Μαΐου 15, 2017

πΓΔΜ-BJRM: Ο λαός μίλησε

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του (επιδοτούμενου από την Ανοιχτή Κοινωνία) Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου, (IRI), που έγινε στα Σκόπια με προσωπικές συνεντεύξεις με δείγμα 1.108 πολιτών στο διάστημα 4-12 Μάρτιου αλλά ανακοινώθηκε μόλις χθες, το VMRO-DPMNE προηγείται της SDSM κατά 12%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του «IRI», στο ερώτημα, αν ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ πρέπει να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το 58% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά.
Το 22% αρνητικά .
Το 17% μπέρδεψε την πλατφόρμα των Τιράνων και το 10% απάντησε δεν ξέρω δεν απαντώ. 44% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα πρέπει να γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, το 41% δεν θέλει εκλογές , και το 15% είναι «κυανόκρανοι».

Στο ερώτημα εάν θα πάνε να ψηφίσουν στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, το 61% διάλεξε το «πολύ πρόθυμοι», το 21% το «πρόθυμοι» και μόνο 5% είπαν ότι θα κάνουν αποχή. Από το 82% , των αποφασισμένων το 34% , ( 28% του συνόλου δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν τους δημάρχους του VMRO-DPMNE, και 19%, (16% του συνόλους τους υποψηφίους της SDSM. Μεταξύ των Αλβανών το DUI είναι στο 8% και η «Μπέσα» στο 7% . Τα άλλα δυο αλβανικά κόμματα μοιράζονται το 4%.Αλλά συνολικά οι αλβανοί είναι κάτω από 20%. (19%).

Το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πΓΔΜ σύμφωνα με το δείγμα του Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου είναι «η τρέχουσα πολιτική κρίση». Έτσι αισθάνεται το 45%. Το 37% πάνω από την κρίση έβαλε την ανεργία, το 23% την «κακή ποιότητα ζωής», το 18% την «οικονομική κρίση», το 7% έχει πολωθεί με την πλατφόρμα των Αλβανών και το 6% θεωρεί ως μείζον τις σχέσεις των δυο εθνικών κοινοτήτων.

Στη «Συντονιστική» συνάντηση στο γραφείο του «Παράτυπου» στην οποία μετείχαν οι εκπρόσωποι της SDSM και των τεσσάρψν αλβανικών κομμάτων συμφωνήθηκε να γίννουν δημοτοκές εκλογές τον Οκτώβριο και μέχρι τότε να τροποποιηθεί νόμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να παραταθεί η λειτουργία των σημερινών δημοτικών αρχών.
Ο Πρόεδρος Ταλάτ Τζαφέρι τόνισε ότι για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου, είναι απαραίτητο να τηρείται ο Κανονισμός του Κοινοβουλίου και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, να τον ενημερώσουν για το σχηματισμό πολιτικών ομάδων, «σύμφωνα με το άρθρο 33 του Κανονισμού».

Η ЅDЅM ανακοίνωσε ότι «αν είχε σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση , δεν θα υπήρχε λόγος αναβολής των δημοτικών εκλογών», και ότι «τα ανόητα μπλόκα του VMRO-DPMNE έχουν αφήσει τους πολίτες χωρίς δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, τους υπαλλήλους χωρίς μισθό , και τους πολίτες - χωρίς τις απαραίτητες δημοτικές υπηρεσίες».
Η ЅDЅM κάλεσε τον Νικόλα Γκρούεφσκι και το VMRO-DPMNE, «να σταματήσουν αμέσως να αποσταθεροποιούν τη Μακεδονία για προσωπικό όφελος και να επιτρέψουν την σύντομη μεταβίβαση της εξουσίας και την προκήρυξη της ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου