Μαΐου 04, 2017

Κοσσυφοπέδιο: Οι Σέρβοι φταίνε και για τη Μεγάλη Αλβανία

«Το ψευδοκράτος του Κοσσόβου είναι η κύρια πηγή περιφερειακής αστάθειας και η τυφλή συμμόρφωση στις μεγαλοιδεατικές αλβανικές επιδιώξεις οδηγεί σε διάδοση των εθνοτικών εντάσεων και την αύξηση των πιθανοτήτων βίαιων συγκρούσεων στα Βαλκάνια, δήλωσε χθες το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Στο Βελιγράδι , ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε ότι κανείς Σέρβος δεν πρέπει να φοβάται από τη συζήτηση για τη «μεγάλη Αλβανία»,που στοχεύει στην αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας. Η καθηγήτρια των διεθνών σχέσεων του Πανεπιστήμιου της Μόσχας N.Πονομάρεβα,που βρίσκεται στο Βελιγράδι δήλωσε στην Σερβική Τηλεόραση ότι « η Δύση τρομάζει τους πάντες με τη «Μεγάλη Σερβία» αλλά στην πραγματικότητα εργάζεται για τη δημιουργία μιας «μεγάλης Αλβανίας» .

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι «ποτέ δεν ανέφερε», τη Μεγάλη Αλβανία στις ομιλίες του, και ότι « το Βελιγράδι χρησιμοποιεί τον όρο «Μεγάλη Αλβανία» για να νομιμοποιήσει τα σχέδια του για τη «Μεγάλη Σερβία»» ,που παράλληλα, «επιτρέπει σε άλλες χώρες με άλλες ατζέντες, (βλ.Ρωσία), για να επεκτείνουν την επιρροή τους στη Βαλκανική». «Θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα, και για αυτό θέλουμε ταχύτερη ένταξη στις ευρω-ατλαντικές δομές», διακήρυξε ο Θάτσι.
Ο Θάτσι είπε ακόμα ότι, «η έλλειψη ηγεσίας και οράματος στις Βρυξέλλες ανοίγει το δρόμο για άλλες ιδεολογίες και επιρροές στην περιοχή , όπως ο εθνικισμός, ο εξτρεμισμός και η πολιτική ριζοσπαστικοποίηση».

Από τις Βρυξέλλες, επειδή τους λείπει και η «ηγεσία» και το όραμα», πιέζουν για την οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο και την εφαρμογή των συμφωνιών με τη Σερβία.

Η Υπάτη εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι μετά τις συνομιλίες με τον υπουργό εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ενβέρ Χοτζάι στις Βρυξέλλες , με τον οποίο συζήτησε για « τις εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ-Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ότι , «η εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι ζωτικής σημασίας, για το Κοσσυφοπέδιο».
Η κ. Μογκερίνι μίλησε για «την συνέχιση του διαλόγου με το Βελιγράδι» , για την «προώθηση της συμφιλίωσης και την περιφερειακή συνεργασία στα δυτικά Βαλκάνια», και τις μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία και για την εδραίωση του Κράτους Δικαίου.
Ο κ. Χοτζάι είπε ότι το Κόσοβο σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας και πρόσθεσε: «Θέλουμε να δούμε τη Σερβία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη πΓΔΜ και το Μαυροβούνιο στην ΕΕ, αλλά πιστεύουμε ότι εμείς πρέπει να ανταμειφτούμε με τον ίδιο τρόπο με τους ομολόγους μας στο Βελιγράδι για τη δουλειά που κάνουμε στο σπίτι μας ως μέρος του διαλόγου».

Στην Πρίστινα, ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου Τζαβίτ Χαλίτι που προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα (PDK), δήλωσε, ότι η κυβέρνηση και όχι το προεδρειο της Βουλής, θα αποφασίσει σχετικά με το πότε θα υποβληθεί η συμφωνία της οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο , για κύρωση στη Βουλή. «Όλα εξαρτώνται από την κυβέρνηση», είπε ο Χαλίτι, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρωτοβουλία βουλευτών από την Δημοκρατική Λίγκα (LDK) για να επισυνάψουν ένα παράρτημα στην συνοριακή συμφωνία που προβλέπει την δυνατότητα αναθεώρησης της μετά από ένα χρόνο, είπε ότι το παράρτημα, για να επισυναφθεί θα πρέπει να υποβληθεί από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του LDK, Ισμέτ Μπεκίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου