Μαΐου 12, 2017

Αλβανία: Στις Βρυξέλλες ψηφίζουν Ράμα

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή προς στους πολίτες της Αλβανίας, σχετικά με την πολιτική κρίση στη χώρα τους και τις εκλογές της 18ης Ιουνίου.
Ο Χαν αποκήρυξε το Δημοκρατικό Κόμμα λέγοντας: «Ακούσαμε με προσοχή τις ανησυχίες και τις προσδοκίες από όλες τις πλευρές, και προσπαθήσαμε να διευκολύνουμε τη λύση της συνεχιζόμενης κρίσης, με την ελπίδα ότι τα κόμματα και οι ηγέτες θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για να βρουν μια κοινή λύση. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη. Έτσι, σήμερα, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η εκλογική διαδικασία για τις γενικές εκλογές στις 18 Ιουνίου έχει τεθεί σε κίνηση. Οι εκλογές θα λάβουν χώρα χωρίς τη συμμετοχή των κύριων κομμάτων της αντιπολίτευσης».
Στη συνέχεια ο κ. Χαν υποστήριξε πλήρως τον κ. Ράμα: «Οι Αλβανοί ζητούν και δικαιούνται εκλογές. Η δημοκρατική διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί, ακόμα και αν κάποιοι αποφασίσουν να μείνουν πίσω. Η δημοκρατία και τα δημοκρατικά πρότυπα δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από όσους μποϊκοτάρουν τους θεσμούς και τις δημοκρατικές εκλογές. Οι εκλογές θα αξιολογηθούν αυτοτελώς, με βάση τα διεθνή πρότυπα», έγραψε.
Ο κ. Χαν πήγε και ένα βήμα παρακάτω καταδικάζοντας την αντίδραση του Δημοκρατικού Κόμματος. «Ως εκ τούτου, επιτρέψτε μου να είναι σαφής σε ένα πράγμα: Καταδικάζω απερίφραστα ανακοινώσεις που καλούν σε «δράσεις» που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το δικαίωμα του κάθε πολίτη να ψηφίσει .Τέτοιου είδους «δράσεις» δεν είναι συμβατές με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, επιτρέψτε μου να πω ένα πράγμα. Το γεγονός ότι οι επαναληπτικές εκλογές στην Καβάγια δεν έγιναν δεν είναι νίκη για καθένα. Είναι μια σαφής ήττα για τη δημοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου