Ιουλίου 03, 2017

Βαλκανικές ειδήσεις επι τροχάδην

ΔΥΡΡΑΧΙΟ. Ο εκλεγμένος Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, που επισκέφτηκε το Δυρράχιο μαζί με τον βουλευτή του κόμματος Λεφτέρ Κόκα έριξε πολιτική βόμβα λέγοντας ότι, «σύντομα θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια γα τις εκλογες της 25ης Ιουνίου».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σήμερα στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι και του Πρόεδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς την οποία κανόνισε η κα Φεντερίκα Μογκερίνι, με άτυπες διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Ντουμπρόβνικ.
Ο Πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, με συνέντευξη στην τηλεόραση της Πρίστινα , (RTK), εξήγησε τους λόγους για αυτή τη συνάντηση και τα ενδεχόμενη θέματα.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σημείωσε ότι είναι σημαντικό να επαναληφθούν οι συνομιλίες επειδή αυτός είναι ο σίγουρος τρόπος για να μειωθούν οι εντάσεις. Ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Μάρκο Τζιούριτς, έχει είπε ότι η συνάντηση των προέδρων , «θα είναι άλλη μια ευκαιρία για το Βελιγράδι να εκφράσει την ανάγκη και την επιθυμία τα προβλήματα να επιλυθούν με διάλογο και να υλοποιηθεί ότι συμφωνήθηκε.

ΣΚΟΠΙΑ. Το Δικαστικό Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα της ειδικής εισαγγελίας γα προφυλάκιση του πρώην επικεφαλής των μυστικών (UBK), Σάσο Μιγιαλκόφ , ως αβάσιμη, και του αφήρεσε το διαβατήριο και τον υποχρέωσε να αναφέρετε μία φορά την εβδομάδα στο Δικαστήριο. Επίσης, το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για την προφυλάκιση άλλων 4 κατηγορούμενων των οποίων επίσης κατασχέθηκαν τα διαβατήριά.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πένες, θα επισκεφτεί το Μαυροβούνιο, με πρόσκληση του πρωθυπουργού ο Ντούσκο Μάρκοβιτς, που οργανώνει διάσκεψη κορυφής της Πρωτοβουλίας της Αδριατικής στις 2 Αυγούστου στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Κροατίας, της πΓΔΜ, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης καθώς και η Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και
η Σλοβενία, που είναι παρατηρητές.

ΠΑΡΙΣΙ. Αλβανική αντιπροσωπεία υπό τον Παντελή Μάικο συμμετείχε στο Συνέδριο της Ιρανικής Αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια του οποίου ο αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Τζων Μπόλτον είπε ότι το καθεστώς των Αγιατολάχ δεν θα γιορτάσει την 40ή επέτειο στην εξουσία, γιατί θα ανατραπεί μέσα στο 2019. Δεκάδες διεθνείς αντιπροσωπείες ήσαν παρούσες με κορυφαία τη Σαουδική Αραβία.

ΣΟΦΙΑ. Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας διαπίστωσε ικανοποιητική ρευστότητα στις βουλγάρικες τράπεζες. Όπως ανακοίνωσε τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών στη Βουλγαρία αυξήθηκαν τον Μάιο κατα 1.6% και διαμορφώθηκαν στα 30.5 δις λέβα, (15.4 δις ευρώ), και ο συντελεστής ρευστότητας των βουλγαρικών τραπεζών είναι 37.87%.Τα συσσωρευμένα κέρδη των τραπεζών τους πρώτους 5 μήνες του χρόνου ανέρχονται στα 526 εκ. λέβα.


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην οποία τόνισε ότι η Σερβία υποστηρίζει σθεναρά την πολιτική της «μίας Κίνας» και ότι η Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ είναι συστατικά μέρη της Κίνας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλάσσιων περιοχών Αμφιλόχιος προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο Μαυροβούνιο είναι πολύ τεταμένη και κρίσιμη και παρότρυνε για διάλογο και επιστροφή στο δρόμο του Αγίου Πέτρου του Τσέτινιε.

ΠΡΙΕΝΤΟΡ. Πραγματοποιήθηκαν χθες οι εκδηλώσεις για την 75η επέτειο της μάχης στο όρος Κόζαρα παρουσία του Πρόεδρου της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ που τόνισε ότι οι Σέρβοι θα δεν είχαν σκοτωθεί στο όρος Κόζαρα, στο Γιασένοβατς και άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και την Κροατία, εάν η Σερβική Δημοκρατία υπήρχε στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κυβέρνησης το δημόσιο χρέος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πέρυσι ανήλθαν σε 12.09 δισεκατομμύρια Μετατρέψιμα Μάρκα και σε σύγκριση με το 2015, αυξήθηκε κατά 140.55 εκ. η κατά 1,18%.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πέταρ Τζόκιτς επανεξελέγη χθες στο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, από το Συνέδριο του Κόμματος. Στο Συνέδριο των Σοσιαλιστών , ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, είπε ότι το πιο σημαντικό εθνικό συμφέρον για το κόμμα του είναι η διατήρηση και ενίσχυση της σταθερότητας της Σερβικής Δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι η Σερβία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Ο Πρόεδρος της η Συμμαχία των Ανεξάρτητων Σοσιαλιστών Δημοκρατών (SNSD) , Μίλοραντ Ντόντικ, είπε ότι το Συνασπισμός SNSD-DNS-Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να πάρει το 60% των ψήφων στις εκλογές του επόμενου έτους έτσι ώστε να ακυρωθεί το διεθνές σχέδιο για μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Σεράγεβο.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Συνεχίζονται οι συνομιλίες και επαφές όλων με όλους για τον σχηματισμό της Νεας Κυβέρνησης. Ο κ. Χαραντινάι συνομιλεί και με τον κ. Μουστάφά, ( και με τον κ. Γέμερι, ενώ ο κ. Γέμερι, (AYTΟΔΙΑΘΕΣΗ), περιμένει την απάντηση του κ.Μουσταφά στις δικές του προτάσεις.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Ένωση των οικογενειών των απαχθέντων και εκτελεσθέντων Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι με ανοικτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Κροατίας και την ΕΕ διαμαρτύρεται για την πρόσκληση στη Συναντήσεις των περιφερειακών ηγετών στο Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ, του Χασίμ Θάτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου