Ιουνίου 25, 2017

Η 25 Ιουνίου στην Ιστορία

1183. Η ειρήνη της Κωνσταντίας. Μετά την ήττα στη μάχη του Λεγκνάνο (1176) ο Γερμανός Αυτοκράτορας Φρειδερίκος Α΄ Μπαρμπαρόσα αναγνώρισε τη Λίγκα της Λομβαρδίας και παραχώρησε κυριαρχικά δικαιώματα στις ιταλικές κοινότητες που τις καθιστούσε πραγματικές πόλεις-κράτη.

1645. Κατά τη διάρκεια του Κρητικού Πολέμου , έγινε η απόβαση του οθωμανικού στρατού , στα δυτικά των Χανίων.

1741. Η Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας στέφτηκε και Βασίλισσα της Ουγγαρίας.

1789. 47 αντιπρόσωποι της αριστοκρατίας εντάχθηκαν στην εθνοσυνέλευση καθώς και η Συνέλευση του Παρισιού.

1791. Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος μετά την σύλληψη του στην Βαρέν μεταφέρθηκε ξανά στο Παρίσι.

1794. Ο στρατηγός Ζαν-Μπατίστ Ζουρντάν συνοδευόμενος από το μέλους της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας, Λουί ντε Σαιν Ζυστ, εισηλθε στην πόλη του Σαρλερουά. Στο Παρίσι εμφανίστηκαν έντονες διαφωνίες στην Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας. Αντιδρώντας στην επανάσταση στη Γαλλία, η Αικατερίνη Β' απαγόρευσε την πώληση Γαλλικών προϊόντων στη Ρωσία.

1801. Ο Γαλλικός Στρατός στο Κάιρο παραδόθηκε στους Τούρκους.

1807. Στις 13 / 25 Ιουνίου συναντήθηκαν στη μέση του ποταμού Νιέμαν σε μια πλωτή ξύλινη εξέδρα ο τσάρος Αλέξανδρος και ο Ναπολεών της Γαλλίας και συνομίλησαν στα γαλλικά χωρίς τους υπουργούς τους.
1866. Κατά τον τρίτο ιταλικό πόλεμο της ανεξαρτησίας, έγινε η μάχη του Πόντε Καφφάρο , στα σύνορα με την Αυστρουγγαρία, κατά την οποία οι Γκαριβαλδίνοι νίκησαν τους αυστριακούς.

1872. Οι Ιησουίτες εκδιώχθηκαν από τη Γερμανία.

1893. Στις 25 Ιουνίου/7 Ιουλίου εγκαινιάστηκε από τον Χαριλάο Τρικούπη η διώρυγα της Κορίνθου που κατασκεύασε ο Ούγγρος μηχανικός Στέφανος Τιρ.

1894. Πέθανε στο νοσοκομείο της Λυών ο πρόεδρος της Γαλλίας Σαντί Καρνό που τον είχε μαχαιρώσει την προηγουμένη ο Ιταλός αναρχικός Τζερόνιμο Καζέριο.

1912. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Στοκχόλμη ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κέρδισε το Χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς με επίδοση 3.37μ. Τρομοκρατική επίθεση του ΒΜΡΟ , με παγιδευμένο γαϊδούρι στο Κότσανι. Σκοτωθηκαν 9 άτομα.

1913. Ενώ οι Βούλαροι προσπαθούσαν να ανασυνταχθούν τα Ελληνικά τμήματα προσέγγιζαν τους πρόποδες της οροσειράς της Κερκίνης, από τα νοτιοδυτικά. Μέχρι το πρωινό της 25ης Ιουνίου, τα Ελληνικά τμήματα είχαν προωθηθεί στο χωριό Μανδράκι, εκδιώκοντας τον εχθρό από τα άνω Πορόια και το πέρασμα «Σιδερά Πύλη» στο Μπέλες. Εξαιτίας της Ελληνικής προέλασης, ο στρατηγός Σαράφωφ εγκατέλειψε τα Άνω Πορόϊα και μετέφερε την έδρα του στο Νέο Πετρίτσι. Δολοφονήθηκε στο Σιδηρόκαστρο των Σερρών από Βούλγαρους ο μητροπολίτης Μελενίκου και Σιδηροκάστρου Κωνσταντίνος Ασημιάδης.

1920. Στη Μικρά Ασία, Τυο πρωϊ της 25ης Ιουνίου/8 Ιουλίου η Ταξιαρχία Ιππικού συγκρούστηκε με τις δυνάμεις του Κεμάλ και τμήματά της που μάχονταν πεζή προσπάθησαν να διασπάσουν την τουρκική αμυντική τοποθεσία Μιναρελή-Μισίκιοϊ. Από το μεσημέρι άρχισαν να καταφθάνουν οι δυνάμεις της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, της οποίας το πυροβολικό έβαλλε εναντίον των τουρκικών θέσεων. Κάτω από την πίεση των ελληνικών δυνάμεων, οι Τούρκοι ανατράπηκαν και αποχώρησαν εσπευσμένα προς την Προύσα. Η Ταξιαρχία Πεζικού τους καταδίωξε και στις 14:00 εισήλθε στην πόλη, από όπου συνέχισε την καταδίωξη προς το Κεστέλ, σε βάθος δεκαπέντε χιλιομέτρων. Η Μεραρχία Αρχιπελάγους κινήθηκε προς την Προύσα σε τρεις φάλαγγες, κατέβαλε την ασθενή τουρκική αντίσταση και προωθήθηκε πέρα από τη γραμμή Κεστέλ-Κορού.Ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, μόλις πληροφορήθηκε την κατάληψη της Προύσας επετίμησε το Γενικό Στρατηγείο, που ενήργησε κατ’όπιν συνεννόησης με τους Αγγλους, και επειδή δεν είχε ενημερωθεί για να εγκρίνει την επιχείρηση .Οι Κεμαλικοί ανασυντάχθηκαν στη γραμμή Προύσας-Αφιόν Καραχισάρ.

1925. Στην Ελλάδα, εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα των Δημοκρατικών Ταγμάτων, υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο που ανέτρεψε αναίμακτα την κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου-Κονδύλη.

1942. Η Βρετανική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε τη Βρέμη.

1943. Το ΕΑΜ έκανε Γενική απεργία στην κατεχόμενη Αθήνα και διαδήλωση στην ως διαμαρτυρία για τις 106 εκτελέσεις στις 6 Ιούνη 1943 από τους Ιταλούς στο Κούρνοβο Φθιώτιδας ,(σημερινό Τρίλοφο), με σύνθημα «όχι άλλες εκτελέσεις». Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής σκοτώθηκαν 40 ακόμα.

1950. Ο στρατός της Βόρειας Κορέας υποστηριζόμενος από την Κίνα διέσχισε τη διαχωριστική γραμμή στον 38ο παράλληλο και εισέβαλε στη Νότια Κορέα .Το Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετά από έκτακτη σύγκληση εξέδωσε το ψήφισμα 82 με το οποίο καταδίκασε την επίθεση.

1955 .Με επιστολή του προς την Κεντρική Επιτροπή του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Νικίτα Χρουστσόφ απαίτησε από την Βουλγαρία να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τη Γιουγκοσλαβία.

1959 . Η Σοβιετική Ένωση πρότεινε τη δημιουργία αποπυρηνικοποιημένης Ζώνης στη Βαλκανική και στην Αδριατική..

1963. Απαλλάχθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο κατηγορούμενος για πλαστογραφία και απάτη για το μέγαρο Βούρου στο Σύνταγμα, ο Όθων Λέφας-Τετενές.

1967 . Χειροτονήθηκαν 8 νέοι μητροπολίτες, μεταξύ των οποίων και ο μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης.

1975. Μετά από πολλά χρόνια ένοπλου αγώνα η Μοζαμβίκη απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία, και ο ηγέτης του Μετώπου για την Απελευθέρωση της Μοζαμβίκης, Σαμόρα Ματσέλ εξελέγη Πρόεδρος. Η πορτογαλική Κατοχή κράτησε 477 χρόνια.

1979. Στο Βέλγιο απέτυχε επίθεση της ΡΑΦ κατά του διοικητή του ΝΑΤΟ Ντάγκλας Χέιγκ με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό.

1987. Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ ενέκρινε σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΣΣΔ.

1991. Το Κροατικό Κοινοβούλιο αποφάσισε την Κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας από τη Γιουγκοσλαβία. Διακήρυξη ανεξαρτησίας από τη Γιουγκοσλαβία έκανε και η Σλοβενία. Άρχισαν μάχες με τον Γιουγκοσλαβικό Στρατό που κράτησαν δέκα ημέρες στη Σλοβενία και περισσότερα από τέσσερα χρόνια στην Κροατία. Ο τελευταίος σοβιετικός στρατιώτης αποχώρησε από την Τσεχοσλοβακία.

1993. Η μισθοδοτούμενη από την Cia πράκτωρ Τανσού Τσιλέρ, έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου