Μαΐου 10, 2017

Μαυροβούνιo: Ο Ντούσκο πήγε για μαλλί αλλά δεν πήρε επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον, είχε συνάντηση με τον αμερικανό υπουργός εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον,με τον οποίο όπως είπε, «μίλησε για την ρωσική παρουσία στα Βαλκάνια, που ενθαρρύνει τον εθνικισμό και τις καταστροφικές δυνάμεις στην περιοχή που έχουν στόχο τη διακοπή της Ευρωπαϊκής και Ευρω-Ατλαντικής προοπτικής του Μαυροβούνιου και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων».
Ο Μάρκοβιτς είπε ακόμα ότι του δόθηκε , «μια μοναδική ευκαιρία» να θίξει όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Μαυροβουνίου και ΗΠΑ, καθώς, «και τα θέματα που σχετίζονται με τα δυτικά Βαλκάνια», καθώς επίσης τα «σύνθετα ζητήματα που αφορούν την ειρήνη στα Βαλκάνια». «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι σχέσεις μεταξύ του Μαυροβουνίου και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ήταν υψηλό επίπεδο, όπως φάνηκε ιδιαίτερα με την ταχεία επικύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ από τη Γερουσίας των ΗΠΑ και την υπογραφή του αμέσως μετά από τον πρόεδρο Τραμπ», είπε ο Μάρκοβιτς.
Ο κ. Μάρκοβιτς είπε ότι «συμφώνησε με τον Τίλερσον», ότι το Μαυροβούνιο έδωσε «μια πολύ ισχυρή και σοβαρή απάντηση στην απειλή που προέρχονταν από τη Ρωσία», και ότι θα αναζητήσει τρόπους στο εξής για να επαναφέρει τις σχέσεις με τη Ρωσία σε ένα «αποδεκτό και ορθολογικό επίπεδο». Ο κ. Μάρκοβιτς είπε ακόμα ότι μίλησε για τις αμερικανικές επενδύσεις, «που θα έρθουν στο Μαυροβούνιο», αλλά πρόσθεσε ότι ,«προϋπόθεση για αυτό είναι η ενίσχυση του Κράτους Δικαίου».
«Το Μαυροβούνιο κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ στις 5 Ιουνίου και έχουμε ανοίξει 26 κεφάλαια διαπραγμάτευσης με την ΕΕ», κατέληξε ο Μάρκοβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου