Ιουλίου 11, 2017

Βαλκανικες ειδήσεις επί τροχάδην

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Μαυροβουνίου, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο προς υπογραφή το πολυετές πρόγραμμα διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της Κροατίας, της Βοσνίας –Ερζεγοβίνης και του Μαυροβούνιου, συνολικού ύψους 67,2 εκ. ευρώ, και θα βελτιώσει την ποιότητα των κοινωνικών και υγειονομικών υπηρεσιών, την προστασία του περιβάλλοντος, και την ανάπτυξη του τουρισμού.
]
ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για μια χώρα, ιδίως για μια χώρα όπως η Βοσνία –Ερζεγοβίνη, από το να κυβερνιέται από τη μυστική αστυνομία», και τόνισε ότι, «η Υπηρεσία για την ασφάλεια «OBA» λειτουργεί εναντίον των Σέρβων και των Κροατών.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας λόγω της εμπλοκής μεγάλων Δυνάμεων στο μνημόσυνο στο Ποτοτσάρι στη Σρεμπρένιτσα, απαγόρευσε για λόγους ασφαλείας τη συγκέντρωση υπέρ του Στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς που επρόκειτο να γίνει σήμερα στην Μπάνια Λούκα. Το σερβικό πατριωτικό κίνημα «Zavetnici» ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση. Στη Μπάνια Λούκα εμφανίστηκαν γκράφιτι που έλεγαν «η Σρεμπρένιτσα είναι περισσότερο από γενοκτονία» και «ο Ράτκο Μλάντιτς είναι ένας εγκληματίας».

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Σύνδεσης και Σταθεροποίησης και μεταξύ της ΕΕ και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και σημείωσε την πρόοδο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μετά την κατάθεση της αίτησης για ένταξη στην ΕΕ και κάλεσε
όλα τα κυβερνητικά επίπεδα της Β-Ε να εξασφαλίσει την αποδοτική εφαρμογή του μηχανισμού συντονισμού. Η Ύπατη κ. Φεντερίκα Μογκερίνι είπε ότι πρέπει να γίνει δουλειά για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την αμερόληπτη δικαστική εξουσία και ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα υιοθετήσει ένα σύνολο νόμων για ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Τσίρντακ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ανησυχεί μήπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν είναι σε θέση να προσυπογράψει την «Κοινότητα Μεταφορών» που θα συμφωνηθεί αύριο στην Τεργέστη. Ο Υπουργός Μεταφορών της Σερβικής Δημοκρατίας Νέτζο Τρίνινιτς είπε ότι η Σερβικη Δημοκρατία δεν εμποδίζει τους ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Κοινότητα των Μεταφορών και ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αυτό.


ΜΟΣΤΑΡ . Το Προεδρείο της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) αποφάσισε χθες την έναρξη επαφών με τους εκπροσώπους της SNSD της σερβικής πλευράς και των Μουσουλμανικών Κομμάτων SDA και SBB για το αδιέξοδο σε όλα τα επίπεδα που εχει περιέλθει η κυβέρνηση στη Β-Ε και την στασιμότητα των διαδικασιών μεταρρύθμισης που αφορούν την πορεία προς την Ευρώπη και την ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης του ΝΑΤΟ.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς, ζήτησε από τους Σέρβους βουλευτές του Κρατικού Κοινοβουλίου της Β-Ε να ψηφίζουν μόνο τους νόμους που είναι σύμφωνοι με το Σύνταγμα και το συμφέρον της Σερβικής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου