Μαΐου 30, 2017

Κοσσυφοπέδιο: Εκλογές με τα «υψηλότερα (αλβανικά) πρότυπα»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, συναντήθηκε με την επικεφαλής της EULEX, κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, με την οποία συζήτησε για τη συνεργασία μεταξύ όλων των μηχανισμών ασφάλειας κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.
Ο Πρόεδρος Θάτσι δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο , «έχει χτίσει μια παράδοση ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών εκλογών» και ότι αναμένει , «και οι φετινές εκλογές να διεξαχθούν στο ίδιο πνεύμα. «Όλοι όσοι αγαπούν το Κοσσυφοπέδιο, θέλουν μια ειρηνική και επιτυχημένη εκλογική διαδικασία», δήλωσε ο Πρόεδρος Θάτσι, που κάλεσε όλες τις πλευρές «να δεσμευτούν για μια δίκαιη, ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία».
Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η προθεσμία για την δήλωση παρατηρητών για τις εκλογές της 11ης Ιουνίου λήγει στις 4η Ιουνίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη διαπιστεύσει περίπου 100 παρατηρητές.
Στην προεκλογική εκστρατεία ο Χαραντινάι «ενημερώθηκε»από την Ένωση Εργοδοτών σχετικά με τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ο εταίρος του Κάντρι Βέσελι είπε ορι «οι Γυναίκες καιη Νεολαία θα δώσουν τη νίκη στον Συνασπισμό».
Ο υποψήφιος για πρωθυπουργός του συνασπισμού LDK-AKR Αβντουλάχ Χότι, επισκέφτηκε το ορυχείο της «Τρέπτσα», και δήλωσε ότι «το διέσωσε από την πτώχευση και την εκκαθάριση», και υποσχέθηκε ότι ως πρωθυπουργός, μετά την 11η Ιουνίου, «θα ξεκινήσει να εργάζεται μαζί με τους εργαζόμενους για την ανάπτυξη της «Τρέπτσα» και ότι θα φέρει «ξένες επενδύσεις» .«Ειμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε την «Τρέπτσα». Έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη σκοπιμότητας και θα ανοίξουμε νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη με την προσαρμογή στις συνθήκες της αγοράς», δήλωσε ο Χότι.
Στο εσωτερικό μέτωπο του LDK, πολλαπλασιάζονται οι «ρωγμές», μετά τον αποκλεισμό από τις λίστες των κομματικών στελεχών που στο παρελθόν τόλμησαν να αντιταχθούν και να επικρίνουν τον αρχηγό του LDK Ισα Μουσταφά.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της «Αυτοδιάθεσης» Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης του θα είναι η ακύρωση της Συμφωνίας τω Βρυξελλών για τη συγκρότηση της Ένωσης των Σερβικών Δήμων , η ψήφιση του νόμου «περί δημοψηφισμάτων» και ένας νόμος «κατά της Μαφίας».Ο Κούρτι είπε ότι η ακύρωση της Συμφωνίας τω Βρυξελλών για τη συγκρότηση της Ένωσης των Σερβικών Δήμων θα είναι «πολύ εύκολη», γιατί θα ζητηθεί η ακύρωση της από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ο διευθυντής του γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, της Σερβικής κυβέρνησης Μάρκο Τζιούριτς, τόνισε ότι «το μεγαλύτερο επίτευγμα του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες κατα τα τελευταία χρόνια είναι η διατήρηση ειρήνης και η συνειδητοποίηση ότι τα προβλήματα στην νότια σερβική επαρχία δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω της βίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου