Ιουνίου 23, 2017

Η 23η Ιουνίου στην Ιστορία

1565. Κατά την πολιορκία της Μάλτας, μετά από 28 ημέρες επιθέσεων το φρούριο Σαν Έλμο κατελήφθη από τους Τούρκους. Κανένας από τους ιππότες που το υπεράσπιζαν δεν επέζησε. Εννέα Μαλτέζοι υπερασπιστές επέζησαν που πέρασαν κολυμπώντας στο Φρούριο Σαν Άντζελο στην άλλη πλευρά του λιμανιού.

1758 . Κατά το Επταετή Πόλεμο οι βρετανικές δυνάμεις νικήσαν τους Γάλλους στο Κρέφελντ της Γερμανίας.

1785. Στο Μαυροβούνιο ο πασάς της Σκόδρας Μαχμούτ κατέλαβε την Τσετίνιε και κατέστρεψε το μοναστήρι, που χτίστηκε από τον Ιβάν Τσιρνόγεβιτς στα τέλη δέκατου πέμπτου αιώνα.

1789. Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος 16ος εμφανίστηκε μπροστά στους αντιπροσώπους των Γενικών Τάξεων και διέταξε κάθε τάξη να συνεδριάσει χωριστά. Οι αντιπρόσωποι έμειναν στις θέσεις τους και κήρυξαν τον εαυτό τους απαραβίαστο. Ο εκπρόσωπος της τρίτης τάξης, κόμης ντε Μιραμπό, δήλωσε: «Είμαστε εδώ με την ψήφο του λαού και δε θα φύγουμε παρά μόνο με τη βία».

1791. Ο Δούκας της Ορλεάνης έγινε δεκτός στους Ιακωβίνους.

1812. Κατά τον Αγγλοαμερικανικός πόλεμος του Ρότσιλντ για το δολάριο.
Η Μεγάλη Βρετανία ανακάλεσε τους περιορισμούς στο αμερικανικό εμπόριο.

1825. Στις 11/23 Ιουνίου ο Ιμπραήμ κατέλαβε και κατέστρεψε την Τρίπολη και την επομένη βάδισε κατά του Άργους και του Ναυπλίου, αλλά ο Δημήτριος Υψηλάντης τον σταμάτησε στους βάλτους των Μύλων (12 Ιουνίου 1825).


1866. Άρχισε ο τρίτος πόλεμος της Ιταλικής  ανεξαρτησίας.

1913. Αμέσως μετά τη νικηφόρο μάχη Κιλκίς-Λαχανά, ο αρχιστράτηγος Βασιλεύς Κωνσταντίνος διέταξε την ταχεία επέλαση των ελληνικών στρατευμάτων και κατάληψη της περιοχής της Δοϊράνης όπου είχαν αναπτυχθεί αμυντικά ,
με κέντρο το ύψωμα 420 οι Βούλκγαροι, και του όρους Κερκίνη (Μπέλες) .
Για την επίτευξη του παραπάνω στρατηγικού σκοπού, το ελληνικό στρατηγείο σχεδίασε δύο επιμέρους επιθέσεις. Αφενός την κατά μέτωπο προσβολή των βουλγαρικών θέσεων, την προσβολή και κατάληψη του βουλγαρικού κέντρου ανεφοδιασμού, στο σιδηροδρομικό σταθμό, καθώς και παράλληλη προέλαση προς Μπέλες. Την επιχείρηση ανέλαβαν η 3η, η 5η και η 10η Μεραρχίες.
Η 10η Μεραρχία επιτέθηκε τιο πρωί της 23ης Ιουνίου/6 Ιουλίου , κατά των υψωμάτων της διάβασης «Περάσματα», στα νοτιοδυτικά της Δοϊράνης αλλά τα τμήματα της δέχθηκαν σφοδρά πυρά πυροβολικού με αποτέλεσμα να καθηλωθούν. Σε αυτό συνέβαλλε η καθυστέρηση της 3ης Μεραρχίας, που έδωσε την ευκαιρία στο σύνολο των βουλγαρικών δυνάμεων να συγκεντρώσουν τα πυρά τους κατά της 10ης.
Στις 10.00 π.μ. ξεκίνησε η επίθεση της 3ης Μεραρχίας, και ύστερα από σύντομο, αλλά και σφοδρό αγώνα, τα ελληνικά τμήματα κατάφεραν να απελευθερώσουν την πόλη της Δοϊράνης (Πολυανή).
Οι Βούλγαροι συμπτήχθηκαν άτακτα προς βορρά, και απήγαγαν ως ομήρους τον Μητροπολίτη Πολυανής Φώτιο και 30 προκρίτους της πόλης ενω έκαψαν τη μητρόπολη Πολυανής.
Η 3η Μεραρχίας συνέχισε την καταδίωξη και το ίδιο βράδυ κατέλαβε τα υψώματα βόρεια της Δοϊράνης.. Μετά τη χάραξη των ελληνο-βουλγαρικών συνόρων, το βορειοδυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου Δοϊράνης μαζί με την ομώνυμη πόλη, (Παλαιά) Δοϊράνη ή Πολυανή, πέρασε στη Βουλγαρική πλευρά και οι κάτοικοί της κατέφυγαν στη Νέα Δοϊράνη Κιλκίς και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Οι συνολικές απώλειες της ελληνικής πλευράς στη μάχη της Δοϊράνης ανήλθαν για την 3η Μεραρχία σε 146 νεκρούς και τραυματίες και για την 10η Μεραρχία σε 106 νεκρούς και 755 τραυματίες.

1940 .Ο Αδόλφος Χίτλερ πραγματοποίησε τρίωρη περιήγηση στο Παρίσι μαζί με τον Άλμπερτ Σπέερ και τον γλύπτη Άρνο Μπρέκερ στη μοναδική του επίσκεψη στην πόλη.
1943. Το 5/42 του Δ.Ψαρρού που ήταν στρατοπεδευμένο στην ταράτσα της Γκιώνας μετά από ολοήμερη μάχη απέκρουσε την επίθεση 800 ανδρών του ΕΛΑΣ που διοικούσαν ο Φοίβος Γρηγοριάδης, Δημήτριος Δημητρίου («Νικηφόρος») και ο Γεώργιος Κατσίμπας. Οι απώλειες του 5/42 ήταν 3 νεκροί και 5 τραυματίες. Ο ήρως του αλβανικού Ανθυποσμηναγός ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ που τραυματίστηκε συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Ελασίτες και τον εκτέλεσαν. Την ίδια ημέρα στην Αθήνα το ΕΑΜ έκανε απεργία των ΕΑΜιτών αστυνομικών.

1948. Το Δυτικό Βερολίνο κυκλοφόρησε προσωρινά δικό του νόμισμα.

1955. Στην Κύπρο έγιναν οι πρώτες καταδρομικές επιχειρήσεις της ΕΟΚΑ στους αστυνομικούς σταθμούς Αμιάντου, Κερύνειας και Λαπήθου.

1956 .Ο συνταγματάρχης Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ εξελέγη πρόεδρος της Αιγύπτου.

1960. Ο Πατρίς Λουμούμπα έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Κονγκό. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ενέκρινε το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη του κινηματογράφου στην Ελλάδα

1961. Τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Ανταρκτικής, η οποία απαγορεύει τη στρατιωτική δραστηριότητα εκεί.

1963. Στο Άγιο Όρος άρχισαν οι επίσημες εκδηλώσεις για τη χιλιετηρίδα της Αθωνικής Πολιτείας, παρουσία του οικουμενικού Πατριάρχη, του βασιλιά Παύλου και των προκαθήμενων των ορθόδοξων Εκκλησιών της Βαλκανικής.

2016. Στη Μ.Βρετανία εγινε το δημοψήφισμα για την εξοδο από την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου