Ιουλίου 07, 2017

Αντισυνταγματικό το Δικαστήριο

Σαράγιεβο. Το συνταγματικό δικαστήριο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης εξέδωσε χθες το απόγευμα την απόφαση του για την προσφυγή σέρβων εορτών για τις Κρατικές αργίες των Μουσουλμάνων. Το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές και έκρινε ότι ο εορτασμός της 1ης Μαρτίου ως ημέρας της ανεξαρτησίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης , και της 25ης Νοεμβρίου ως «ημέρας της Κρατικής υπόστασης» , είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα . Η απόφαση που αντίκειται στα αισθήματα της σέρβικης Κοινότητας για ισονομία προκάλεσε μια νέα πολιτική κρίση.

-Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας κ. Ντόντικ δήλωσε ότι η απόφαση θα βαθύνει το πολιτικό χάος που ήδη υπάρχει και ότι θα πρέπει να αποσυρθούν από το λεγόμενο Δικαστήριο οι δυο Σέρβοι Δικαστές για να μην συνεχίσουν να νομιμοποιούν αυτή την κατάσταση. «Αυτή είναι μια πολιτική απόφαση με κίνητρα αποκλειστικά πολιτικά για να μειωθεί ο σερβικός λαός», είπε και τόνισε: «Δεν υφίσταται πλέον, ούτε το ελάχιστο επίπεδο εμπιστοσύνης προς το Συνταγματικό Δικαστήριο .Τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν σχετικά με την 9η Ιανουαρίου, τώρα δεν ισχύουν για μια σχεδόν πανομοιότυπη κατάσταση όταν η επέτειος της 1η Μαρτίου, ως ημερομηνία προσβάλλει κάθε Σέρβο», είπε ο Ντόντικ.

-Ο Πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μλάντεν Ίβανιτς, τόνισε ότι η απόφαση αυτή είναι μια ακόμα απόδειξη ότι «τα πάντα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι συνδεδεμένα με την πολιτική», και ότι «δεν υπάρχουν πλέον αξίες». «Μόνο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι δυνατόν οι ίδιοι δικαστές να χαρακτηρίζουν πρόκληση μία ημερομηνία γιατί είναι πέρα από τη βούληση ενός έθνους, και αμέσως μετά οι ίδιοι να δέχονται ότι μια άλλη ημερομηνία που επίσης προκαλεί ένα έθνος δεν είναι αντισυνταγματική.

-Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Μίλε Ντμίτσιτς χαρακτήρισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ως αντισυνταγματική και ως αντιτιθέμενη στη συμφωνία του Ντέιτον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου