Ιουνίου 02, 2017

Ο Βούτσιτς ορκίστηκε και στο Ευαγγέλιο

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς που εξελέγη στις 2 Απριλίου με 55%, έδωσε τον νενομισμένο όρκο ενώπιων των Βουλευτών στην Εθνοσυνελευση βάζοντας το χέρι του στο Σύνταγμα.
Ωστόσο για πρώτη φορά κατω από το Συνταγμα είχε τοποθετηθεί το Ευαγγέλιο. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο αποχωρών πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ, και η πρωθυπουργός Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, και οι πρέσβεις της Σλοβενίας, της Ουγγαρίας, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Ελλάδας και της Αυστρίας.
Μπροστά στο κτίριο της βουλής μαζεύτηκαν μερικές χιλιάδες άτομα, που χειροκρότησαν τον νέο πρόεδρο.
Μετά, ο Βούτσις και ο Νίκολιτς πήγαν στην Προεδρία και έγινε η τελετή παράδοσης παραλαβής.
Στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία ο Βούτσιτς είπε ότι «αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για τους πολίτες της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας» και η πρωθυπουργός της Σερπσκα Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, είπε ότι είναι ,«ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε ότι στις κατευθύνσεις της δράσης του Σέρβου πρόεδρου κατά τη διάρκεια της θητείας του η Σερβική Δημοκρατία αναφέρθηκε σαφώς ».
Στην Πρίστινα ο Σλάβκο Σίμιτς, ο αρχηγός της Σερβικής Λίστας, συνεχάρη τον Βούτσιτς με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του και τόνισε ότι , «με την εκλογή του Βούτσιτς στην Προεδρία της Δημοκρατίας της Σερβίας, ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας θα συνεχιστεί σε υψηλό επίπεδο και σύντομα μαζί θα ιδρύσουμε την Ένωση των Σερβικών Δήμων».
Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι η πρώτη του επίσκεψη ως Πρόεδρος στο Εξωτερικό θα γίνει αύριο στη Σλοβενία για να παραστεί στη διάσκεψη κορυφής των ηγετών της Περιοχής στο Κράνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου