Μαΐου 08, 2017

Σερβία:Το νον-πέιπερ προς τους Ευρωπαίους

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, της Σερβίας Βέλικο Οντάλοβιτς, δήλωσε το Σάββατο, ότι « η Δύση θα πρέπει να σταματήσει την επικίνδυνη ρητορική των Αλβανών που ζητούν νέες συγκρούσεις».
Η εφημερίδα «Večernje Νovosti» αποκάλυψε ότι κατά τη συνάντηση της υπουργού για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση Γιαντράνκας Γιοκσίμοβιτς και του επικεφαλής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Μάρκο Τζούριτς με τους πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ τους επιδόθηκε ένα «non paper» που διατύπωνε τέσσερα αιτήματα.
Το Βελιγράδι ζήτησε από τον διεθνή παράγοντα να καταδικάσει την επιθετική ρητορική που οδηγεί τα δυτικά Βαλκάνια σε νέες συγκρούσεις και διαιρέσεις και απαίτησε τη συνέχιση του διάλογου Βελιγραδίου-Πρίστινας, μια ισορροπημένη και ειρηνική πολιτική λύση της κρίσης στην Μακεδονία, και σεβασμό των διεθνών κανόνων σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των διεθνώς αναγνωρισμένων Κρατών.
Η κ. Γιοκσίμοβιτς εν συνεχεία διευκρίνισε ότι «το έγγραφο που διένειμε στους πρέσβεις με τη μορφή του non paper ήταν ένα ανεπίσημο έγγραφο που δεν διατύπωνε απαιτήσεις, αλλά διευκρίνιζε τις θέσεις της Σερβίας σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και τις προσδοκίες της Σερβίας για την περαιτέρω δέσμευσή της ΕΕ για την , «σταθεροποίηση της περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου