Ιουλίου 13, 2017

Βαλκανικές ειδήσεις επί τροχάδην

Σκόπια. Ο Γενικός Εισαγγελέας Μάρκο Ζουρλέφσκι τον οποίο η κυβέρνηση Ζάεφ κατηγορεί ότι ασκούσε τα καθήκοντά του αντιεπαγγελματικά, χωρίς ευσυνειδησία και εκτός του πλαισίου του Νόμου, και θέλει να τον απολύσει, απολογήθηκε ενώπιον της βουλής και είπε ότι οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες: «Με καθαρή συνείδηση, σας διαβεβαιώνω ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργάστηκα ευσυνείδητα, σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα και στη βάση των κανονισμών της εισαγγελίας. Είμαι γνωστός στο ευρύ κοινό ως κάποιος που δεν έχει διασυνδέσεις με την πολιτική», είπε.

Βελιγράδι. Όπως γράφει εφημερίδα «Vecernje Novosti» ο νέος διάλογος για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.

Σκόπια. Κατά την χθεσινή συνεδρίαση, του υπουργικού συμβουλίου η κυβέρνηση αποφάσισε να απολύσει όλα τα μέλη των διοικητικών Συμβουλίων των Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων, των Νοσοκομείων και άλλων νομικών πρόσωπων, διότι «ορισμένες από αυτές τις διοικήσεις υπέγραψαν αντικανονικά συμβάσεις που έβλαψαν τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση διόρισε τον Μίλε Μποσνικόφσκι ως ο νέο εκπρόσωπο τύπου.

Πρίστινα. Το μέλος της προεδρίας του PDK Τζαβίτ Χαλίτι, δήλωσε χθες οτι ο κ. Κάντρι Βέσελι θα πρέπει να είναι ο υποψήφιος του Κόμματος για την προεδρία της νέας Βουλής.

Πρίστινα. Ο υπηρεσιακός; Πρωθυπουργός Ίσα Μουσταφά που συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων σε συνέντευξή του στην Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Κοσσόβου , (RTK), εξήρε τη Σύνοδο Τεργέστης, που είχε «ιδιαίτερη σημασία για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ» «Θέλουμε να συνεργαστούμε μεταξύ μας, αλλά χωρίς να θίγεται η κυριαρχία μιας χώρας», είπε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η συνέχιση αυτών των συναντήσεων, που ξεκίνησαν στο Βερολίνο, είναι η καλύτερη επιλογή για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονόμησε αυτό το μέρος της Ευρώπης». Το Κοσσυφοπέδιο, όπως είπε, «θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα έργα που θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ. «Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το επόμενο έτος, θα συνεχίσουμε με αυτά τα θέματα με στόχο την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων».

Βελιγράδι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας , η Σερβία συνεχίζει την εξυπηρέτηση του Γιουγκοσλαβικού χρέους του Κοσσυφοπεδίου που δημιουργήθηκε μέχρι το 1992. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, η Σερβία ανέλαβε ένα χρέος 932.73 εκατομμυρίων ευρώ και έχει ήδη αποπληρώσει σχεδόν 650, και απομένουν σχεδόν 300 εκ.

Ποντγκορίτσα. Η Επέμβαση της αντιτρομοκρατικής (SAJ), σε ένα νυκτερινό Κλαμπ στο θέρετρο της Μπούντβα, όπου διασκέδαζαν ο γιος του Γενικού εισαγγελέα Ίβιτσα Στάνκοβιτς και ο γιός του υπουργού Εσωτερικών Μελβούντιν Νούχοτζιτς που είχαν συνοδούς ασφαλείας, εξελίσσεται σε πολιτικό σκάνδαλο. Η Αστυνομία δεν έχει ακόμα σχολιάσει την υπόθεση. Όπως γράφουν στο διαδίκτυο, «στο νυχτερινό κέντρο υπήρξε κάποια φιλονικία», και μετά, «έφθασε η αντιτρομοκρατική που τους έδειρε άγρια όλους».

Τίρανα. Το Κόμμα των Τσάμηδων, (PDIU), προσπαθεί να βάλει στη Βουλή από το «παράθυρο» τον πρόεδρο του Σεπτίμ Αντρίτι καταθέτοντας αίτηση επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων. Στις γενικές εκλογές του Ιουνίου, ο Αντρίντι απέτυχε να εκλεγεί για 37 ψήφους.

Βελιγράδι. Ο πρώην υπουργός περιβάλλοντος της Σερβίας, Όλιβερ Ντούλιτς, καταδικάστηκε χθες σε τρισήμισυ χρόνια φυλακή για παράβαση καθήκοντος. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Ντούλιτς, ο οποίος υπηρέτησε στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος υπό την ηγεσία του Τάντιτς από το 2008 έως το 2012, έδωσε εντολή να εκδοθούν άδειες για την κατασκευαστική εταιρεία «Νούμπα», παρόλο που η εταιρεία δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα. Ο Ντούλιτς άσκησε έφεση.

Βελιγράδι. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς , εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συναίνεση ώστε το Βελιγράδι να γίνει η έδρα της Γραμματείας της Κοινότητας Μεταφορών, των Δυτικών Βαλκανίων.

Βελιγράδι. Ο Σέρβος υπουργός άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν, που συναντήθηκε με τον διοικητή του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει την αμυντική βιομηχανία της χώρας και ότι θα συνεχίσει να επενδύει περιμένοντας αποτελέσματα.

Μπάνια Λούκα . Η πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε για την Κοινότητα μεταφορών, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ιγκόρ Τσρνάντακ «προσπαθεί να ρίξει το μπαλάκι στη σερβική πλευρά», «προκειμένου να κρύψει το γεγονός ότι το Συμβούλιο Υπουργών από τον Φεβρουάριο άφησε να περάσει ο χρόνος χωρίς να συντονίσει τις θέσεις της με την κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας».

Βελιγράδι. Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, και της πΓΔΜ, συναντήθηκαν στην Τεργέστη και εξέφρασαν ετοιμότητα για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Μόσταρ. Ο Πρόεδρος της «SNSD» Μίλοραντ Ντόντικ και ο Πρόεδρος της Κροατικής «HDZ» Ντράγκαν Τσόβιτς που συναντήθηκαν στο Μόσταρ συμφώνησαν ότι οι σχέσεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη καταστράφηκαν ολοσχερώς και ότι είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία είτε στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη είτε στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία.


Τεργέστη. Ο επίτροπος της διεύρυνσης Γίοχανες Χαν δήλωσε ότι η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ της Βουλγαρίας και της «Μακεδονίας», που αποτελεί μέρος του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου 8, μεταξύ της βουλγαρικής Μαύρης Θάλασσας και της Αδριατικής ακτής της Αλβανίας. 

    Σόφια. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο προγράμματος της Βουλγαρικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αναλαμβάνει τα καθήκοντά της την 1η Ιανουαρίου του 2018. Βασική αρχή της βουλγαρικής Προεδρίας θα είναι η διατήρηση της ενότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, η ανταγωνιστικότητα, με κεντρικό σημείο την ενιαία αγορά, η στήριξη της επιχειρηματικότητας, των μικρών, των μεσαίων και των νεοσύστατων επιχειρήσεων, η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου