Ιουλίου 07, 2017

Βουλγαρία.Οξύνετια το πρόβλημα με τους Γύφτους

Εδώ και πάνω από μια εβδομάδα η κοινή γνώμη στη Βουλγαρία ασχολείται με τα επεισόδια στο Ασένοβγκραντ μετά τις επιθεσεις κατά εφήβων αθλητών κωπηλασίας από μια ομάδα Ρομά.
Το γεγονός προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις και  προς τη Βουλή για να   τιμωρηθούν οι ένοχοι και να λυθεί το πρόβλημα με τα αυθαίρετα κτίσματα στα γκέτο των Ρομά. 
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Βαλέρι Συμεώνοφ, του εθνικιστικού συνασπισμού «Ενωμένοι πατριώτες», δήλωσε πως οι Ρομά στη Βουλγαρία έχουν προβλήματα κοινωνικής ένταξης και πως η μόνη λύση είναι η έξοδός τους από τα γκέτο.
Τα αριστερά κόμματα επίσης υποστηρίζουν την ιδέα πως τα γκέτο των Ρομά φιλοξενούν εγκληματικά στοιχεία που μπορούν να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια και ένας από τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής τους ομάδας προειδοποίησε πως τα προβλήματα με τους Ρομά μπορούν να τυλίξουν όλη τη χώρα στις φλόγες όπως συνέβη με τους Αλβανούς στην Γιουγκοσλαβία. Το κόμμα Ατάκα, που συμμετέχει κι αυτό στους «Ενωμένους Πατριώτες», θεωρεί πως γίνεται λόγος για σύγκρουση πολιτιστικών μοντέλων και πως οι Τσιγγάνοι εν αντιθέσει με τους Τούρκους και τους Αρμένιους είναι νομάδες και δεν προσφέρουν στην κοινωνία, αλλά μόνο εκμεταλλεύονται τα κοινωνικά αγαθά.
Η Βουλγαρία διαθέτει Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη των Ρομά, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικές.
Από το κυβερνών ΓΚΕΡΜΠ αναγνωρίζουν πως τα εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια «χάνονται» στις τσέπες των  «βαρόνων» και δεν φτάνουν ποτέ σ’ αυτούς που τους έχουν ανάγκη.
   Από την άλλη υποτίθεται πως όλα τα κόμματα κατακρίνουν τις αυθαιρεσίες των Ρομά, την έλλειψη ποινών για τα αδικήματά τους και την πρακτική να χρηματίζονται για να υποστηρίξουν κάποια πολιτική δύναμη στις εκλογές.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία το 77% των Ρομά είναι φτωχοί, ενώ το 39.1% των φτωχών στα γκέτο είναι άνεργοι. Το 78.5% των φτωχών Ρομά έχουν τελειώσει μόνο το δημοτικό ή δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου