Ιουλίου 04, 2017

Βαλκανικές ειδήσεις επί τροχάδην

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, κάλεσε χθες τους εκλεγέντες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου και τους να ετοιμάσουν εκθέσεις για τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στις περιφέρειες τους και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα δεσμευτεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και ότι δεν είναι ανεκτός ο νεποτισμός στη δημόσια διοίκηση. Ο Ράμα είπε ότι η συμφωνία που υπέγραψε με τον κ. Μπάσα στις 18ης Μαΐου θα συνεχίσει να αποτελεί τη βάση των σχέσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, και ότι η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει το Σεπτέμβριο, και μέχρι τότε θα συνεχίσουν οι υπηρεσιακοί υπουργοί.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το καθεστώς Τζουκάνοβιτς έκανε πίσω, μετά από 5 μέρες, για τη σύλληψη του Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς που περίμενε τη σύλληψη του εντός του κοινοβουλίου μαζί με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης . Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς παρενέβη, και με επιστολή του στον Γενικό Εισαγγελέα Ίβιτσα Στάνκοβιτς του ζήτησε να συστήσει στον ειδικό εισαγγελέα Μιλιβόι Κάτνιτς να μην επιμένει στην σύλληψη και προφυλάκιση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς.

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γιουροστάτ για την ανεργία τον Μάιο , στη Βουλγαρία, το ποσοστό των ανέργων μειώθηκε στο 6,0%, το οποίο είναι το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας οκταετίας. Η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σταθεροποιήθηκε στο επίπεδο του 7,8% το Μάιο. Η Βουλγαρία κατατάσσεται στην 11η θέση μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη ζώνη του ευρώ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 9,7%, (το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009). Ο αριθμός των ανέργων το Μάιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 19.115 εκ. από τους οποίους τα 15.034 εκ. στη ζώνη του ευρώ.

ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας, τη δικαστική μεταρρύθμιση, και για τα σχέδια εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και τις θέσεις της Βουλγαρίας στη διεθνή σκηνή. Ο πρωθυπουργός εξήρε την έκκληση του Προέδρου για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας. Οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι η υποστήριξη των θέσεων της Βουλγαρίας στο εξωτερικό, απαιτεί ομοφωνία και κοινές δράσεις όλων των θεσμικών οργάνων.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ στις 6 Ιουλίου στη Βαρσοβία στο πλαίσο της Συνόδου της Πρωτοβουλίας των τριών Θαλασσών, (Αδριατικής, Βαλτικής και Μαύρης Θάλασσας) στην οποία θα μετάσχουν η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ουγγαρία.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρωθυπουργός Μιχάι Τουντόσε είχε χθες συνάντηση εργασίας με τον πρέσβη των ΗΠΑ Χανς Κλέμμ,(που συμφωνήθηκε αμοιβαία), και τον διαβεβαίωσε ότι η νέα ρουμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ και θα συνεχίσει να αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας διατήρησε αμετάβλητου, το βασικό της επιτόκιο στο 1,75% , όπως καθορίστηκε από το Μάιο του 2015.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» έγραψε χθες ότι οκτώ βουλευτές που έχουν εκλεγεί με το συνασπισμό της πλειοψηφίας είναι βασιλόφρονες και υποστηρίζουν την επιστροφή της Βασιλείας. Η «Vecernje novosti» αποκάλυψε ότι η Γαλλική αστυνομία και η Ιντερπόλ ερευνούν υπόθεση περίπου 50 βρεφών από τη Σερβία, που έχουν πουληθεί στη Γαλλία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα στις 11 Ιουλίου, αλλά οπωσδήποτε θα κάνει σχετική δήλωση για να εκφράσει τη λύπη του για όσους έχασαν τη ζωή τους.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το ανώτατο δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου απάλλαξε τον πολέμαρχο του ΟΥΤΣΕΚΑ Σάμι Λουστάκου από όλες τις κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Η ειδική εισαγγελική υπηρεσία εξέδωσε κατηγορητήριο εναντίον ενός άνδρα με τα αρχικά RA που θεωρείται υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους, και προετοίμαζε τρομοκρατικές ενέργειες στο Κοσσυφοπέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου