Μαΐου 08, 2017

Η 8η Μαΐου στην Ιστορία.

589 . Ο Βησιγότθος Βασιλιάς της Ισπανίας Ρεκαρέντ ο Α συγκάλεσε την «τρίτη σύνοδο» του Τολέδο.

1360. Κατά τον εκατονταετή Πόλεμο υπογράφηκε μεταξύ της Γαλλίας και της Αγγλίας η ειρήνη του Μπρετινύ με την οποία ο Γάλλος βασιλιάς Ιωάννης Β πήρε από τον Εδουάρδο Γ το Καλαί.

1450.Στο Λονδίνο, εκδηλώθηκε η λαϊκή εξέγερση του Τζακ Κέιντ κατά του Ερρίκου του 6ου και των ευγενών.Ο Κέιντ κατόρθωσε για μερικές μέρες να καταλάβει το Λονδίνο.

1606. O Tσάρος ψευδο-Δημήτριος, που εμφανίστηκε ως ο Ντμίτρι Ιβάνοβιτς, ο γιος του τσάρου Ιβάν του Τρομερού και που στην πραγματικότητα ήταν ο Γιούρι Μπογκντάνοβιτς Οτρέπιεφ, και νόθος γιος του Ιβάν, παντρεύτηκε την καθολική πολωνέζα Μαρίνα Μνίζεκ , χωρίς να γίνει προηγουμένως ορθόδοξη και οι ιερείς προκάλεσαν λαϊκή εξέγερση στη Μόσχα, που την εκμεταλλεύτηκε ο βογιάρος Βασίλι Σουγιούτσκι που εκανε πραξικόπημα συνελαβε τον ψευδο-Δημήτριο και τον εκτέλεσε.

1654. Έληξε ο πρώτος αγγλο-ολλανδικός πόλεμος και υπογράφηκε η Συνθήκη του Ουέστμινστερ.

1657. Ο Όλιβερ Κρόμγουελ, αποποιήθηκε το βασιλικό στέμμα, που του προσέφερε το Κοινοβούλιο.

1713. Η πρωτεύουσα της Ρωσίας μεταφέρθηκε από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη.

1769. Η μάχη στο γενοβέζικο γεφύρι της « Πόντε Νόβου» στην Κορσική πάνω από τον ποταμό Γκόλο ανάμεσα στο γαλλικό στρατό υπό τον Κόμη του Βω και των Κορσικανών που τους διοικούσε ο υπαρχηγός του Πασκουάλε Παολί ,
ο Κάρλο Σαλιτσέτι. Στη μάχη που πήρε μέρος και ένας λόχος γυναικών ήταν η τελευταία αντίσταση της Δημοκρατίας της Κορσικής, που κατακτήθηκε από τη Γαλλία.

1790. Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας υιοθέτησε το δεκαδικό μετρικό σύστημα 1794. Κατά τη διάρκεια της τρομοκρατίας συνελήφθη με την κατηγορία της προδοσίας και της διαφθοράς ο Αντουάν Λωράν Λαβουαζιέ. Δικάστηκε, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε αυθημερόν.

1801. Μετά τη δολοφονία του πατέρα του Παύλου Α' , ο Αλέξανδρος αρνήθηκε τον τίτλο του Μαγίστρου του Τάγματος της Μάλτας, και διέταξε να αφαιρεθεί ο Σταυρός της Μάλτας με το έμβλημα του κράτους και να διαγράφει το Τάγμα του Αγίου. Ιωάννου της Ιερουσαλήμ από τον κατάλογο των Ταγμάτων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

1821. Η έξοδος από το Χάνι της Γραβιάς. Στις 2.00 π.μ., της 8ης/20 Μαίου μετά από ολοήμερο αγώνα με 8000 αλβανούς του Ομέρ Βρυώνη, ο Οδυσσέας έδωσε την εντολή της εξόδου στους 111 άνδρες του. πτοηγουμενως ειχαν θάψει μεσα στο Χάνι τους 6 νεκρούς τους. Οι μαχητές του Ανδρούτσου , περνώντας μέσα απ' τους Τούρκους που αιφνιδιάστηκαν έφθασαν τρέχοντας στο Χλωμό όπου συναντήθηκαν με τον Απόστολο Γουβέλη, τον Παπακώστα και τους άντρες τους. Η μάχη στο χάνι της Γραβιάς είχε τελειώσει. Απολογισμός: 6 Έλληνες νεκροί, και 300 Τούρκοι νεκροί και 600 τραυματίες. Την ίδια ημέρα, 8/20 Μαΐου 1821, ο Λυκούργος Λογοθέτης κήρυξε την Επανάσταση στο Μεσαίο Καρλόβασι παρουσία χιλιάδων λαού.

1848. Η μάχη της Κορνούντα στο Τρεβίζο μεταξύ Ιταλών εθελοντών και 20.000 Αυστριακών, είναι η πρώτη μάχη που έγινε στο όνομα της Ιταλίας. Εληξε με την υποχώρηση των εθελοντών.

1852. Υπογράφηκε το πρωτόκολλο του Λονδίνου μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Πρωσίας της Αυστρίας της Σουηδίας και της Δανία με την οποία επιβεβαιώθηκε η ακεραιότητα της Δανίας και τα δουκάτα του Σλέσβιχ και του Χολστάιν παρέμειναν αυτόνοα αλλά παραχωρήθηκαν στον Βασιλιά της Δανίας. 

1877. Ο αρχαιολόγος Ερνστ Κούρτιους ανακοίνωσε ότι οι ανασκαφές του στην Ολυμπία, έφεραν στο φως ένα μαρμάρινο άγαλμα του Ερμή, ίσως από τον 4ο αιώνα Π.Χ.

1895. Η Κίνα παρέδωσε την Ταϊβάν στην Ιαπωνία.

1902 . Εξεράγη το ηφαίστειο Πελέ στη Μαρτινίκα. 30.000 νεκροί.

1919. Ο ύπατος αρμοστής της Σμύρνης, Αριστείδης Στεργιάδης, έφθασε στη Σμύρνη στις 8/21 Μαΐου



1934. Απεργούν οι λιμενεργάτες της Καλαμάτας, και συγκρούονται με το στρατό και αστυνομία. 7 εργάτες νεκροί.

1940. Εγκαινιάστηκε η γέφυρα στον Νέστο ποταμό.

1941. Οι Γερμανοί αποβιβάστηκαν στην Μήλο και οι Ιταλοί την Σάμο.

1945. Έληξε και τυπικά ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος στην Ευρώπη με την υπογραφή  στο Βερολίνο της τρίτης πράξης για την άνευ όρων παράδοση της Βέρμαχτ από τον στρατάρχη Κάιτλ. Η υπογραφή έγινε το αρχηγείο των Σοβιετικών. Στις 8 Μαΐου 1945 στη Σύμη, υπεγράφη και η παράδοση των γερμανικών φρουρών των νήσων της Δωδεκανήσου, που δεν είχαν απελευθερωθεί ακόμη από τον Ιερό Λόχο . Οι γερμανικές φρουρές Ρόδου, Κω, Καλύμνου, Λέρου, και Μήλου, παραδόθηκαν άνευ όρων. Από την Ρόδο προσήλθε ο Γερμανός Διοικητής της 999 Μεραρχίας Στρατηγός Βάγκνερ που υπέγραψε την παράδοση. Στις 22.30 της ίδιας ημέρας στην Κρήτη, υπεγράφη στην βίλα Αριάδνη της Κνωσσού και η τελευταία πράξη παράδοση των Γερμανών του Β΄Π.Π. Οι 20000 άνδρες της Μεραρχίας της Κρήτης επιβιβάσθηκαν, οπλιταγωγά και μεταφερθηκαν σε στρατόπεδα στην Βόρειο Αφρική.



1948. To εσπέρας της 8ης Μαίου  εξαφανίστηκε από το ξενοδοχείο «Αστόρια» της Θεσσαλονίκης όπου διέμενε αφού προηγουμένως

Ήλθεν εις επαφήν μετά διαφόρων κομμουνιστών ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζώρτζ Πολκ, και πιθανότατα δολοφονήθηκε το ίδιο βράδυ.

1952.Συλλαλητήριο στην Αθήνα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Οι Σύμμαχοι βομβάρδισαν τη Σουάν της Βόρειας Κορέας

1953. Οι Μάο Μάο επιτέθηκαν εναντίον της αστυνομίας στο Ναϊρόμπι.

1963. Στο Βιετνάμ στην πόλη Χουέ στρατιώτες πυροβόλησαν κατά διαδήλωσης βουδιστών μοναχών σκοτώνοντας 9.

1972. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Νίξον, έδωσε εντολή να ναρκοθετηθούν τα λιμάνια του Β.Βιετνάμ.

1983. Πυρκαγιά στο ξενοδοχείο «Ουάσιγκτον» στην Πόλη, με 19 Έλληνες νεκρούς

1984. Η ΕΣΣΔ ανακοινώσε ότι δε θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λος Άντζελες.

1987. Σε επιχείρηση των βρετανικών ειδικών δυνάμεων (SAS) στο Λάφγκολ της Βόρειας Ιρλανδίας σκοτώθηκαν 8 εθελοντές του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού και ένας πολίτης.

1989. Απόπειρα κατά της ζωής του πρώην υπουργού Γιώργου Πέτσου από τη 17 Νοέμβρη στο Ψυχικό Αττικής.

1991. Η «17 Νοέμβρη» χτύπησε με δύο ρουκέτες, τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας «Siemens», στο Μαρούσι.

1999. Κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, ο ΟΥΤΣΕΚΑ σκότωσε το στενότερο συνεργάτη του ηγέτη της Δημοκρατικής Συμμαχίας του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, Φεχμί Αγκάνι Το σώμα του βρέθηκε κοντά στή Λίπλιαν στο Κόσσοβο. Την 46η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία καταστράφηκαν οι πομποί ραδιοφώνου και τηλεόρασης στο Κοσμάι και τη Ρουντνικ, ενώ χτύπησανκαι μια παλιά πέτρινη γέφυρα στη Νις που έπαθε σοβαρές ζημιές. Στο Μπογκούτοβατς κατέστρεψαν το κτίριο του ταχυδρομείου και μια γέφυρα. Το ταχυδρομείο ήταν ο στόχος και στην Ούζιτσε. Εκεί έπαθαν επίσης ζημιές το κέντρο υγείας, το θέατρο και η δημοτική βιβλιοθήκη. Χτύπησαν επίσης τις αποθήκες του γεωργικού Συνεταιρισμού στο Κοβάτσιτσι, ενώ στην Τζάκοβιτσα έριξαν βόμβες διασποράς. Ο Μόνιμος αντιπρόσωπος της Γιουγκοσλαβίας στον ΟΗΕ Βλάντισλάβ Γιοβάνοβιτς, δήλωσε ότι η επίθεση του ΝΑΤΟ στην κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι, αποτελούσε «έγκλημα», του οποίου οι δράστες πρέπει να υποστούν τις συνέπειες.

2001. Η Γιουγκοσλαβία έγινε δεκτή ως πλήρες μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. 2008. Η ρωσική Δούμα ενέκρινε με 392 ψήφους υπέρ, και 56 κατά το διορισμό του Πούτιν ως πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου