Αυγούστου 02, 2017

Σε 10 χρονια θα δείξει










Βουλγαρία και Μπουγιουρουμού υπέγραψαν
την Συμφωνία Καλής Γειτονίας

 Η Βουλγαρία και η Μπουγιουρουμού  υπέγραψαν στα Σκόπια την Συμφωνία Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, η προετοιμασία της οποίας είχε αρχίσει το 2008.
Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας υπεγράφη από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών ,Μπόικο Μπορίσοφ και Ζόραν Ζάεφ, υπεγράφησαν Μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Μεταφορών και Ενέργειας των δύο χωρών. Μετά την τελετή, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε: «Συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό θα κάνει τους νέους να παραμείνουν στα Βαλκάνια. Θα μας κάνει ισχυρούς, ανεξάρτητους και σημαντικούς. Είμαι πεπεισμένος ότι μετά από 10 χρόνια τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης θα είναι εμφανή και για τις δύο χώρες».
Ο πρωθυπουργός της Μπουγιουρουμου Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε: «Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας και η Δημοκρατία της Μακεδονίας έκαναν μαζί ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός. Η Συμφωνία αυτή είναι μια γενική επιτυχία και θα συμβάλει στη σταθερότητα των χωρών της περιοχής».

Ο Μπορίσοφ συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Αλβανό Πρόεδρο της Βουλής της Μπουγιουρουμού Ταλάτ Τζαφέρι, από τον οποίο ζήτησε η Συμφωνία καλής γειτονίας και συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας να εξεταστεί με προτεραιότητα.
Το VMRO-DPMNE αποφάσισε να μην υποστηρίξει την υπογραφή της Συμφωνίας , διότι , «παραμένουν κάποια αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα του μακεδονικού λαού», διότι «η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει τη μακεδονική γλώσσα και τη θεωρεί διάλεκτο της Βουλγαρικής».
Επίσης επειδή. «οι αλλαγές, τις οποίες ζητά η Σόφια στα σχολικά βιβλία ιστορίας,(της BJRM), έχουν σαν στόχο σημαντικά ιστορικά στοιχεία και γεγονότα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να παρουσιάζονται ως μέρος της ιστορίας της Βουλγαρίας. Αντιδρώντας στη θέση του VMRO-DPMNE, η κυβέρνηση της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης κάλεσε το VMRO-DPMNE "να σταματήσει τις ανεύθυνες πολιτικές και να δείξει υπευθυνότητα με την συνεργασία του στην επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων προς όφελος της ανάπτυξης των σχέσεων καλής γειτονίας και το άνοιγμα των προοπτικών για την ένταξη της χώρας  στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου