΣΤ’ τυφλώθηκε με εντολή της μητέρας του Ειρήνης της Αθηναίας στην αίθουσα της Πορφύρας, όπου γεννήθηκε.  

927. Οι Σαρακηνοί κατέλαβαν και κατέστρεψαν  τον Τάραντα.  

1002. Οι Βούλγαροι υπό τον  Σαμουήλ κατέλαβαν  και λεηλάτησαν  την Αδριανούπολη,  σφάζοντας  χιλιάδες από τους κατοίκους της.    

1261.  Ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος εισήλθε πανηγυρικά με την ευλογία  της Υπερμάχου Στρατηγού στην απελευθερωμένη από τους Φράγκους Κωνσταντινούπολη και στέφθηκε  αυτοκράτορας στην Αγία Σοφία.

1309.Οι Ιππότες της Μάλτας, μετά από δύο χρόνια πολιορκίας, κατέκτησαν το νησί της Ρόδου.  

 1461. Μετά από ένα μήνα πολιορκίας , τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας, ο άγιος Δαβίδ  Κομνηνόςμ συνθηκολόγησε με τον Μωάμεθ Β' Πορθητή ,  και παρελήφθη ως όμηρος από τους Τούρκους που τον κράτησαν μέχρι το 1463 που αποκεφαλίστηκε, στην Αδριανούπολη.    

1534. Ιδρύθηκε στο Παρίσι από τον Ιγνάτιο Λογιόλα η θρησκευτική Εταιρεία του Ιησού και το κοινόβιο της.    

1571. Οι ντόπιοι και οι Ενετοί απέκρουσαν την επίθεση του  Οθωμανικού στόλου για κατάληψη της νήσου Κόρσουλα στις Δαλματικές ακτές. Στις 15 Αυγούστου ξαφνική καταιγίδα ανάγκασε τα τουρκικά πλοία   να φύγουν.

1760.Ο  Φρειδερίκος της Πρωσίας, κατά τον τρίτο πόλεμο για τη Σιλεσία νίκησε τον στρατό των Αυστριακών , που είχαν 3000 νεκρούς, ενώ 4800 πιάστηκαν αιχμάλωτοι,  στη μάχη της Λένικα στην Πολωνία .

1792. Στη Γαλλική Επανάσταση ο Ροβεσπιέρος πρότεινε την ίδρυση Λαικού Δικαστηρίου και οι αποφάσεις καθώς και όλες οι επίσημες πράξεις να εκδίδονται  εν ονόματι  του Λαού και να εξαφανιστεί  το όνομα του βασιλιά.

1801. Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας υπέγραψε το κονκορδάτο με την καθολική εκκλησία, στο  οποίο τονιζόταν  ότι «η καθολική, αποστολική και ρωμαϊκή θρησκεία είναι η θρησκεία της πλειονότητας των Γάλλων». Η συμφωνία παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 1905  

1909. Το Κίνημα  του «Στρατιωτικού Συνδέσμου», στο Γουδί.  

1914. Εκδηλώθηκε η Αυστροουγγρική επίθεση κατά των Σέρβων στον τομέα του Σάμπατς και άρχισε η λεγόμενη μάχη του Γιάνταρ που κράτησε ως τις 20 Αυγούστου. και ολοκληρώθηκε με τη νίκη του σερβικού στρατού.  

1918 . Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, μετά την εγκαθίδρυση της κυβέρνησης των Μπολσεβίκων και συνέχισαν τις τραπεζκες επαφές.
1922. Στην Μικρά Ασία οι τούρκοι εξαπέλυσαν την επίθεσή τους στο Αφιόν Καραχισάρ. (15/28 Αυγούστου).  


1940. Ο τορπιλισμός της Ελλης.

1944 .Στις 15 Αυγούστου του 1944, το ΚΚΕ (και το ΕΑΜ) ειδοποίησαν  τηλεγραφικά τους Συμμάχους ότι αποδέχονται τη  συμμετοχή τους στη κυβέρνηση εθνικής ενότητας έστω και με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου. Στην Ήπειρο οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό Κεράσοβο Πωγωνίου και εκτέλεσαν
11 κατοίκους. Οι Σύμμαχοι αποβιβάστηκαν  στη Νότια Γαλλία, για την Επιχείρηση Άνβιλ.    

1971. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Νίξον ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του κανόνα του Χρυσού.

1974. Αττίλας ΙΙ: Συνεχίστηκε  για δεύτερη ημέρα η προέλαση τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Το εφεδρικό τάγμα 341, ενισχυμένο με 3 τανκς Τ-34 προσπαθούσε να αμυνθεί δυτικά της Αμμοχώστου. Οι άλλες δυνάμεις υποχώρησαν στην Λάρνακα και στην "γραμμή Τρόοδους". Στις 14:00 οι ελληνοκύπριοι του  341  είδανε τα τουρκικά τεθωρακισμένα να πλησιάζουν, και αντιλαμβανόμενοι πως ήταν απομονωμένοι  υποχώρησαν στις 17:00. Τα πρώτα τούρκικα τανκ μπήκανε στην Αμμόχωστο στις 17:30. Ενωθήκανε με τον Τουρκοκυπριακό Θύλακα, αλλά δεν προχωρήσανε στις Ελληνοκυπριακές περιοχές. Στον δυτικό τομέα, οι τουρκικές δυνάμεις επιτεθήκαν στις Ελληνοκυπριακές στις 14:30. Προχωρήσανε 6 χιλιόμετρα προς τα δυτικά, και το βράδυ της 15ης προς 16ης Αυγούστου, διετάχθηκε η υποχώρηση των ελληνοκυπριακών δυνάμεων στην "γραμμή Τρόοδους". Στον Κεντρικό Τομέα της Λευκωσίας δεν υπήρχαν ιδιαίτερες συμπλοκές. . Ο Καραμανλής μίλησε τηλεφωνικά με τον Κίσινγκερ. Ίδια ημέρα ανακοινωθηκε  η επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου για την επομένη.

1980. Η Ελλάδα επανήλθε  στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.   1992. Υπογράφηκε εκεχειρία  μεταξύ της Γεωργίας και της Αμπχαζίας.  

1994. Ύστερα από τέσσερις μήνες έντονων ανακρίσεων, πιέσεων και εκβιασμών, άρχισε  στα Τίρανα η δίκη παρωδία των πέντε Βορειοηπειρωτών της «Ομόνοιας», (Κυριακού, Μπεζιάνη, Παπαχρήστου, Σύρμου, Μάρτου), για τα γεγονότα της Επισκοπής.

2001. Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε  την άφιξη 3.500 στρατιωτών  του ΝΑΤΟ για να αφοπλίσουν τους  Αλβανούς.

2004. Ο αείμνηστος πρόεδρος Ούγκο Τσάβες κέρδισε με το 58,25% το δημοψήφισμα για τη συνέχιση της προεδρικής του θητείας, έναντι του 41,74% υπέρ της αμερικανικής αντιπολίτευσης. Μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα, υποστηρικτές του Τσάβες ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Το «όχι», (υπέρ της παραμονής του προέδρου) έλαβε  4.991.483 ψήφους, έναντι 3.576.517 για το «ναι» της αντιπολίτευσης. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, στις κάλπες προσήλθε άνω του 80% των ψηφοφόρων.

2008. Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι ανακοίνωσε  πως υπέγραψε συμφωνία εκεχειρίας για τερματισμό των εχθροπραξιών  στη Νότια Οσετία.
Οι ΗΠΑ ζητούν την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το γεωργιανό έδαφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου