Ιουλίου 09, 2017

Η 9η Ιουλίου στην Ιστορία

1357.Ο αυτοκράτορας Κάρολος Δ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έθεσε του το θεμέλιο λίθο στη γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα.

1409 .O τελευταίος των Ανδεγαυών, Λαδίσλαος της Νάπολης πούλησε τη Δαλματία στους Ενετούς για 100.000 δουκάτα.

1540. Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Η΄ Τυδώρ ακύρωσε το γάμο του με την γερμανίδα τέταρτη γυναίκα του, Άννα της Κλεβ, που είχε γίνει στις 6 Ιανουαρίου.

1686 . Συγκροτήθηκε στο Άουγκσμπουργκ η συμμαχία μεταξύ της Γερμανού Αυτοκράτορα Λεοπόλδου, της Ισπανίας, τη Σουηδίας, της Ολλανδίας και της Σαξονίας κατά του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου 14ου.

1701 .Κατά την πρώτη μάχη το πόλεμου της ισπανικής διαδοχής οι δυνάμεις των Αψβούργων υπό τον πρίγκιπα Ευγένιο της Σαβοΐας νίκησαν στη μάχη του Κάρπι τις υπέρτερες γαλλικές δυνάμεις υπό τον Νικολά Κατινά.
1762 .Κατόπιν πραξικοπήματος στην Αγία Πετρούπολη στις 28ης Ιουνίου /9 Ιουλίου παραιτήθηκε το ρωσικό θρόνο ο αυτοκράτορας Πέτρος Γ Φιοντόροβιτς Ρομανώφ και στη συνέχεια συνελήφθη και δολοφονήθηκε με εντολή της Γερμανίδας συζύγου του, και μελλούσης αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β .

1807 .Υπογράφηκε στις 27 Ιουνίου/9 Ιουλίου, η Γαλλοπρωσική συνθήκη του Τιλσίτ την οποία διαπραγματεύτηκαν ο Ταλλευράνδος και ο Πρώσος διπλωμάτης Αύγουστος Φρειδερίκος φον Γκολτς. Η συνθήκη συντάχθηκε στη γαλλική και περιλάμβανε συνολικά 30 άρθρα. Η συνθήκη αυτή ήταν εξαιρετικά επώδυνη για το Βασίλειο της Πρωσίας αφού έχανε τα μισά των εδαφών του, και περίπου
4,5 εκατομμύρια κατοίκους , και υποχρεώνονταν σε πολεμική αποζημίωση.

1810 . Ο Ναπολέων Βοναπάρτης υπέγραψε το διάταγμα για την προσάρτηση των Κάτω Χωρών στην Γαλλία.

1815. Ο Σαρλ-Μωρίς ντε Ταλλεϋράν-Περιγκόρ έγινε πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1816.Το συνέδριο στο Τουκουμάν ανακήρυξε την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Επαρχιών του Ρίο ντε λα Πλάτα (Αργεντινή) από την Ισπανία.
1821.Την 9η/21 Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου, ημέρα Σάββατο, εκτελέστηκαν με απαγχονισμό ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός και οι Μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου και Κηρυνείας. Τα λείψανα τους παραδόθηκαν την 10η Ιουλίου, ημέρα Κυριακή, σε ομάδα από ιερείς, οι οποίοι τα έθαψαν στον περίβολο του ναού της Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία.
1875. Άρχισε  η εξέγερση των Σέρβων της Ερζεγοβίνης κατά της οθωμανικής κυριαρχίας, που κράτησε μέχρι το 1878 και είχε εκτεταμένες συνέπειες στα Βαλκάνια.

1906. 9 /22 Ιουλίου ο Τσάρος Νικόλαος διέλυσε τη Δούμα.


1913. Στις 26 Ιουνίου/9 Ιουλίου η σερβική 3η Στρατιά μετά από πολυήμερο αγώνα ανέτρεψε του Βουλγάρους στον ποταμό Μπρεγκάλνιτσα, στο Ιστίπ, και προέλασε ανατολικά. Η 4η Βουλγαρική Στρατιά εξαναγκάστηκε σε υποχώρηση, και εγκαταστάθηκε στην ορεινή τοποθεσία Ρούγεν – Τσάρεβο Σέλο. Οι Απώλειες της  1ης και 3 ης  Σερβικής Στρατιάς  ήταν περίπου 20.000 νεκροί και τραυματίες, ενώ  το 4ο Βουλγαρικό Σώμα Στρατού είχε  περίπου 30.000 νεκρούς, και τραυματίες.


1940 . Η Ναυμαχία της Καλαβρίας. Σύντομη εμπλοκή ανάμεσα στον ιταλικό και τον βρετανικό στόλο, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

1943. Τη νύκτα μεταξύ της 9ης και 10ης Ιουλίου 1943 άρχισε η εισβολή των Συμμάχων στη Σικελία με το κωδικό όνομα «Επιχείρηση Χάσκι».

1944 . Βρετανοί και Καναδοί μετά από άγριο βομβαρδισμό και ένα μήνα μαχών. κατέλαβαν την πόλη της Καέν στη Νορμανδία . Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέλαβαν το νησί Σαϊπάν του Ειρηνικού.

1956. Τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου του 1956, σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σχεδόν ισοπέδωσε τη Σαντορίνη. Υπήρξαν 53 νεκροί.

1960 . Ο σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουστσόφ προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επιτεθούν κατά της Κούβας, διότι στην περίπτωση αυτή η Σοβιετική Ένωση θα υποστηρίξει τον κουβανικό λαό.
1961.Το μεσημέρι της Κυριακής, 9 Ιουλίου του 1961, στην Αίθουσα Τροπαίων της Βουλής, υπογράφτηκε επίσημα η συμφωνία σύνδεσης Ελλάδας-Ε.Ο.Κ.
Από ελληνικής πλευράς την υπέγραψαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο υπουργός Συντονισμού Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ.
Εκ μέρους του Βελγίου υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Πολ-Ανρί Σπάακ, εκ μέρους της Γαλλίας ο υπουργός Εξωτερικών Ζακ Μορίς Κουβ ντε Μιρβίλ, εκ μέρους της Ιταλίας ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Εμίλιο Κολόμπο, εκ μέρους του Λουξεμβούργου ο υπουργός Εξωτερικών Ευγένιος Σάους. Η Ολλανδία εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Χ. βαν Χούτεν,
ενώ η Δυτική Γερμανία από τον πρέσβη της στην Αθήνα Γκέμπχαρτ Ζέελος.
Εκ μέρους του συμβουλίου της Ε.Ο.Κ. υπέγραψε τη συμφωνία ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Δυτικής Γερμανίας Λούντβιχ Έρχαρντ,, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Βάλτερ Χάλσταϊν, όπως και ο Ζαν Ρέι, μέλος της Κομισιόν, ο οποίος είχε διαπραγματευθεί τη συμφωνία εκ μέρους της Ε.Ο.Κ. Στο κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε επί τη υπογραφή της συμφωνίας την ίδια ημέρα, υπογραμμίζεται ότι "η σύνδεσις της Ελλάδος μετά της Κοινότητος, αποτελεί αναγνώρισιν της αρχής ότι
η ατλαντική αλληλεγγύη δεν πρέπει να είναι μόνον πολιτική και στρατιωτική, αλλά να στηρίζεται και επί στενής οικονομικής αλληλεγγύης, η οποία και είναι μία εκ των βάσεων επί των οποίων πρέπει να θεμελιωθή η αλληλεγγύη του δυτικού κόσμου". Επιπλέον, τονίζεται και πάλι ότι "η συμφωνία συνδέσεως διεμορφώθη με γνώμονα την προοπτικήν της μελλοντικής πλήρους εντάξεως της Ελλάδος εις την Κοινότητα".

1963. Θερμή υποδοχή στον Παύλο και τη Φρειδερίκη έκανε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου .Το βασιλικό ζεύγος έκανε διήμερη επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία. Παρά τα δρακόντεια μέτρα , σημειώθηκαν επεισόδια και έγιναν δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών, που αποδοκίμαζαν το βασιλικό ζεύγος . 1966. Ο υπουργός Συντονισμού των Αποστατών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο νομοσχέδιο «περί περιφερειακής αναπτύξεως», ενέταξε από το παράθυρο την κύρωση της σύμβασης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της εταιρίας Λίτον για την οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης και της Πελοποννήσου, με αμοιβή της Λίτον 11.700.000 δολάρια. Ο 25χρονος αστυνομικός Πέτρος Κλούδας έφτασε στο Οτράντο διαπλέοντας την Αδριατική με καγιάκ.

1968.Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

1971. Ο πρόεδρος της της Βουλγαρίας Τοντόρ Ζίβκοφ διόρισε νέα κυβέρνηση , με επικεφαλής τον Στάνκο Τοντόροφ. Οι Αμερικανοί παρέδωσαν στο Νότιο Βιετνάμ την τελευταία τους βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου