Μαΐου 06, 2017

Η 6η Μαΐου στην Ιστορία

1104. Το Βασίλειο της Ιερουσαλήμ και η Δημοκρατία της Γένοβας άρχισαν την πολιορκία της Τρίπολης (Ακρας) στο Λίβανο.
1191. Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος κατά την Τρίτη Σταυροφορία άραξε με τον στόλο του στη Λεμεσό.
1223. Ο βασιλιάς Βαλντεράμ Β΄ της Δανίας και ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του Βαλντεμάρ απήχθησαν από τον κόμη Ερρίκο Α της Σουερίν, κατά την διάρκεια ενός κυνηγιού και φυλακίστηκαν στο Κάστρο του Ντάνενμπεργκ. Ο Ερρίκος της Σουερίν ζητούσε από τον Βαλντεράμ να παραδώσει στους Γερμανούς όλα τα εδάφη του Χόλσταϊν που κατείχε.
1237. Έγινε η μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Σάββα του Σερβου από το Τάρνοβο στη Μονή του Μίλος, που έκτισε ο βασιλιάς των Σέρβων Βλάντισλαβ στο Πρόκουπλιε 

1250. Απελευθερώθηκε από τους Μαμελούκους ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Θ ο Άγιος, ο οποίος είχε αιχμαλωτιστεί κατά την έβδομη Σταυροφορία στην μάχη της Μανσούρας στις 6 Απριλίου/1250.

1527 . Ο στρατός του Καρόλου Ε ρήμαξε και λεηλάτησε τη Ρώμη. Ο Πάπας Κλήμης Ζ΄ διέφυγε στο Καστέλ Σαντ'Άντζελο, όπου πολιορκήθηκε. 147 Ελβετοί φρουροί, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή τους, σκοτώθηκαν μαχόμενοι προκειμένου να διαφύγει ο Πάπας.

1686. Στο πλαίσιο του Μεγάλου τουρκικού πολέμου η Ρωσία προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή αντι-τουρκική συμμαχία, που περιελάμβανε την Αυτοκρατορία των Αψβούργων , την Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία και την Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας.
Η Μόσχα και η Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία υπέγραψαν για αιώνια ειρήνη και η Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία αναγνώρισε τη ρωσική κυριαρχία στο Κιέβο και την Αριστερή Όχθη του Δνείπερου. Τη συμφωνία υπέγραψε ο πρίγκιψ Βασίλι Βασιλίεβιτς Γκολίτσιν

1757. Οι Πρώσοι του Φρειδερίκου του μεγάλου συγκρούστηκαν με τους Αυστριακούς στη Μάχη της Πράγας.

1799. Δημοσιεύεται κοινή διακήρυξη του ρώσου ναυάρχου Ουσάκοφ και του τούρκου του Καδήρ μπέη, με την οποία ανακοινώθηκε ότι τα Ιόνια Νησιά θα αποτελούσαν ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος, με πρωτεύουσα την Κέρκυρα, υπό την προστασία των δυο δυνάμεων. 1804 . Στην Οστρουζνίτσα κοντά στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε την πρώτη συνέλευση των επαναστατών από το πασαλίκι του Βελιγραδίου.
1808. Οι Βουρβόνοι παραιτήθηκαν από τα δικαιώματά τους στο θρόνο της Ισπανίας υπέρ του Ναπολέοντα Α΄
1864. Ο Βασίλι Λέφσκι διορίστηκε δάσκαλος στο Κάρλοβο. 1876. Μουσουλμανικός όχλος στη Θεσσαλονίκη έσφαξε τους προξένους της Γαλλίας και της Γερμανίας.
1877. Υποκύπτοντας στην πείνα και στο κρύο, ο αρχηγός των Σιου Τρελό Άλογο παραδόθηκε στους Αμερικανούς στη Νεμπράσκα

1882. Δολοφονήθηκαν στο Πάρκο του Φοίνικα στο Δουβλίνο από Ιρλανδους εθνικιστές ο διοικητής της Ιρλανδίας Λόρδος Φρ. Κάβεντις και ο μόνιμος υποδιοικητής Χένρι Τόμας Μπερκ. Το αμερικανικό Κογκρέσο πέρασε τον «κινεζικό νόμο» που απαγόρευε την είσοδο κινέζων εργατών για 10 χρόνια .

1889. Στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού , ο Πύργος του Άιφελ ανοίξε επίσημα για το κοινό.

1893. Ο πρώσος καγκελάριος Λέο φον Καπρίβι διέλυσε το γερμανικό Ράιχσταγκ επειδή καταψήφισε το νομοσχέδιο του να αυξηθεί η δύναμη του γερμανικού στρατού σε 500.000 εν καιρώ ειρήνης και προκήρυξη εκλογές για τις 15 Ιουνίου.

1897. Κατάπαυση του πυρός στην Θεσσαλία και την Ήπειρο και έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, με την μεσολάβηση των Μεγάλων Δυνάμεων, για ανακωχή.

1916 . Στη Βηρυτό ο Οθωμανός Τζαμάλ Πασάς εκτέλεσε από 21 Λιβανέζους στην λεγόμενη Πλατεία των Μαρτύρων. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι στο εξής θα δίνει δάνεια και στις γυναίκες

1919. Στη διάσκεψη των Βερσαλλιών αποφασίστηκε η κατάσχεση των Γερμανικών αποικιών στην Αφρική. Στο Αφγανιστάν, άρχισε ο τρίτος πόλεμος με τους Άγγλους.

1924. Στη Βιέννη οι «βουλγαρομακεδόνες» υπέγραψαν το Μαγιάτικο μανιφέστο του ΙΜΡΟ.

1929. Στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών Καρλ Σέβερινγκ απαγόρευσε τις κομμουνιστικές οργανώσεις Κόκκινο Αγωνιστικό Μετώπο (RFB) και την Κόκκινη Νεολαία που άλλαξαν όνομα και λειτουργούσαν «Ένωση Αγώνα κατά του φασισμού», ή «Αντι-φά»

1932. Στις 6 Μαΐου 1932, περίπου στις 15:10, ο ρώσος εμιγκρές Πάβελ Γκοργκούλοφ πυροβόλησε εναντίον του πρόεδρου της Γαλλίας και διακεκριμένοι τέκτονα Πωλ Ντουμέρ, στα εγκαίνια της έκθεση βιβλίου, ο οποίος πέθανε την επομένη.

1935. Δυο χρόνια μετά το «Reichsautobahn» πρόγραμμα του Χίτλερ, ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ με το εκτελεστικό διάταγμα 7034, ανακοίνωσε το «Works Progress Administration» για την καταπολέμηση της μεγάλης ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες του οποίου ο αρχικός προϋπολογισμός για το 1935 ήταν 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια, (περίπου το 6,7% του αμερικανικού ΑΕΠ του 1935.

1937. Η καταστροφή του Ζέπελιν «Χίντεμπουργκ» (από ανάφλεξη του υδρογόνου του) στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, χάνουν τη ζωή τους 36 άνθρωποι (την επομένη υποκύπτει και ο Γερμανός πιλότος στα τραύματά του).


1945. Ο κόκκινος στρατός κατέλαβε την Πράγα και παραδόθηκε το Μπρέσλαου. Στο Ανόβερο οι Άγγλοι διόρισαν δήμαρχο τον Κουρτ Σουμάχερ πρόεδρο του τοπικού SPD

1954. Με πραξικόπημα κατελαβε την εξουσία ο στρατηγός Αλφρέδο Στρέσνερ 1963. Ελβετία έγινε το 17ο μέλος του Συμβούλιου της Ευρώπης (ER).

1966. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, κατήγγελλε τις συνομιλίες Αθηνών-Τιράνων για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας. Τραγωδία με 8 εργάτες νεκρούς και 16 τραυματίες στο εργοστάσιο της χαρτοποιίας «Σόφτεξ» στην Ιερά Οδό.

1974. Παραιτήθηκε ο καγκελάριος Βίλι Μπραντ λόγω του σκανδάλου πουξεσπασε όταν αποκαλύφθηκε ότι ο στενός συνεργάτης του Γκύντερ Γκιγιώμ ήταν κατάσκοπος της Ανατολικής Γερμανίας.

1976. Σεισμός 6,5 Ρίχτερ στη βορειοανατολική Ιταλία. 989 θύματα. Στο φιλικό αγώνα με την Πολωνία ο Βασίλης Χατζηπαναγής φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος.

1980. Ο Νίκος Γκάλης κατά τη διάρκεια του Προολυμπιακού Τουρνουά στο Βεβέ της Ελβετίας, έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την εθνική ομάδα εναντίον της Σουηδίας .

1981. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέλασαν όλους τους διπλωμάτες της Λιβύης. 1988. Ο Αντώνης Τρίτσης εκτός από ιστορία έγραψε και θρησκευτικά λαο παραιτήθηκε.

1990. Στις πρώτες εκλογές στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας η CDU αναδείχτηκε σε πρώτη Δύναμη.

1991. Έναρξη της δίκης του Γ. Λούβαρη και 4 ανώτατων αξιωματικών ε.α. σχετικά με την αγοράς 229 πυραύλων "Μάτζικ". Στο Σπλίτ σε διαδήλωση κατά του JNA σκοτώθηκε ένας στρατιώτης.

1993 .Η Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας στο Πάλε απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο Βανς-Όουεν για τη Βοσνία, που τους πούλαγε ο φίλος τους Μητσοτάκης .

1994. Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Γάλλος Προέδρος Φρανσουά Μιτεράν εγκαινίασαν της σήραγγα της Μάγχης.

1998.Το Εργατικό Κόμμα του Βιμ Κοκ κέρδισε 45 έδρες στις ολλανδικές εκλογές. Στο Καζακστάν ο Πρόεδρος Ναζαρμπάεφ μετέφερε την πρωτεύουσα από την Αλμάτι στην Αστανά.

1999 . Οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης και της Ρωσίας (Ομάδα 8) συμφώνησαν στη Βόννη στις βασικές αρχές για τον τερματισμό του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.
Συμφωνήθηκε:
- Άμεσο τέλος στη βία στο Κοσσυφοπέδιο, που να μπορεί να επαληθευτεί σε διεθνές επίπεδο,
- απόσυρση όλων των στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο,
- Διεθνής Δύναμη ασφάλειας και πολιτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο με την εντολή του ΟΗΕ που θα επιτρέψει την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων και
- διαπραγματεύσεις για την επίτευξη καθεστώτος αυτονομίας για το Κοσσυφοπέδιο, με παράλληλη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της ΟΔΓ.
Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα έφτασε στη Ρωμη και σε συνέντευξη είπε ότι στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να υπάρξει μια διεθνή ειρηνευτική δύναμη στην οποία θα συμμετείχαν και χώρες του ΝΑΤΟ.

- Κατά την 44η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ καταστράφηκε η σιδηροδρομική γέφυρα κοντά στη Βάτινα διακόπτοντας τη γραμμή Βελιγράδι - Βουκουρέστι. Και βομβαρδίστηκε το χωριό Ντετελίναρα στο Νόβι Σαντ. Περισσότερα από 40 άτομα τραυματίστηκαν.

2001. Ο εωσφόρος (Ιωάννης Παύλος Β' ) πήγε στο Τζαμί στη Δαμασκό και φίλησε το κοράνι.

2004. Ο κουμπάρος Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε την . Ο ηγέτης της αυτόνομης Ατζαρίας παραιτήθηκε , και μετέβη αεροπορικώς στη Μόσχα. Για «δραπέτευση» του Ασλάν Αμπασίντζε και «απελευθέρωση της Ατζαρίας» μίλησε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι. Λιβυκό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο δια τυφεκισμού έξι Βούλγαρους νοσοκόμους και έναν Παλαιστίνιο γιατρό, που κρίθηκαν ένοχοι για εσκεμμένη μετάδοση του ιού του AIDS σε 400 παιδιά, που νοσηλεύονταν στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Βεγγάζης.

2005.Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» δημοσιεύει ολοσέλιδη έγχρωμη φωτογραφία του ελληνόκτητου πλοίου «Aegean Sun» που κατέπλευσε στο λιμάνι της Αμμοχώστου , υψώνοντας τη σημαία του ψευδοκράτους. Ο πλοίαρχος λεγόταν Στάθης Στυλιανού, και ήταν Έλληνας υπήκοος. Το πλοίο μετέφερε από την Αγγλία 216 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

2007. Ο Νίκοας Σαρκοζί νίκησε με 53,06% στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

2008. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του ελαφρού αργού διαμορφώθηκε στα 121,49 δολάρια το βαρέλι.

2010.Εγκρίθηκαν με 172 ψήφους υπέρ 121 κατά και 3 «παρών» τα μέτρα του Μνημονίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ντόρα Μπακογιάννη παρά την αντίθετη γραμμή του κόμματός της ψήφισε υπέρ με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός Νέας Δημοκρατίας. Διαγράφηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οι Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου επειδή παραβίασαν την κομματική πειθαρχία και δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα μέτρα αλλά δήλωσαν «παρών». Στις βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, κέρδισαν οι Συντηρητικοί χωρίς όμως να περυχουν αυτοδυναμία.

2012. Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Τότε, το 18,85% εψήφισε τον φον Αντωνάκη, ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΟΥΜΟΥ το 16,78%, τους ΚλεφτοΠΑΣΟΚ το 13,18%, τους Ημι-Ανεξάρτητους το 10,60% , ΚΚΕ ΕΠΕ με 8,48% , Χρυσή Αυγή το 6,97% και τον κυρ Φώτη Κουρέλη το 6,11%. Εκτός του 3% είχαν μείνει οι Οικολόγοι Προδοτικοί με 2,93%, ο ΛΑΟΣ ΟΦΣΟΡ με 2,90% και η Ντόρα με 2,55%.
Στη Γαλλία έβγαλαν πρόεδρο τον Φρανσουά Ολλάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου