Μαΐου 22, 2017

Η 22α Μαΐου στην Ιστορία

337. Θάνατος του Μεγάλου Κωνσταντίνου στη Νικομήδεια.

1067. Ο πρωτότοκος γιος του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ι΄ Δούκα και της Ευδοκίας Μακρεμβολίτισσας δεκαετής περίπου διαδέχθηκε τον πατέρα του που ως Μιχαήλ Ζ΄ Δούκας.

1176. Οι Ασσασίνοι προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Σαλαντίν κοντά στο Χαλέπι.

1455. Η πρώτη μάχη του πολέμου των Ρόδων στο Σεντ Όλμπανς . Ήττα και σύλληψη του Ερρίκου ΣΤ΄ της Αγγλίας από τον δούκα του Γιορκ, Ριχάρδο.

1526. Υπογράφηκε η Ένωση του Κονιάκ την οποία διαπραγματευτήκαν ο Πάπας Κλήμης ο 7ος και η Βενετία με τη Γαλλία και στην οποία μετείχαν και η Φλωρεντία και οι Σφόρτσα του Μιλάνου, με στόχο να διώξουν τον Κάρολο από τη Βόρεια Ιταλία. Ο στρατός της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όμως νίκησε το γαλλικό στρατό και στις 6 Μαίου του 1527 λεηλάτησε τη Ρώμη.

1629. Ο Βασιλάς της Δανίας Χριστιανός Δ υπόγραψε τη Συνθήκη του Λίμπεκ με την οποία αποσύρθηκε η Δανία από τον Τριακονταετή Πόλεμο.

1762. Κατά τον Επταετή Πόλεμο η Σουηδία και η Πρωσία υπέγραψαν στην Συνθήκη του Αμβούργου 1794 . Έγινε η μάχη της Τουρνέ στο Βέλγιο, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια των Βρυξελλών. 45000 επαναστάτες Γάλλοι, νικήθηκαν από 20.000 επαγγελματίες του συνασπισμού Αυστριακών, Βρετανών και Ανοβέρου.
Οι απώλειες των Γάλλων ξεπέρασαν τις 6000.

1807. Στις 10/22 Μαΐου ο Τουρκικός στόλος βγήκε από τα Δαρδανέλια για να επιτεθεί στον ρωσικό ναύσταθμο στην Τένεδο. Ο Ρώσος ναύαρχος Σενιάβιν παρά το προχωρημένο της ώρας μόλις φύσηξε ούριος άνεμος διέταξε επίθεση και καταδίωξε τους Τούρκους που επέστεψαν στα Δαρδανέλια. Οι Τούρκοι έχασαν 2000 ναύτες και είχαν τρία πλοία έπαθαν μεγάλες ζημιές. Οι Ρώσοι είχαν μόνο 83 απώλειες.

1819. Το ατμόπλοιο «SS Savanah» ξεκίνησε το ταξίδι από το λιμάνι της Σαβάνα στη Τζόρτζια των ΗΠΑ για να διασχίσει τον Ατλαντικό. Το πλοίο τελικά κατέπλευσε στο Λίβερπουλ της Αγγλίας στις 20 Ιουνίου.
1939. Υπογράφηκε στο Βερολίνο από τους υπουργούς εξωτερικών της Γερμανίας Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ και της Ιταλίας Γκαλεάτσο Τσιάνο, το δεκαετές Χαλύβδινο Σύμφωνο, (γερμανικά: Stahlpakt). Το «σύμφωνο», προετοιμάστηκε αρχικά ως μια τριμερής στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Ιαπωνίας, Ιταλίας και Γερμανίας. Αλλά, ενώ η Ιαπωνία ήθελε το Συμφώνο να στοχεύει την Σοβιετική Ένωση, η Ιταλία και η Γερμανία ήθελαν να στρέφεται κατά της βρετανικής αυτοκρατορίας και της Γαλλίας. Λόγω της διαφωνίας αυτής, το σύμφωνο υπογράφηκε χωρίς την Ιαπωνία, μεταξύ της Ιταλίας και της Γερμανίας. Το σύμφωνο αποτελείτο από δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα ήταν μια δήλωση οικονομικής , πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Γερμανίας και της Ιταλίας, ενώ το δεύτερο, ήταν το «μυστικό συμπληρωματικό πρωτόκολλο».

1955. Ωρολογιακή βόμβα κατά του Άγγλου κυβερνήτη της Κύπρου Αρμιτέτζ που τοποθετήθηκε στο κινηματοθέατρο "Παλλάς" της Λευκωσίας από τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ Χαρίλαο  Ξενοφώντος , εξερράγηκε χωρίς να πετύχει στο στόχο της.

1960. Σεισμός 9,5 Ρίχτερ έπληξε  τη Χιλή.1655 νεκροί.
1963. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της 22ας Μαΐου του 1963, ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκίνησε από το ξενοδοχείο Κοσμοπολίτ της Θεσσαλονίκης, για να μεταβεί απέναντι στο κτίριο όπου βρίσκονταν τα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος όπου η «Επιτροπή δια την διεθνή Υφεσιν και Ειρήνην», διοργάνωνε μια εκδήλωση στην οποία ήταν ο ομιλητής. Η κατάσταση ήταν τεταμένη και υπήρχε πλήθος «αγανακτισμένων αντικομουνιστών πολιτών», και έπεφταν βροχή πέτρες. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης προπηλακίστηκε καθώς πήγαινε.Μέσα σ' αυτή την έκρυθμη κατάσταση, ολοκλήρωσε όπως-όπως την ομιλία του και φώναξε από το μικρόφωνο: «Προσοχή, προσοχή. Εδώ βουλευτής Λαμπράκης. Σαν εκπρόσωπος του Έθνους και του Λαού, καταγγέλλω ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας μου και καλώ τον υπουργό Β. Ελλάδος, τον νομάρχη, τον εισαγγελέα, τον στρατηγό Χωροφυλακής Μήτσου, τον διευθυντή της Αστυνομίας και τον διοικητή Ασφαλείας να προστατέψουν τη συγκέντρωση και τη ζωή μου». Βλέποντας να εκκαθαρίζεται ο χώρος μπροστά στο κτίριο, ο Λαμπράκης μαζί με αρκετά άτομα ξεκίνησαν να περάσουν απέναντι στο ξενοδοχείο. Καθώς διέσχιζαν το δρόμο, ακούστηκε ο θόρυβος από μία τρίκυκλη μοτοσυκλέτα, που όρμησε με ξέφρενη ταχύτητα και έπεσε πάνω στην ομάδα του βουλευτή και των φίλων του, ενώ κάποιος που ήταν ανεβασμένος στην καρότσα, χτύπησε με ένα λοστό τον Λαμπράκη στο κεφάλι. Ο βουλευτής σωριάστηκε αιμόφυρτος στο έδαφος.
Οδηγός του τρίκυκλου ήταν ο Σπύρος Γκοτζαμάνης, μεταφορέας, γνωστός στον υπόκοσμο της Θεσσαλονίκης. Ένας από τους εθελεντές συνοδούς του Λαμπράκη, ο Μανώλης Χατζηαποστόλου, πήδηξε μέσα στην καρότσα του τρίκυκλου και άρχισε να συμπλέκεται με το άτομο που κρατούσε τον λοστό. Αργότερα έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για τον Μανώλη Εμμανουηλίδη, καταδικασμένο για βιασμό, παιδεραστία, κλοπή κ.α. Ακολούθησε άγρια πάλη. Το τρίκυκλο σταμάτησε, ο Γκοτζαμάνης κατέβηκε και μια αστυνομική ράβδος (γκλομπ) χτύπησε τον Χατζηαποστόλου, έως ότου εμφανίστηκε ένας απλός τροχονόμος, ο οποίος μη γνωρίζοντας όσα είχαν προηγηθεί, συνέλαβε τον Γκοτζαμάνη κατόπιν υποδείξεων των περαστικών. Στο μεταξύ ο Λαμπράκης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν θανάσιμα τραυματισμένος.

1967. Στην ακτή Γεννάδι της Ρόδου. παραλία βρέθηκε το πτώμα του Νικηφόρου Μανδηλαρά , συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη για την υπόθεση «Ασπίδα». Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς ήταν νομικός, δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδας. Έγινε περισσότερο γνωστός σαν δικηγόρος υπερασπίσεως στη δίκη για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

1968. Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Scorpion», με 99 πλήρωμα άνδρες , βυθίστηκε αύτανδρο στον Ατλαντικό Ωκεανό, 400 μίλια νότιο-δυτικά των Αζορών.

1972. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Νίξον επισκέφθηκε τη Μόσχα για μια συνάντηση κορυφής με τη Σοβιετική Ηγεσία.

1997. Το 5μελές Εφετείο επέβαλε κάθειρξη 25 ετών στον τραπεζίτη Γιώργος Κοσκωτάς, για υπεξαίρεση περισσότερων από 32 δισ. δρχ. από την Τράπεζα Κρήτης . Η ίδια ποινή του είχε επιβληθεί και πρωτόδικα.

1998. Εγκρίθηκε σε χωριστά δημοψηφίσματα στην Ιρλανδία (94,3%) και τη Βόρεια Ιρλανδία (71,2%). η ειρηνευτική συμφωνία του Μπέλφαστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου