Ιουλίου 09, 2017

Δεν περνάς κυρά Μαρία

Ο νέος διοικητής του αρχηγείου του ΝΑΤΟ στο Σεράγεβο, αμερικανός υποστράτηγος Ρόμπερτ Χιούστον, δήλωσε στην εφημερίδα «Ντνέβνι Αβάζ» ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι εξ ολοκλήρου ένα θέμα της επιλογής της Βοσνάις και Ερζεγοβίνης.
«Η απόφαση για το αν θα γίνει ή όχι μέλος του ΝΑΤΟ ανήκει πλήρως στην Β-Ε. Προσωπικά, είμαι πεπεισμένος για τη σημασία της ένταξης με την έννοια ότι μέσω της συνεργασίας για την ασφάλεια, η ένταξη παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα και να δημιουργεί ένα περιβάλλον χαμηλότερου κινδύνου, η οποία οδηγεί σε αύξηση των επενδύσεων» είπε ο Χιούστον που ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα επικεντρωθεί στην πρόοδο της Β-Ε για την ενεργοποίηση του Σχεδίου Δράσης για τα Μελλοντικά Μέλη.
Ο Χιούστον είπε ακόμα ότι «τον Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με το Ευρω-Ατλαντικό Συντονιστικό Κέντρο για την Αντιμετώπιση Καταστροφών , η Β-Ε θα φιλοξενήσει στην Τούζλα μια άσκηση σχετικά με τον περιορισμό των καταστροφών». «Μέχρι στιγμής, επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους τουλάχιστον 800 μέλη των διαφόρων υπηρεσιών προστασίας από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών εταίρων της Σερβίας και της Κροατίας», είπε ο Χιούστον.
Ο Πρόεδρος Ντόντικ φυσικά, δεν άφησε ασχολίαστες τις δηλώσεις του αμερικανού και είπε: «Η Σερβική Δημοκρατία είναι η μία από τις δυο οντότητες στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη , και η στάση της αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ήδη γνωστή. Τον τελευταίο λόγο σχετικά με αυτό θα έχουν οι πολίτες που θα ερωτηθούν με δημοψήφισμα». Ο Ντόντικ .όμως έθεσε το ζήτημα των « παράνομων» και «αντιδεοντολογικών» δαπανών που γίνονται για την ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση και που συνιστούν «απάτη» και τόνισε ότι η Σερβική Δημοκρατία «θα κοινοποιήσει στο γραφείο του εισαγγελέα στο Σεράγεβο όλες τις αντισυνταγματικές και παράνομες δραστηριότητες», σχετικά με την ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου