Μαΐου 16, 2017

Η 17η Μαΐου στην Ιστορία

1101. Οι Σταυροφόροι κατέλαβαν την «Παράλιο Καισάρεια» στο τωρινό Ισραήλ, μετά από δεκαπενθήμερη πολιορκία και κατάσφαξαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

1102. Η δεύτερη μάχη της Ραμάλα μεταξύ των Σταυροφόρων του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ με τον στρατό των Φατμιδών της Αιγύπτιου. Σκοτώθηκαν και οι 500 Ιππότες του Βαλδουίνου που σώθηκε. Ο Ούγγρος βασιλιάς Κολομάν στεφθηκε στο Βελιγράδι και βασιλιάς των Χαρβατών.

1215. O Άγγλoι βαρόνοι που επαναστάτησαν κατά του Ιωάννη του Ακτήμονα κατέλαβαν το Λονδίνο.
1395. Η μάχη της Ρόβινε στη Βλαχία κατά την οποία οι Βλάχοι υπό τον Μιρτσέα τον Πρεσβύτερο απέκρουσαν την επίθεση των Οθωμανών του Βαγιαζήτ Α. Κατά τη διάρκεια της μάχης βασικό τακτικό ρόλο έπαιξαν οι τοξότες Βλάχων που εκμηδένισαν το οθωμανικό Ιππικό. Οι υποτελείς του Βαγιαζήτ, σέρβοι ηγεμόνες Στέφανος Λαζάρεβιτς και Μάρκο Κράλιεβιτς πολέμησαν με τους Τούρκους. Σε αυτή τη μάχη σκοτώθηκε ο Μαρκο Μρνιάβτσεβιτς Κράλιεβιτς.

1606. Την ένατη ημέρα μετά το γάμο του με την Καθολική Πολωνέζα Μαρίνα Μνίτσεκ ο ανατραπείς πρώτος Ψευδοδημήτριος εκτελέστηκε. Μετά τον έκαψαν και σκόρισαν τη στάχτη του με διαταγή του Βασίλι Σουίσκι που πήρε το στεμμα.Η πολωνέζα Τσαρίνα απελάθηκε.

1656 . Ο Τσάρος Αλεξέι Μιχάηλοβιτς Ρομάνοφ πήρε το μέρος της Πολωνίας και μπήκε στον Βόρειο Πόλεμο επιτιθέμενος στη Σουηδία.

1703. Ο ρωσικός στόλος νίκησε το Σουηδικό στη ναυμαχία στις εκβολές του Νέβα.

1727. Στέφτηκε Τσάρος ο Πέτρος Β.

1742.Ο Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου της Σιλεσί κατήγαγε αποφασιστική νίκη κατά των Αυστριακών.

1790. Κατά τον έβδομο ρωσο-τουρκικό πόλεμο (1787- 1792), έγινε στις 17/28 Μαΐου η Ναυμαχία του πορθμό του Καφηρέα μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου.Στην ναυμαχία ενεπλάκησαν τα 9 πλοία του Λάμπρου Κατσώνη με τουρκική μοίρα 15 πλοίων την οποία ενίσχυσε και μια αλγερινή μοιρα. Κατά τη ναυμαχία αυτή ο Κατσώνης έχασε 5 πλοία (2 που καταλήφθηκαν από Αλγερινούς και 3 που πυρπολήθηκαν από τους κυβερνήτες τους για να μη καταληφθούν καθώς και 565 άνδρες αξιωματικούς και ναύτες νεκρούς. Από τους Τούρκους και Αλγερινούς βεβαιώνονταν ότι φονεύθηκαν περί τους 3.000.Στη συνέχεια ο Κατσώνης κατέφυγε στο Πόρτο Κάγιο στο Ακρωτήριο Ταίναρο.

1809. Ο Ναπολέων διέταξε την προσάρτηση των παπικών εδαφών στη Γαλλία.

1814. Υπογράφηκε το Σύνταγμα της Νορβηγίας και ο διάδοχος Χριστιανός Φρειδερίκος της Δανίας έλαβε και το Στέμμα της Νορβηγίας.

1848. Για να γλυτώσει από την επανάσταση ο αυστριακός αυτοκράτορας Φερδινάνδου δραπέτευσε από τη Βιέννη και πήγε στο Ίνσμπρουκ.

1869. Ο Αυτοκρατορικός ιαπωνικός στρατός νίκησε τα απομεινάρια του σογκούν Τοκουγκάβα στη μάχη της Χακοντάτε.

1895. Εγκαινιάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή Πειραιώς-Αθηνών.

1897. Στις 5/17 Μαΐου ο Ρώσος Υπουργός εξωτερικών κόμης Μουράβιεφ απάντησε στην επιστολή της 26ης Απριλίου/8ης Μαΐου του Αυστριακού υπουργού με την οποία συμφώνησε να διατηρηθεί το στάτους κβο των Βαλκανίων.

1902. Ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης (1857-1923) ανακοίνωσε την ανακάλυψη του μηχανισμού των Αντικυθήρων.

1913. Στο Λονδίνο υπογράφηκε η συνθήκη μεταξύ της Τουρκίας και των βαλκανικών δυνάμεων, (Βουλγαρία, Σερβία, Ελλάδα και Μαυροβούνιο) , με την οποία τερματίστηκε ο 1ος βαλκανικός πόλεμος.
1914. Στις 4/17 Μαίου υπογράφηκε μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης, που επικεφαλής της ήταν ο πρίγκιπας Βηντ και του προέδρου της «Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου» Γεωργίου Χρηστάκη-Ζωγράφου, το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και η ελληνικότητα των επαρχιών Αργυροκάστρου και Κορυτσάς.

1918. Στις 17/30 Μαΐου/29 Μαΐου από της 5ης ώρας πρωινής, άρχισε η επίθεση του Ελληνικού Σώματος Στρατού στο Σκρά με πέντε συνολικά Συντάγματα. (το 5ο και το 6ο της Μεραρχίας Αρχιπελάγους υπό τον υποστράτηγο Ιωάννου, το 7ο και 8ο της Μεραρχίας της Κρήτης υπό τον υποστράτηγο Σπηλιάδη και το 1ο σύνταγμα της Μεραρχίας των Σερρών υπό τον υποστράτηγο Επαμ. Ζυμβρακάκη, με συνολικό αριθμό 14.546 ανδρών. Η ορμή του ελληνικού στρατού ήταν τόση που υπερφαλάγγισε την βουλγαρική αντίσταση και στις 06.30 το Σκρα είχε καταληφθεί.. Οι Βούλγαροι επεχείρησαν λυσσώδεις αντεπιθέσεις ιδίως κατά του 5ου Συντάγματος. Οι απώλειες υπήρξαν βαρύτατες. 29 Αξιωματικοί και 412 οπλίτες νεκροί, και 2200τραυματίες. Το μεγαλύτερο αριθμό απωλειών είχε η Μεραρχία Αρχιπελάγους Αιχμαλωτίστηκαν 2.045 Βούλγαροι και κατελήφθησαν 32 πυροβόλα του εχθρού.

1919. Οι μπολσεβίκοι ανακοίνωσαν την εθνικοποίηση της Εκκλησιαστικής και μοναστικής περιουσίας στη Ρωσία.

1920. Η αμερικανική Γερουσία αναγνώρισε με ψήφισμά της τα δικαιώματα της Ελλάδος επί της Βορείου Ηπείρου.

1921.Το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο υπόγραψαν τελωνειακή ένωση 1928. Άρχισαν τα αγωνίσματα των 9ων Ολυμπιακών Αγώνων του Άμστερνταμ. Έλαβαν μέρος 2.724 αθλητές και 290 αθλήτριες από 46 κράτη.

1930 . Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αριστείδης Μπριάντ έκανε έκκληση για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκός ομοσπονδιακής Ένωσης.

1931. Έγινε το πρώτο εμπορικό δρομολόγιο ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με το Γιούγκερς-G 24 της Ελληνικής Εταιρείας Εναερίων Συγκοινωνιών, που το βάφτισαν «ΑΘΗΝΑΙ».

1933. Η «δημοκρατική» Ισπανία, έκλεισε τις εκκλησιαστικές σχολές και εθνικοποίησε την εκκλησιαστική περιουσία.

1937. Δημοσιεύτηκε ο αναγκαστικός Νόμος του Μεταξά για τα αγροτικά χρέη.

1939 . Η Σουηδία, η Νορβηγία και η Φινλανδία απέρριψαν την πρόταση του Χίτλερ να υπογράψουν σύμφωνο μη επίθεσης. Το σύμφωνο υπεγράφη από τη Δανία, την Εσθονία και τη Λιθουανία.

1940 . Οι γερμανοί κατέλαβαν τις Βρυξέλλες και τις πόλεις Λουβέν και Ναμούρ.

1941. Απόπειρα δολοφονίας του Βοττόριο Εμμανουέλλε από τον νεαρό Κομουνιστή Βασίλη Λάτση του Μιχαήλ που είχε γεννηθεί σε ένα χωριό κοντά στους Αγίους Σαράντα. Ο ξάδερφός του ήταν μέλος της κομμουνιστικής οργάνωσης της Κορυτσάς. Οι κομμουνιστές οργάνωσαν την επίθεση.
Ο Λάτσης έπιασε δουλειά στο ξενοδοχείο που θα έμενε ο βασιλιάς της Ιταλίας και στις 17 Μαΐου του 1941 , επιτέθηκε στο αυτοκίνητο του Βίκτωρα Εμμανουήλ φωνάζοντας «Κάτω ο φασισμός». Έριξε τέσσερις σφαίρες που αστόχησαν. Ο Λάτσης συνελήφθη επί τόπου και τον κρέμασαν δέκα ημέρες αργότερα. Οι Ιταλοί απέδωσαν την επίθεση του στο ότι ήταν Έλληνας.

1942. Στην δεύτερη μάχη του Χαρκόφ , η Βέρμαχτ μαζί με τα συμμαχικά στρατεύματα της Ρουμανίας εξαπέλυσε αντεπίθεση εναντίον του Κόκκινου Στρατού. Η μάχη συνεχίστηκε μέχρι της 28 Μαΐου και θα ήταν η τελευταία νικηφόρα μάχη της Βέρμαχτ.

1943. Η βρετανική αεροπορία ΡΑΦ βομβάρδισε τα φράγματα 'Εντερταλ και Μένεταλ, με αποτέλεσμα να πνιγούν περίπου 1.500 άτομα από την πλημμύρα . Σην Εφημερίδα της Ελληνικής Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε ο Ραδιοφωνικός Κανονισμός με τον οποίο ιδρύθηκε η Ελληνική Ραδιοφωνία.
1944. Στο Λίβανο ξεκίνησε υπό την αιγίδα των Άγγλων, το Συνέδριο με το οποίο οι Άγγλοι νομιμοποίησαν το ΚΚΕ και τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Στο συνέδριο είχαν προσκληθεί 25 σύνεδροι που εκπροσωπούσαν15 κόμματα και οργανώσεις. Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε τρεις ημέρες μετά, στις 20 Μαΐου.
Συμμετείχαν, ο Πρόεδρος της κυβέρνησης Γεώργιος Παπανδρέου, οι Σ. Βενιζέλος, Κ. Ρέντης, Γ. Εξηντάρης και Γ. Βασιλειάδης εκ μέρους του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Δ. Λόντος εκ μέρους του Λαϊκού Κόμματος, ο Σπύρος Θεοτόκης εκ μέρους του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος, ο Γ. Σακαλής εκ μέρους του Προοδευτικού Κόμματος, οΑλέξανδρος Μυλωνάς εκ μέρους του Αγροτικού Κόμματος, ο Ιωάννης Σοφιανόπουλος εκ μέρους της "Ένωσης Αριστερών", ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος εκ μέρους του Εθνικού Ενωτικού Κόμματος, ο Φίλιππος Δραγούμης ως ανεξάρτητος, ο Αλέξανδρος Σβώλος ως πρόεδρος της ΠΕΕΑ συνοδευόμενος από τους Α. Αγγελόπουλο και Ν. Ασκούτση, ο Πέτρος Ρούσος εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης ως Γ.Γ. του ΕΑΜ, συνοδευόμενος από τον Δ. Στρατή , ο Υποστράτηγος Στέφανος Σαράφης ως αρχηγός του ΕΛΑΣ, ο Κομνηνός Πυρομάγλου ως υπαρχηγός του ΕΔΕΣ, συνοδευόμενος από τον αντισυνταγματάρχη Σ. Μεταξά και τον λοχαγό Ι. Μεταξά , ο Γεώργιος Α. Καρτάλης ως εκπρόσωπος της ΕΚΚΑ, ο Υποστράτηγος Κ. Βεντήρης και ο Α. Σταθάτος. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολουθούσε αδιάλειπτα ο Άγγλος πρέσβης Ρέτζιναλτ Λίπερ.
Την ίδια ημέρα στην μάχη του Μόντε Κασσίνο, Πολωνοί πέτυχαν να καταλάβουν το ύψωμα Σαντ Αντζελο.

1946 . Εκτελέστηκε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου Μίτρι Αντονέσκου.

1959. Ο Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα ανακοίνωσε η διανομή της γης στους χωρικούς.

1961. Ο Φιντέλ Κάστρο απελευθέρωσε τους αιχμαλώτους της επιχείρησης του Κόλπου των Χοίρων, με αντάλλαγμα 500 μπουλντόζες,

1962.Κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. το βιβλίο «Συνομιλίες με τον Στάλιν» του Μίλοβαν Τζίλας, ο οποίος ανέφερε ότι το Κ.Κ.Ε. είχε δεχθεί να "συζητήσει" το Μακεδονικό με τη Γιουγκοσλαβία, με αντάλλαγμα την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και ότι ο Στάλιν θεωρούσε αδύνατη την επικράτηση των κομμουνιστών στον ελληνικό εμφύλιο.

1963. Ο 40χρονος Στέφαν Μπόμπεκ, πρώην επιθετικός της Παρτιζάν Βελιγραδίου, με την οποία αγωνίστηκε 14 χρόνια (1945-58) και πέτυχε 403 γκολ σε 468 αγώνες, αλλά και της Γιουγκοσλαβίας (63 φορές, 38 γκολ) ανέλαβε προπονητής για μία διετία στον Παναθηναϊκό διαδεχόμενος τον Χάρι Γκέιμ (που κέρδισε δύο πρωταθλήματα με το τριφύλλι). Ανακοινώθηκε ότι τα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού θα προστατεύουν τα αλιευτικά της Μυτιλήνης, λόγω των συνεχών επιθέσεων που δέχονταν από τουρκικές ακταιωρούς.

1968.Εγκαινιάστηκε το πεδίο βολής του ΝΑΤΟ στην Κρήτη.

1969. Το σοβιετικό διαστημόπλοιο Venera 6, "κατεβηκε" στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και ξεκίνησε την αποστολή δεδομένων. 51 λεπτά, κατόπιν συνέθλιβα από την υψηλή ατμοσφαιρική πίεση.

1972. Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή κύρωσε τις συνθήκες που υπέγραψε με την Πολωνία και τη Σοβιετική Ένωση ο Μπραντ.

1987. Επίθεση στο αμερικανικό πλοίο «Σταρκ» από ιρακινούς πυραύλους, με 37 ναύτες νεκρούς και 21 τραυματίες.

1990.Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ των κοινών δικαιωμάτων συνταξιοδότησης για τα δύο φύλα.

1999. Κατά την 55η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, χτυπήθηκε και πάλι το Μπορ και σκοτώθηκε ένα άτομο. Από τη νέα επίθεση στο εργοστάσιο «Krusik» του Βάλιεβο ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και 13 τραυματίστηκαν. Ακόμα, γκρεμίστηκε η αερογέφυρα στην εθνική οδό Βελιγραδίου - Νις. Χτυπήθηκαν στόχοι στο Πρεσεβο, το Λεσκοβατς, τη Μπαταΐνιτσα, τη Φρούσκα Γκόρα, το Σμεντερεβο, τη Βέλικα Πλάνα ,
το αεροδρόμιο Πόνικβε τη Γκίλανε και το Κραγκούγιεβατς. Στην ενδέκατη επίθεση του ΝΑΤΟστο Τσάτσακ χτύπησε το εργοστάσιο TRZ «CER» και τη σιδηροδρομική γραμμή με το Κράλιεβο. Το ΝΑΤΟ έριξε επίσης δύο πυραύλους στις εγκαταστάσεις της «Jugopetrol» στην Τσουκαρίτσα του Βελιγραδίου και στην περιοχή του αεροδρομίου Σούρτισν. Από τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ καταστράφηκαν το καπνεργοστάσιο στη Βράνιε και ο σταθμός των λεωφορείων. Στο Βλαντιτσιν Χαν ξαναχτύπησαν τη γέφυρα του ποταμού Μοράβα και πολλά σπίτα καταστράφηκαν από το ωστικό κύμα.
Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ επιτεθηκα και σε μη στρατιωτικούς στόχους στη Σιένιτσα και την Ούζιτσε. Οι αμερικανοί εμφάνισαν τον ρουφιάνο Μάρτι Αχτισάαρι που ανακοίνωσε ότι έχει την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την ανάληψη του ρόλου του απεσταλμένος στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Ο ηγέτης της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα αποδεχθεί τις προσφερόμενες θέσεις στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε από τονΟΥΤΣΕΚΑ , και κάλεσε το ΝΑΤΟ να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας μέχρι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν αποσυρθούν από το Κοσσυφοπέδιο.

2004. Με μια ιστορική απόφαση, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ενεκρινε τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς της Αθήνας των αθλητών που έχουν υποβληθεί σε αλλαγή φύλου (τρανσέξουαλ).

2007. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας στην Αμερική εξωτερικό, ενώθηκαν ξανά έπειτα από 80 χρόνια διχασμού και οι δυο ιεράρχες ο Πατριάρχης Αλέξιο Β' και ο Μητροπολίτης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο εξωτερικό έκαναν συλλειτουργό στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου