Ιουλίου 06, 2017

Η 6η Ιουλίου στην Ιστορία

1274. Κατά τη δεύτερη Οικουμενική Σύνοδο της Λυών συζητήθηκε παρουσία του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η 'Παλαιολόγου το Φιλιόκβε και η εκκλησιαστική Ένωση.

1348 . Ο Πάπας Κλήμης ΣΤ' εξέδωσε στην Αβινιόν την παπική βούλα με την οποία απάλλαξε τους Εβραίους Εμπόρους που ο κόσμος έλεγε πως διακινούσαν την πανούκλα από κάθε ευθύνη και κάλεσε τους καθολικούς να προστατεύουν τους Εβραίους.

1415. Ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου του Καρόλου στην Πράγα Γιαν Χους, (Ιωάννης Ούσσιος) καταδικάστηκε στην Σύνοδο της Κωνσταντίας, ως αιρετικός , σε θάνατο. Κάηκε αυθημερόν στην πυρά . Ο Γιάν Χους είχε προσέλθει στην σύνοδο της Κωνσταντίας για να παρουσιάσει τις απόψεις του, έχοντας την εγγύηση της ζωής από τον αυτοκράτορα Σιγισμούνδου.

1439. Σε επίσημη λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας διαβάσθηκαν από ελληνικής πλευράς από τον Μητροπολίτη Νικαίας Βησσαρίωνα, οι Όροι της Ένωσης. Το κείμενο έφερε τις υπογραφές των πάντων εκτός από του πατριάρχη Ιωσήφ Β΄ που είχε στο μεταξύ πεθάνει και του Μάρκου Ευγενικού που αρνήθηκε να υπογράψει. Επίσης δεν υπέγραψαν ο επίσκοπος Ιβηρίας και ο Ιωάννης Ευγενικός –αδελφός του Μάρκου- διάκονος και νομοφύλακας της μεγάλης εκκλησίας, ο Λακεδαίμονος και ο Σταυρουπόλεως Ησαΐας που έφυγε πριν τη λήξη για να μην υπογράψει.

1450 .Κατά τη διάρκεια του εκατονταετούς πολέμου η πόλη της Καέν παραδόθηκε στους Γάλλους. 

1517. Οι Οθωμανοί υπό τον σουλτάνο Σελίμ Α. κατέλαβαν την Αίγυπτο.

1609. 1609. Ο αυτοκράτορας της Αγίας  Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας  Ροδόλφος Β΄ εξέδωσε έναν χάρτη που παραχώρησε το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας στη Βοημία.

1630. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο 4.000 σουηδοί υπό τον Γουστάβο Αδόλφο εισέβαλαν στην Πομερανία της Γερμανίας.

1751. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΔ' κατάργησε το Πατριαρχείο της Ακουιλήιας.

1785. Το δολάριο επιλέχθηκε ως το νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

1793 . Από το «παράρτημα του Λουξεμβούργου» στο Μονπαρνάς ξεκίνησε την ιδέα της μαζικής επιστράτευσης παντός δυναμένου να φέρει όπλο.

1801. Ο Γαλλικός στόλος νίκησε τους Βρετανούς στη ναυμαχία της Αλγεθίρας
1809. Η πολύνεκρη μάχη του Βαγκράμ , Βορειοανατολικά της Βιέννης κατά την οποία ο Ναπολέων κατήγαγε αποφασιστική Νίκη με αποτέλεσμα να συνθηκολόγηση η Αυστρία και ν α διαλυθεί ο Ε΄Συνασπισμός.
Η γαλλική στρατιά στην οποία μετείχαν και ο Στρατός της Βαυαρίας και της Σαξονίας είχε 154.000 στρατιώτες και είχε απώλειες 34.000. Οι Αυστριακοί είχαν 158.000 στρατιώτες και απώλεσαν 52.000.

1827. Η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία υπόγραψαν τη Συνθήκη του Λονδίνου για την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων και τη σύσταση ενός Αυτόνομου Ελληνικού Κράτους, που θα ηταν φόρου υποτελές  στην οθωμανική αυτοκρατορία.

1868. Οι Τσέτες του Χατζή Ντιμήταρ και του Στέφαν Καρατζά διέσχισαν τον Δούναβη και μπήκαν στη Βουλγαρία κοντά στο το χωριό Βαρντίμ.

1913.Στις 23 Ιουνίου/6 Ιουλίου άρχισε η μάχη της Δοϊράνης.

1917. Η μάχη της Άκαμπα. Ο Λόρενς της Αραβίας, με Άραβες επαναστάτες επιτέθηκαν στους Τούρκους και κατέλαβαν την Άκαμπα.

1918. Η φράξια του Ρωσικού Σοσιαλ-Επαναστατικού Κόμματος (Εσέροι) που συνεργαζόντουσαν με την Αντάντ δολοφόνησαν το Γερμανο πρέσβη στη Μόσχα Γκραφ φον Μίρμπαχ, ξεκινώντας την αποτυχημένης εξέγερσης των Αριστερών Εσέρων στην Μόσχα που ήταν μέρος του σχεδίου της Αντάντ να υπονομεύσει την εξουσία του Λένιν στηρίζοντας την αντιπολίτευση μετά την αποτυχημένη εξέγερση του Αταμάνου Καλέντιν στην περιοχή του Ντον. Δυο πράκτορες της Τσε-ΚΑ ο εβραίος Γιακόβ Μπλούμκιν και ο Νικολάι Αντρέεφ με εντολή της Σπυριντόφκα πήγαν με πλαστά έγραφα στη Γερμανική Πρεσβεία και ζήτησαν να συναντήσουν τον πρέσβη. Τον πυροβόλησε στις 14:50 ο Αντρεεφ. Αμεσως μετά διέφυγαν.

1921 . Στη Μικρά Ασία To Γ' ΣΣ, μετά από σκληρή μάχη κατέλαβε το Δορύλαιο Εσκή Σεχήρ της Μικράς Ασίας.

1922. Στη Σόφια με πρωτοβουλία του Ατανάς Μπούροβ και του Αντρέι Λουάπτσεφ το Ριζοσπαστικό Κόμμα και το Προοδευτικό Λαϊκό Κόμμα συγκρότησαν το Συνταγματικό Μπλοκ για να αντιμετωπίσουν την Αγροτική Λαϊκή Ένωση.

1923. Τέθηκε επίσημα σε ισχύ το σοβιετικό Σύνταγμα και δημιουργήθηκαν η ΕΣΣΔ και το Συμβούλιο των Κομισάριων.

1940 .Στρατοδικείο της Τουλούζης καταδίκασε ερήμην σε τέσσερα χρόνια φυλακή τον ηγέτη της Ελεύθερης Γαλλίας στρατηγό Ντε Γκώλ.

1942. Τορπιλίστηκε από το γερμανικό υποβρύχιο U-132 στον Κόλπο του Αγίου Λαυρεντίου και βυθίστηκε το φορτηγό «Αναστάσιος Πατέρας» που μετείχε στη νηοπομπή QS 15 Από το πλήρωμα σώθηκαν 26 και χάθηκαν 3. Τη ιδια ημέρα στον Ινδικό, τορπιλίστηκε και βυθίστηκε από τους Ιάπωνες το φορτηγό, «Νύμφη». Ο Μουσολίνι διέταξε την αποστολή ιταλικού εκστρατευτικού σώματος στην Ρωσία.

1960. Η Αιτωλική Εταιρία Πετρελαίων και η βρετανική BP υπέγραψαν σύμβαση για έρευνες πετρελαίου στην Αιτωλοακαρνανία, την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα.

1967. Ο νιγηριανός στρατός εισέβαλε στην επαρχία της Μπιάφρα που διακήρυξε την ανεξαρτησία της.

1970. Άρχισε στο Έκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 35 μελών του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καλούδη, με τον Α.Ν.509.

1988. Μια πλατφόρμα πετρελαίου στο βρετανικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας, η «Piper Alpha» ανατινάχθηκε ,σκοτώνοντας 167 εργαζόμενους .

1990 . Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Μλαντένοφ παραιτήθηκε εν μέσω κατηγοριών ότι διέταξε τα τανκς διαλύσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

1996. Στην Κατεχόμενη Βόρεια Κύπρου, άγνωστοι που παραμένουν άγνωστοι δολοφόνησαν τον αριστερό δημοσιογράφο και συγγραφέα, Κουτλού Ανταλί.

1999 .Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη μέλη της διεθνούς κατοχικής δύναμης συνέλαβαν στη Μπάνια Λούκα τον ηγέτη του Σερβικού Εθνικού Κόμματος και βουλευτή Ράντοσλαβ Μπρντιάνιν.

2000 .Το γιουγκοσλαβικό κοινοβούλιο ενέκρινε τροποποίηση του Συντάγματος ώστε ο τότε Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία. Το κύμα θερμότητας που σάρωσε την νοτιοδυτική Ευρώπη, με θερμοκρασίες έως 45 βαθμούς Κελσίου, προκάλεσε το θάνατο 25 ανθρώπων και πολλές πυρκαγιές.

2015. Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα  του δημοψηφίσματος .
Το 61,31 ψήφισε ΟΧΙ στην Συμφωνία με τους δανειστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου