Μαΐου 02, 2017

Δελτίο Βαλκανικών Θεμάτων

Στον Ι.Ν. της Θεοτόκου στην Γκραντίσκα πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο για τους 283 Σέρβους που σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν, την 1η Μάιου 1995 όταν οι Κροάτες εξαπέλυσαν την επιχείρηση «Αστραπή» για την κατάληψη του σερβικού θύλακα του Πάκρατς στη Δυτική Σλαβονία, ενώ το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε ταυτόχρονα τους σερβοβόσνιους και κατεστρεφε τα συστήματα επικοινωνιών του Γιουγκοσλαβικού Στρατού. Τότε 30.000 Σέρβοι εγκατέλειψαν την περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Σέρβικης Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο προς τιμήν των Σέρβων θυμάτων της Δυτικής Σλαβονίας .
Για την 22η επέτειο από τις δολοφονίες και το διωγμό των Σέρβων στη Δυτική Σλαβονία έγινε μνημόσυνο και στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο Βελιγράδι , μετά το οποίο κατατεθήκαν στεφάνια στο μνημείο των Σέρβων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Τάς Μαιντάν.
Οι ενώσεις των οικογενειών των αγνοουμένων και δολοφονηθέντων ζήτησαν και πάλι από τις Κροατικές αρχές τη δίωξη των υπευθύνων για τα εγκλημάτων εναντίον αθώων Σέρβων πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου