Απριλίου 24, 2017

H Μεγάλη Αλβανία

Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, (ΟΥ-ΤΣΕ-ΚΑ), έκανε τις πρώτες επιθέσεις του εναντίων σερβικών στόχων στις 22 Απριλίου 1996, και η KFOR , (υποστηρίζοντας τη «σταθερότητα» στα Βαλκάνια) , συνέλαβε το 2003, την ίδια ημέρα τον ηγέτη του Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, και του Μπουγιάνοβατς, Σεφκέτ Μουσλίου.
Στις 22 Απριλίου 2017, ο δήμαρχος του Μπουγιάνοβατς, Γιονούζ Μουσλίου, εξάδελφος του Σεφκέτ, αλλά από την ίδια «αρχοντική» φάρα, της κοιλάδας του Πρέσεβο, επανέφερε το ζήτημα των «αλύτρωτων» Αλβανών.
Ο «βλαχοδήμαρχος», που είναι Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Αλβανών της Σερβίας δήλωσε πως, «η ένωση Αλβανίας και Κοσσόβου χωρίς την ένταξη και της κοιλάδας του Πρέσεβο δεν θα είχε κανένα νόημα», προσθέτοντας ότι, «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δείξουμε στην Σερβία ότι η περιοχή αυτή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας Αλβανίας». «Εμείς έχουμε πολεμήσει για αυτό και ο Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσεβο, της Μεντβέντια και του Μπουγιάνοβατς είχε αυτό το στόχο», δήλωσε.

Η «άμεση απάντηση» του Βελιγραδίου, για λόγους τακτικής, δεν δόθηκε από τον «σώφρονα» κ.Βούσιτς, αλλά από τον φίλο των Ρώσων αρχηγό των σοσιαλιστών και υπουργό εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς. 
« Οι πολιτικοί των Αλβανών θα πρέπει να μετρούν πολύ καλά τα λόγια τους, διότι σήμερα, στην διεθνή σκηνή, δεν κυριαρχούν οι προστάτες τους, που βομβάρδισαν την Σερβία για να της αποσπάσουν το Κόσσοβο», τονίστηκε στην γραπτή δήλωση του κ. Ντάτσιτς. 
Και ενώ, πολλοί νόμισαν ότι η αναφορά του ότι, «σήμερα, στην διεθνή σκηνή, δεν κυριαρχούν οι προστάτες τους», αποτελούσε υπαινιγμό για την «ρωσική υποστήριξη», στην κυριολεξία, αναφερόταν στην εξαγορά με τα μαύρα χρήματα από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, των «Κλίντον-Ολμπράιτ και Συνεργάτες ΕΠΕ», από την αλβανική Μαφία στις ΗΠΑ. 
Ο κ. Ντάτσιτς σχολιάζοντας τις διαδοχικές δηλώσεις των Ράμα-Θατσι-Μουσλίου , τις χαρακτήρισε, «ως μια ακόμη απόδειξη ότι η δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» αποτελεί κοινό στόχο όλων των Αλβανών πολιτικών», και πρόσθεσε: «Σήμερα ο Μουσλίου αποκάλυψε ότι στα σχέδιά τους είναι και η διεκδίκηση της Νις, αύριο θα ζητήσουν τα Σκόπια , το Ούλτσινε στο Μαυροβούνιο και την Ήπειρο από την Ελλάδα».
Η αναφορά του κ. Ντάτσιτς στην Νις έγινε για να επιβεβαιώσει τις «ανησυχίες» που εκφράζονται εδώ και χρόνια από σερβικούς πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους για τις αγορές ακινήτων με αφορολόγητα χρήματα από Αλβανούς στην ευρύτερη περιφέρεια της Νις.

  Η σκυτάλη πέρασε ακολούθως σε έτερο «βλαχοδήμαρχο», από την πΓΔΜ.
Ο Δήμαρχος της Ντέμπαρ, (Δίβρη), που είναι δίπλα στα σύνορα με την «μητέρα Αλβανία» οκ. Ρουτζί Λάτα, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε το Σάββατο από το τηλεοπτικό κανάλι «ART»,εξέφρασε τον πόθο του για την «Ένωση» με την μητέρα πατρίδα, τονίζοντας ότι, «το αίμα και την ψυχή των Αλβανών είναι στα Τίρανα», και πως ελπίζει ότι. « η Δίβρη θα γίνει προάστιο των Τιράνων».
Βέβαια, η δήλωση του κ. Λάτα, του οποίου η θητεία λήγει και θα πρέπει να επανεκλεγεί είχε και προεκλογικό χαρακτήρα, αλλά κυρίως έβλαψε τον συνασπισμό του Ζάεφ με τους Αλβανούς. Για αυτό και καταδίκασε τις δηλώσεις του η Σοσιαλδημοκρατική ένωση. 
Ο κ. Λάτα είπε: «Η μόνη ελπίδα μας για το μέλλον της Ντέμπαρ είναι ο δρόμος προς το Άρμπερ. Όταν ο δρόμος φτιαχτεί , θα ξεχάσουμε όλους τους άλλους. Το αίμα μας και η ψυχή μας είναι στα Τίρανα. Έχουμε πολλούς ανθρώπους στα Τίρανα.Θα αναφέρω μόνο ένα γεγονός. Στα Τίρανα υπάρχουν 150 γιατροί μόνο από τη Ντέμπαρ . Πιστεύω ότι το όνειρό μας σιγά-σιγά θα πραγματοποιηθεί.
Η Ντέμπαρ θα γίνει κάποτε προάστιο των Τιράνων.Κοιτάμε προς την Αλβανία με ενστικτώδη τρόπο. Αυτό είναι ο συναίσθημα , η πεποίθηση, και η ευαισθητοποίηση στις ψυχές μας».

Παράλληλα, η σερβική εφημερίδα «Kurir» αποκάλυψε, επικαλούμενη «στρατιωτικές πηγές», ότι. «η αλβανική κυβέρνηση με εντολή του ίδιου του Ράμα έχει αρχίσει τις μαζικές αποστολές όπλων στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες». Η εφημερίδα αναφέρει. ότι , «τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα, και έτσι αυτά τα όπλα περνάνε στο Κοσσυφοπεδίο χωρίς προβλήματα.

Οι αποστολές περιλαμβάνουν Καλάσνικωφ (AK47), RPG, αντιαρματικές νάρκες, γερμανικά τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών, διόπτρες νυκτερινής σκόπευσης, και εξελιγμένα συστήματα επικοινωνιών». Η εφημερίδα «Kurir» που δημοσίευσε και δήλωση του πρώην επικεφαλής της σερβικής στρατιωτικής αντικατασκοπίας ,(VBA), Μόμιρ Στογιάνοβιτς, ο οποίος είναι , «πεπεισμένος ότι εξελίσσεται ένα επικίνδυνο σενάριο αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια», αναφέρει ακόμα ότι οι σερβικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν παρατηρήσει, «αύξηση του αριθμού των ισλαμιστών που φθάνουν στο Κόσσοβο και ιδίως στο βόρειο τμήμα», και ότι, «όλες οι μυστικές υπηρεσίες στα Βαλκάνια έχουν ενημερωθεί σχετικά με την κλιμακούμενη κατάσταση».

Παράλληλα, οι βουλγάρικες εφημερίδες επικαλούμενες την βουλγαρική αντικατασκοπία έγραψαν για συνεχή μετακίνηση Αλβανών ενόπλων από το Κοσσυφοπέδιο στο Τέτοβο, την οποία, «κατέγραψαν οι βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες».
Ο επικεφαλής του βουλγαρικού πρακτορείο ειδήσεων «FOCUS» Κράσιμιρ Ουζούνοφ δήλωσε ότι «η ιδέα της μεγάλης Αλβανίας είναι ρεαλιστική», και ότι «η διαδικασία, αυτή ανεξάρτητα από τις υποκειμενικές προσδοκίες οδεύει αντικειμενικά προς την εκπλήρωση της», και συνέδεσε τις εξελίξεις, «με την πολιτική της ΕΕ για τα Βαλκάνια» .
«Η Ευρώπη είναι κουρασμένη από την διεύρυνση, και αισθάνεται την πίεση από τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης, την ανεργία, το Brexit και την άνοδο των εθνικιστικών και λαϊκιστικών σχηματισμών», έγραψε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκτίμησε πως «αναβιώνει το σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας» και πως « εξελίσσεται σενάριο υπονόμευσης των θεμελίων της σταθερότητας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου, δήλωσε ότι οι δηλώσεις Ράμα για την ενοποίηση της Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου ήταν «απρόσεκτες». Αναλόγως κινήθηκαν και οι πρέσβεις των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, και στην Πρίστινα τάχθηκαν κατά των δηλώσεων που «υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή και την ευρωπαϊκή πορεία του Κοσσόβου και της Αλβανίας».
Η αυστριακή εφημερίδα «Kronen Zeitung» με τις δικές της «ευρωπαϊκές πηγές», ανησυχεί διότι , «οι Αλβανοί αισθάνονται ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας εδώ και χρόνια», διότι, «το σενάριο ενός εμφυλίου πολέμου δεν αποκλείεται στα Σκόπια», και διότι , «σε περίπτωση σύγκρουσης η Αλβανία θα εισβάλει στα Σκόπια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου