Μαΐου 23, 2017

Η 23η Μαίου στην Ιστορία

641. Απεβίωσε ο υιός του Ηράκλειου Κωνσταντίνος Γ΄ που πιθανόν δηλητηριάστηκε από την μητριά του Μαρτίνα.

1453. Ο Μωάμεθ Β' πρότεινε στον Παλαιολόγο να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη πόλη με τον στρατό του, την Αυλή και τους θησαυρούς του και του προσέφερε την ηγεμονία της Πελοποννήσου. Ο Κωνσταντίνος απάντησε: «Τον την πόλιν σοι δούναι, ουτ' εμόν εστίν ουτ' άλλου των κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών».
1498. Στη Φλωρεντία απαγχονίστηκε και στη συνέχεια κάηκε ο καλόγερος Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα.

1568. Οι Ολλανδικές επαρχίες κήρυξαν την ανεξαρτησία της από την Ισπανία, και έτσι άρχισε ο Ογδοηκονταετής Πόλεμος.

1592. Συνελήφθη στη Βενετία κατόπιν προδοσίας του Τζοβάνι Μοτσενίγκο που παρίστανε το μαθητή του, ο Τζορντάνο Μπρούνο και παραδόθηκε στην Ιερά Εξέταση στη Ρώμη. Καταδικάστηκε σε θάνατο δια της πυράς και τον έκαψαν στις 17 Φεβρουαρίου του 1600.
1618. 200 προτεστάντες Γερμανοί αξιωματούχοι εκπαραθύρωσαν από το Φρούριο της Πράγας τον καθολικό αυτοκρατορικό διοικητή και τους Συνεργάτες του. Ο σκοπός τους δεν ήταν η φυσική εξόντωση τους όσο ο εξευτελισμός τους. Τα γερμανικά προτεσταντικά κρατίδια συγκρότησαν την «Ευαγγελική  Ένωση» υπό τον εκλέκτορα του Παλατινάτου Φρειδερίκο Δ΄και τα γερμανικά ρωμαιοκαθολικά κρατίδια συγκρότησαν την «Καθολική Λίγκα» υπό τον Μαξιμιλιανό Α΄ δούκα της Βαυαρίας και έτσι ξεκίνησε ο Τριακονταετής Πόλεμος στον οποίο η Ισπανία , η Γαλλία , η Αγγλία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Με τη λήξη του πολέμου και τη Συνθήκη της Βεστφαλίας, ο βασιλιάς Φερδινάνδος μετέφερε την αυλή του στη Βιέννη κι έτσι η Πράγα έπεσε σε παρακμή.
Ο πληθυσμός της, από τους 60.000 κατοίκους που ζούσαν εκεί πριν από τον πόλεμο, έπεσε στους 20.000.
1706. Στη μάχη του Ραμιγί, τα ολλανδο-αγγλικά στρατεύματα υπό τον δούκα του Μάλμπορο Τζον Τσόρτσιλ, συνέτριψαν τους Γάλλους, που είχαν 17.000 νεκρούς.
1821. Στις 23 Μαΐου/4 Ιουνίου απέπλευσε από τα Ψαρά   ο ελληνικός επαναστατικός  στόλος αποτελούμενος από 57 πλοία, υπό τον  ναυάρχου των Ψαρών Νικολή Αποστόλη.

1863. Ο Φερντινάντ Λασσάλ ίδρυσε στη Λειψία τη Γενική Ένωση Γερμανών Εργαζομένων (ADAV) από την οποία προσήλθετο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας.
1886. Στην Ιταλία έγιναν γενικές εκλογές για την 16η Βουλή.
1915. Η Ιταλία βγηκε στον Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ και κήρυξε τον πολέμο κατά της Αυστροουγγαρίας. Την ίδια μέρα στο Δυτικό Μέτωπο η 2η Βρετανική Στρατιά ανέκοψε τη γερμανική προέλαση στην Υπρ.
1924. Άρχισε στη Μόσχα το 13ο Συνέδριο του ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) που συνεχίστηκε μέχρι τις 31 Μαΐου. Στο Συνέδριο συμμετείχαν 748 τακτικοί σύνεδροι και 416 με συμβουλευτική ψήφο, που είχαν εκλεγεί από τα 735,881 τακτικά και υποψήφια μέλη του Κόμματος. Τα μέλη του Κόμματος είχαν σχεδόν διπλασιαστεί με την είσοδο στις τάξεις του Κόμματος περισσότερων από 240.000 νέων μελών.

1931. Υπογράφηκε η ελληνογαλλική εμπορική συμφωνία που ρύθμιζε και το θέμα της εισαγωγής ελληνικών κρασιών στη Γαλλία.

1934. Εκτελέστηκαν κοντά στο κρησφύγετο τους στη Μαύρη Λίμνη (Λουιζιάνα), οι ληστές τραπεζών Μπόνι Πάρκερ και του Κλάιντ Μπάροου σε ενέδρα που τους έστησαν οι Ρέιντζερς του Τέξας.
1938. Δολοφονήθηκε στο Ρότερνταμ κοντά στο ξενοδοχείο «ΑΤΛΑΝΤΑ», από τον πράκτορα της NKVD Πάβελ Ανατόλιεβιτς Σουντοπλάτοφ, ο Ουκρανός εθνικιστής ηγέτης Εβγκένι Μιχαήλοβιτς Κονοβάλετς. Η δολοφονία του Κονοβάλετς ήταν μια προγραμματισμένη πολιτική δολοφονία. Τον σκότωσαν με μια βόμβα κρυμμένη σε κουτί από σοκολάτες. Ο Σουντοπλάτοφ, κατά τη διάρκεια του Πολέμου συμμετείχε στην υπεράσπιση της Μόσχας, μετά ασχολήθηκε με σαμποτάζ κατά των γερμανικών δυνάμεων στον Καύκασο, και έδρασε και στη κατεχόμενη Δυτική Ουκρανία. Μετα τον θάνατο του Στάλιν συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 15ετη φυλάκιση την οπολια εξέτισε. Αποκαταστάθηκε το 1992.

1939. Ο Αδόλφος Χίτλερ ανακοινώσε στη Γερμανική στρατιωτική ηγεσία ότι «με την πρώτη κατάλληλη ευκαιρία», θα επιτεθεί στην Πολωνία. Η ομιλία καταγράφηκε από τον Rudolf Schmundt, και το αποκαλούμενο έγγραφο Schmundt κατατέθηκε στη δίκης της Νυρεμβέργης.

1940. Ο Αδόλφος Χίτλερ εξέδοσε την ντιρεκτίβα No. 30 «υπέρ» του Αραβικού κινήματος για την ελευθερία της Μέσης Ανατολής», και χαρακτήρισε του Άραβες «φυσικόςσύμμαχο ενάντια στην Αγγλία».

1941. Ο Γεώργιος Β' και ο Τσουδερός έφυγαν από την Κρήτη για να πάνε στην Αίγυπτο.

1944. Τα Βρετανικά και τα αμερικανικά στρατεύματα ξεκίνησαν νέα επίθεση από το θύλακα του Άντζιο.

1945. Ο επικεφαλής της Γκεστάπο, και των SS, Χάινριχ Χίμλερ, που είχε συλληφθεί στις 22 Μαΐου κοντά στην Βρέμη από Βρετανούς στρατιώτες, αυτοκτόνησε με μια αμπούλα υδροκυανίου λίγο πριν εισέλθει στην αίθουσα ανάκρισης στην Ülzener Straße αριθ. 31 του Λύνεμπουργκ, όπου κρατείτο και ανακρινόταν και ο Νίκος Ζαχαριάδης. Το Λύνεμπουργκ, (γερμανικά Lüneburg) είναι πόλη στη βόρεια Γερμανία. Απέχει 45 χιλιόμετρα από το Αμβούργο.
Στη Βρετανία, μετα την κατάρρευση της πολεμικής κυβέρνησης συνασπισμού, ο Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ παραιτήθηκε και προκήρυξε εκλογές, για τις 5 Ιουλίου
1946. Η απίστευτη υποδοχή στην Αθήνα του νικητή του μαραθώνιου της Βοστώνης Στέλιου Κυριακίδη. Ενα εκατομμύριο άνθρωποι, περισσότεροι από τον πληθυσμό της Αθήνας, πλημύρισαν την πρωτεύουσα για να τον υποδεχτούν.

1951. Υπογράφηκε στο Πεκίνο, μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του Θιβέτ, μια «συμφωνία 17 σημείων» για την ειρηνική διασφάλιση της εσωτερικής πολιτικής αυτονομίας και της ελευθερίας της θρησκείας στο Θιβέτ.

1958. Ο Μάο τσε Τουνγκ ανακοινώσε ότι η Κίνα αφήνει πίσω της την αγροτική οικονομία και θα βαδίσει προς την εκβιομηχάνιση.

1961. Άρχισε στη Θεσσαλονίκη η δίκη των 10 , που κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία υπέρ της Βουλγαρίας.

1962. Στη Γαλλία, ο στρατηγός Ραούλ Σαλάν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, για το πραξικόπημα της ΟΑΣ κατά του ντε Γκώλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου