Ιουνίου 22, 2017

H 22α Ιουνίου στην Ιστορία

363. Ο  Αυτοκράτορας Ιουλιανός ακολουθώντας την αριστερή όχθη του Τίγρη που οδηγούσε στη φίλη χώρα των Αρμενίων έδωσε μια νικηφόρα μάχη με τους Πέρσες στη Μαράγκα (21 Ιουνίου 363) και αποφάσισε να στρατοπεδεύσει εκεί για να ξεκουραστούν τα εξαντλημένα από τον καύσωνα στρατεύματά του. Σ’ αυτό το μέρος βρήκε το θάνατο από δόρυ (άγνωστο αν ήταν εχθρικό ή οικείο) στις 26 Ιουνίου 363.

813. Η Μάχη της Βερσινικίας, παρά την Αδριανούπολη μεταξύ των Βουλγάρων του Κρούμου και των Βυζαντινών που διοικούσε ο γαμπρός του Νικηφόρου Φωκά Μιχαήλ Α΄Ραγκαβής κατά την οποία νίκησαν οι Βούλαγροι. Λίγεε μέρες μετά ο στρατός ανετρεψε τον Μιχαήλ και ανεβασε στον θρόνο τον Αρμένιο στρατηγό Λεοντα τον Ε.
1372. Κατά τον εκατονταετή τα πόλεμο άρχισε η διήμερη ναυμαχία της Λα Ροσέλ, κατά την οποία οι Γάλλοι και οι Καστιγιάνοι νίκησαν τον αγγλικό στόλο.

1593. Η μάχη του Σίσεκ κατά την οποία Κροάτες και Ούγγροι στην υπηρεσία των Αψβούργων αντιμετώπισαν 15000 Οθωμανούς στις όχθες του ποταμού Κούπα από τπους οποίους σκότωσαν 8000. Έτσι άρχισε ο μεγάλος τουρκικός Πόλεμος.

1633. Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι εμφανίστηκε ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης στη Ρώμη.




1691. Ανέβηκε στον θρόνο της Κωνσταντινούπολης ο Αχμέτ Β.

1784. Με αφορμή την ανακάλυψη από την αστυνομία των Ιλλουμινάτι ο εκλέκτορας της Βαυαρίας και του Παλατινάτου, Κάρολος Δ΄ Θεόδωρος Βίττελσμπαχ, με διάταγμα που υπέγραψε απαγόρευσε όλες τις «κοινότητες, κοινωνίες ή αδελφότητες» που ιδρύθηκαν χωρίς την έγκριση των αρχόντων.

1807. Στις 10 / 22 Ιουνίου στο Τιλσίτ   κηρύχθηκε ανακωχή διάρκειας ενός μηνός, μεταξύ Γάλλων και Ρώσων, που έγινε δεκτή και από πλευράς των Πρώσων. Ορίσθηκε η συνάντηση των αυτοκρατόρων Ναπολεοντα και Αλέξανδρου  να πραγματοποιηθεί τρεις ημέρες αργότερα, επί πλωτής εξέδρας στο μέσον του ποταμού Νιέμαν, την ταχεία κατασκευή της οποίας ανέλαβε κατ΄ εντολή του Ναπολέοντα ομάδα του γαλλικού πυροβολικού - μηχανικού.



1815. Μετά την ήττα στο Βατερλό, ο Ναπολέων Βοναπάρτης παραιτήθηκε για δεύτερη φορά.

1848. Ξεκίνησαν τα πρώτα οδοφράγματα στο Παρίσι κατά την εξέγερση κατά της δεύτερης Δημοκρατίας.

1914 . Ο Σέρβος βασιλιάς Πέταρ  Καρατζόρτζεβιτς αποσύρθηκε από την εξουσία, υπέρ του γιου του Αλέξανδρου.

1941. Ο στρατός του Τρίτου Ράιχ και οι σύμμαχοί του εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση στο πλαίσιο της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα. Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας κάλεσε τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας στην εξέγερση κατά της γερμανικής κατοχής. Στο Όρος Μπρεζόβιτσα κοντά στο Σίσακ του Σπλίτ, ιδρύθηκε η πρώτη ομάδα Παρτιζάνων.

1944. Ο σοβιετικός Στρατός εξαπέλυσε την επιχείρηση Μπαγκρατιόν κατά της κεντρικής Ομάδας του γερμανικού στρατού.

1963. Στην Αθήνα δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Γεωργίου για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το οποίο επέρριπτε την ευθύνη στον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης Ευθύμιο Καμουτσή και τους αξιωματικούς που επιτηρούσαν τη φύλαξη της τάξης.

1986 . Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έβαλε γκολ με « το χέρι του Θεού» στον αγώνα μεταξύ της Αργεντινής και της Αγγλίας για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Η Αργεντινή κέρδισε με 2-1.

2001. Η Γερμανία άρχισε η καταβολή των αποζημιώσεων στους ανθρώπους που η ναζιστική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου τους υπέβαλε σε καταναγκαστική εργασία. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απαγόρευσε τη λειτουργία του φιλο-ισλαμικού Κόμματος της Αρετής, το οποίο είχε στο Κοινοβούλιο 102 βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου