Ιουνίου 12, 2017

Η 13η Ιουνίου στην Ιστορία

313. Αναρτήθηκε από τον Λικίνιο στη Νικομήδεια το Διάταγμα της ανεξιθρησκίας που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο του 313 με τον Κωνσταντίνο Α΄ στο Μιλάνο.

1283. Υπογράφηκε η «ειρήνη του Ρόστοκ» ανάμεσα στις χανσεατικές πόλεις Λίμπεκ, Ρόστοκ, Βίσμαρ, Στράλσουν, Γκράιφσβαλντ, Άνκλαμ ,Ντέμιν, με τον Δούκα της Σαξονίας και Πομερανίας τους πρίγκιπες του Ρίγκεν, το Τάγμα Ιπποτών του Ρόστοκ και τους άρχοντες του Σβέριν και του Ντανενμπεργκ. Τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύτηκαν να αποκηρύξει τη βία για δέκα χρόνια, και να σέβονται τις τελωνειακές και εμπορικές ελευθερίες.

1381. Οι εξαγριωμένοι αγρότες από το Κεντ, το Νόρφολκ, το Σάφολκ και το Κέιμπριτζ που απέρριψαν τις προτάσεις της αντιπροσωπείας του Ριχάρδου στη συνάντηση του Μπλάκχιθ, εισήλθαν Λονδίνο, και ενωμένοι με τον τοπικό όχλο, επιτέθηκαν και κατέλαβαν τις φυλακές, έκαψαν το ανάκτορο Σαβάι , έβαλαν φωτιά στο Κέντρο του Λονδίνου και σκότωσαν όποιον νόμιζαν ότι συνδεόταν με τη βασιλική κυβέρνηση.

1611. Κατά τον Πολωνο-Ρωσικό πόλεμο μετά από μακρά πολιορκία το Σμολένσκ παραδόθηκε στους Πολωνούς.

1665. Κατά τον ήττα δεύτερο Αγγλοολλανδικό πόλεμο οι Άγγλοι νίκησαν τους Ολλανδούς στην ναυμαχία του Λόβεσοφτ.

1839. Ο Σέρβος πρίγκιπας Μίλος Ομπρένοβιτς λόγω εσωτερικών πολιτικών ταραχών, παραιτήθηκε του σερβικού θρόνου υπέρ του πρωτότοκου γιου του Μίλαν.

1860. Ιδρύθηκε η κρατική τράπεζα της Ρωσίας.

1878 . Άρχισε υπό την προεδρία του καγκελάριου Οτο φον Μπίσμαρκ το Συνέδριο του Βερολίνου που συγκλήθηκε για την ανατροπή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου που είχε συνομολογηθεί τρεις μήνες πριν (3 Μαρτίου 1878), και το οποίο διήρκεσε 30 ημέρες. (13 Ιουνίου - 13 Ιουλίου 1878 ). Στο συνέδριο μετείχαν οι πληρεξούσιοι της Αγγλίας, της Αυστροουγγαρίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Οθωμανικής και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (κατ΄ αλφαβητική σειρά).


1886. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β´ της Βαυαρίας τρείς μέρες μετά την καθαίρεση του λόγω «παράνοιας» βρέθηκε νεκρός στις 23:00 της 13ης Ιουνίου στη λίμνη Στάρνμπεργκερ νότια του Μονάχου υπό μυστηριώδεις συνθήκες.
Ο Λουδοβίκος είχε μεταφερθεί την προηγουμένη στο Κάστρο Μπεργκ δίπλα στη λίμνη Στάρνμπεργκερ, υπό τη συνοδεία του ιατρού φον Γκούντεν. Γύρω στις εφτά παρά τέταρτο το απόγευμα, της 13ης Ιουνίου, ο Λουδοβίκος Β΄ ζήτησε από τον φον Γκούντεν να τον συνοδεύσει για μια βόλτα στις όχθες της λίμνης. Υποτίθεται ότι θα επέστρεφαν στις οκτώ, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Μετά από αγωνιώδεις έρευνες τα πτώματα των δύο ανδρών βρέθηκαν περίπου στις έντεκα το βράδυ στα νερά της λίμνης, μόλις λίγα μέτρα το ένα από το άλλο.Δύο αστυνομικοί που περιπολούσαν , ισχυρίστηκαν πως ούτε άκουσαν ούτε είδαν τίποτε ύποπτο.Το ρολόι του βασιλιά είχε σταματήσει στις εφτά, το οποίο μαζί με την ακαμψία των μελών του, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι εκείνη την ώρα πέθανε. Αντιθέτως το ρολόι του φον Γκούντεν είχε σταματήσει λίγο μετά τις οχτώ. Δεν υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες και άρα το πιθανότερο είναι ότι δε θα γίνει ποτέ γνωστό τι ακριβώς συνέβη. Επίσημα ο Λουδοβίκος Β΄ αυτοκτόνησε με πνιγμό, αλλά κάτι τέτοιο αμφισβητείται έντονα, εφόσον μάλιστα δε βρέθηκε νερό στους πνεύμονές του. Επιπλέον η θεωρία αυτοκτονίας του Λουδοβίκου δεν εξηγεί το θάνατο του φον Γκούντεν που βρέθηκε στραγγαλισμένος και υπήρχαν ίχνη πάλης.Σύμφωνα με μια διαδεδομένη θεωρία, ο βασιλιάς δολοφονήθηκε και μάλιστα με πυροβολισμό.

1905 .Στις 31 Μαϊου/13 Ιουνίου δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, από τον χαρτοπαίκτη και λεσχειάρχη Αντώνη Κωσταγερακάρη. Αιτία, η απόφαση του Δηλιγιάννη να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες.

1917 . Η πιο θανατηφόρα γερμανική αεροπορική επιδρομή στο Λονδίνο. Δεκατέσσερα γερμανικά βομβαρδιστικά «Gotha G.IV» βομβάρδισαν το Λονδίνο. Σκοτώθηκαν 162 άτομα, και 432 τραυματίστηκαν.

1918. Εκτελέστηκε από τους Μπολσεβίκους σε δάσος στην Περμ, ο ασελφός του τσάρου Νικολάου Δούκας ΜΙΧΑΗΛ Αλεξάντροβιτς Ρομάνοφ.

1920. Δολοφονήθηκε στο Παρίσι ο Αλβανός Εσαντ Πασά Τοπτανί. Τάφηκε στο σερβικό στρατιωτικό νεκροταφείο στη Γαλλία, επειδή κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία είχε την εξουσία στην Αλβανία ήταν φίλος και σύμμαχος του Βασιλείου της Σερβίας και του σερβικού λαού.

1934. Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Μπενίτο Μουσολίνι συναντήθηκαν στη Βενετία. Ο Μουσολίνι περιέγραψε αργότερα τον Αδόλφο γερμανικό ως «μια αστεία μικρή μαϊμού».

1944. Οι γερμανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση κατά των Αμερικανών στη Νορμανδία και δυτικά της Καέν έστησαν ενέδρα στη βρετανική 7η θωρακισμένη μεραρχία. Την ίδια ήμερα οι 11 πρώτες V1 έπεσαν στην Αγγλία. Μόνο τέσσερεις πέτυχαν τους στόχους τους.

1952. Σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη κατάρριψαν δυο σουηδικά στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα. Το πρώτο ήταν ένα Douglas DC-3, που υπέκλεπτε σήματα ραντάρ και επικοινωνίες. Κανεις από τα 8 μελη του πληρώματος δεν σώθηκε. Το δεύτερο ήταν μια Ντακότα που αναζητούσε το χαμένο DC-3. Η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή.

1953. Πραξικόπημα στην Κολομβία.

1956 .Τα τελευταία βρετανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την βάση τους στην Διώρυγα του Σουέζ, που βρισκόταν υπό αγγλική Κατοχή 74 χρόνια. Τη Διαχείριση του καναλιού ανέλαβε ο Νάσερ.

1977. Στην Τουρκία παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δόθηκε στον Μπουλέντ Ετσεβίτ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

1990. Στο Βερολίνο άρχισε η επίσημη κατεδάφιση του τείχους του Αίσχους από τον τομέα Βερολίνου της Μπερνάουερ Στράσε.(Bernauer Strasse). Στο Βουκουρέστι, η αστυνομία διέλυσε το συλλαλητήριο των ανθρακωρύχων και των φοιτητών στην πλατεία Πανεπιστημίου . Στο Βελιγράδι, στην πλατεία Δημοκρατίας η αντιπολίτευση πραγματοποίησε την πρώτη (αναιμική) συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον δημοφιλή Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

1993. O Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ μετά την εκλογή του στην προεδρία όρισε ως πρόεδρο του Κόμματος του Ορθού Δρόμου την πράκτορα της Cia Τανσού Τσιλέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου