Μαΐου 30, 2017

Η 30η  Μαΐου  στην ιστορία






1416 . Κάηκε ζωντανός στην Κωνσταντία, ο Τζιρολάμο (Ιερώνυμος) της Πράγας , ως υβριστής του Πάπα και των καρδιναλίων και ως αιρετικός. Ο Ιερώνυμος απολογήθηκε και αρνήθηκε τις κατηγορίες στις 24 Μαΐου. Του έδωσαν τρείς ημέρες καιρό για μετανοήσει  και τον κάλεσαν μπροστά στη Σύνοδο στις 27 Μαίου, όπου και πάλι αρνήθηκε τις κατηγορίες. Του εδωσαν ακόμα δυο ημερες καιρό για να ζητήσει συγχώρεση και τον έκαψαν. Οι αυτόπτες έγραψαν ότι  υπέστη το μαρτύριο του με στωικότητα.

1431. Κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο. Οι Άγγλοι έκαψαν ζωντανή τη 19χρονη Ιωάννα της Λωρραίνης στη Ρουέν.

1635.Κατα τον  Τριακονταετή  Πόλεμο, υπογράφηκε η συνθήκη της Πράγας.

 1814. Υπογράφηκε η πρώτη συνθήκη του Παρισιού, μετά την πρώτη παραίτηση του Ναπολέοντα από το θρόνο, με την οποία καθορίστηκαν  τα σύνορα της Γαλλίας «όπως αυτά ήταν την  1η Ιανουαρίου 1792». Πέραν τούτου της αναγνωρίστηκε  η κυριαρχία στο δυτικό μέρος της Σαβοΐας, (τμήμα του Μοντ Μπλάνκ) και ο   Πρίγκιπας του Μονακό θα επανερχόταν  στο θρόνο του, αλλά κάτω από την προστασία της Γαλλίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να επιστρέψει στην Γαλλία τη Γουαδελούπη, τη Μαρτινίκα, τη Νήσο Ρεουνιόν και την αποικία της Σενεγάλης.

1848. Η μάχη του Τζιότο περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Μάντοβα κατά τον πρώτο πόλεμο της Ιταλικής ανεξαρτησίας.  Ο Αυστριακός Στρατός επιτέθηκε  στο 1° Σώμα Στρατου του βασιλείου της Σαρδηνίας αλλά αποκρουστηκαν.

 1876. Ανατράπηκε  ο  Σουλτάνος Αμπντούλ Αζίζ και τον  διαδέχεται ο ανιψιός του, Μουράτ Ε ΄1876 - Καθαιρείται ο Οθωμανός σουλτάνος Αμπντούλ Αζίζ και τον διαδέχεται ο ανιψιός του, Μουράτ Ε΄.

1913. Υπογράφηκε  από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Τουρκία η συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία έληξε ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος.

1941. Ο Απόστολος Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.

1942. Βομβαρδισμός της Κολωνίας από 1047 Βρετανικά Βομβιστικά για 90 λεπτά.

1949. Η ΕΣΣΔ απόρριψε την πρόταση των ηγετών της Δύσης για την ένωση των δύο τμημάτων της Γερμανίας.

1956 .Γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο έφτασε στην ΕΣΣΔ, για την πρώτη επίσκεψη μετά το θάνατο του Στάλιν και την ρηξη με τη Μόσχα το 1948.

1960.Σεισμός 8,3 Ρίχτερ στη νότια Χιλή.

1961.Δολοφονήθηκε στο Σάντο Ντομίγκο της Δομινικανής Δημοκρατίας ο δικτάτορας Ραφαήλ Τρουχίλιο.

1963 . Οι ΕΟΚ διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει γνώμη για τη συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ο.Κ.-Τουρκίας, παρά την αντίθετη γνώμη των Αθηνών. Ο Γερμανός πρόεδρός του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Κύπρου, Φόρτσχοφ, παραιτήθηκε λόγω της αδυναμίας συνεννόησης με την ελληνοκυπριακή ηγεσία αλλά κυρίως με τον Ελληνοκύπριο δικαστή Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη.

1967. Ο ηγέτης της φυλής των Ίμπο αντισυνταγματάρχης Οντουμέγκβου Ογιούκβου ανακήρυξε την ανατολική περιφέρεια της Νιγηρίας ως Δημοκρατία της Μπιάφρας, προκαλώντας εμφύλιο πόλεμο.

1968 . Ο Σαρλ ντε Γκωλ μετά από διαβουλεύσεις στο Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας με τον γάλλο στρατηγό Ζακ Φλουμινένσε επανήλθε στο Παρίσι και με ραδιοφωνικό του στις 16: 30 μ.μ. ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Αμέσως μετά, περίπου ένα εκατομμύριο υποστηρικτές του, βγήκαν στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων βάζοντας τέρμα στο Μάη του '68.

1989. Στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν για 12 λεπτά ο Έλληνας Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

1992.Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτός της Κίνας και της Ζιμπάμπουε που έκαναν αποχή υιοθέτησαν το ψήφισμα 757 με το οποίο επιβάλλονταν κυρώσεις στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, για τη συμμετοχή της στον πόλεμο στη Βοσνία, που περιελάμβαναν πλήρες οικονομικό εμπάργκο, πετρελαϊκό εμπάργκο , διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών και τερματισμό όλων των επιστημονικών, πολιτιστικών και αθλητικών επαφών. με τον κόσμο

1995. Παραιτήθηκε ο διοικητής του ρωσικού 14ου Σώματος Στρατού στη Μολδαβία ο στρατηγός Λέμπεντ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάρρευση των ρωσικών Ενοπλων Δυνάμεων.

1999. Η 68η ήμερα των νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία ήταν πολύνεκρη. 11 νεκροί (πολίτες) στο Κόσοβο και 40 τραυματίες. Χτυπήθηκε ένα σανατόριο στη Σούρντουλίτσα και σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι. Από τον βομβαρδισμό μιας Γέφυρας στο Βάρναριν 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Άλλοι 2 σκοτώνονται σε ξεχωριστές επιθέσεις. Ένας νεκρός καις την προσβολή του κονβόι που μετέφερε δημοσιογράφους στο Πρίζνεν. Σύνολο 44.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου